Voor een reis naar Australië kunnen verschillende soorten visa worden aangevraagd. Reist u voor een vakantie, zakenreis, studie, of een bezoek aan vrienden of familie? En duurt uw verblijf niet langer dan drie maanden? Dan kunt u kiezen voor een eVisitor visum of voor een ETA Australië.

Wat is een ETA Australië (subklasse 601)?

De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authority. Een ETA Australië is een elektronische reistoestemming, ook wel e-visum genoemd, vergelijkbaar met het ESTA Amerika en eTA Canada. Het ETA is een vergunning en geen document. Dat betekent dat er geen papieren document of stempel in een paspoort wordt aangebracht. In plaats daarvan ontvangt de aanvrager na toekenning een digitale bevestiging, waarin staat dat de reis mag plaatsvinden. Zodra het ETA Australië is toegekend, kan de reiziger inchecken op een vlucht of cruise.

Hoe de aanvraagprocedure van het ETA verloopt, hangt af van de nationaliteit van de reiziger. Hetzelfde geldt voor de kosten voor het aanvragen van een ETA. Wel verloopt de aanvraagprocedure altijd online.

Wat is een eVisitor Australië (subklasse 651)?

Het eVisitor visum Australië lijkt sterk op het ETA. Ook het eVisitor visum is een elektronische reistoestemming, ofwel een e-visum. Dat betekent dat de aanvraagprocedure ook online verloopt en het eVisitor niet in een paspoort wordt aangebracht. Ook de voorwaarden en geldigheidsduur van het eVisitor visum zijn exact gelijk aan die van het ETA.

Beide e-visa kunnen na toekenning worden gebruikt als toeristenvisum of zakenvisum. De enige verschillen tussen een eVisitor en een ETA Australië bestaan uit de geaccepteerde nationaliteiten, de verschillende aanvraagprocedures en de verschillen in aanvraagkosten.

Australië op de kaartEen kaart van Australië

Verschillen tussen het ETA Australië en het eVisitor visum

Hieronder worden de drie verschillen tussen deze twee visa voor Australië toegelicht.

Verschil in geaccepteerde nationaliteiten

Het ETA Australië is ook beschikbaar voor reizigers met enkele nationaliteiten waarmee geen eVisitor kan worden aangevraagd. Vanwege de lagere kosten en eenvoudigere aanvraagprocedure van het eVisitor visum is het daarom van belang om eerst te controleren of u in aanmerking komt voor een eVisitor visum. Bekijk daarvoor of uw nationaliteit in de onderstaande tabel voorkomt.

Nationaliteiten waarmee een eVisitor visum Australië aanvragen mogelijk is
België Bulgarije Cyprus
Denemarken Duitsland Estland
Finland Frankrijk Griekenland
Hongarije Ierland IJsland
Italië Kroatië Letland
Liechtenstein Litouwen Luxemburg
Malta Monaco Nederland
Noorwegen Oostenrijk Polen
Portugal San Marino Roemenië
Slovenië Slowakije Spanje
Tsjechië Vaticaanstad Verenigd Koninkrijk*
Zweden Zwitserland
* Reizigers met de nationaliteit van het Verenigd Koninkrijk kunnen alleen een eVisitor visum aanvragen als ze een Brits staatsburger zijn. Aanvragen is niet mogelijk als in uw paspoort staat: British National Overseas, British Dependent Territories Citizen, British Overseas Citizen, British Protected Person of British Subject.

Heeft u een van de bovenstaande nationaliteiten?

Dan kunt u direct uw eVisitor visum Australië aanvragen:
Het eVisitor visum Australië aanvragen

Staat uw nationaliteit niet in de bovenstaande tabel?

Dan kunt u geen eVisitor visum aanvragen. Maar misschien wel een ETA Australië. Bekijk daarvoor of uw nationaliteit voorkomt in de volgende tabel.

Met deze nationaliteiten kan wel een ETA, maar geen eVisitor visum worden aangevraagd
Andorra Brunei Canada
Hong Kong Japan Maleisië
Singapore Taiwan* Verenigd Koninkrijk Overzees**
Verenigde Staten van Amerika Zuid-Korea
* Met uitzondering van reizigers met officiële of diplomatieke paspoorten.
** Een ETA Australië aanvragen is ook mogelijk voor reizigers met de nationaliteit van het Verenigd Koninkrijk als op hun paspoort staat: British National Overseas of British Overseas Citizen.

Verschil in aanvraagprocedure

Behalve de hierboven genoemde verschillen in geaccepteerde nationaliteiten, zijn ook de aanvraagprocedures van een ETA en eVisitor verschillend. Een eVisitor visum kan eenvoudig worden aangevraagd met dit aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier kunnen de kosten worden voldaan en de benodigde paspoortscans digitaal worden aangeleverd. De aanvraag wordt dan in behandeling genomen en zodra deze is goedgekeurd, ontvangt u daarvan een bevestiging per e-mail. Vanaf dat moment kunt u op reis naar Australië.

Kunt u vanwege uw nationaliteit geen eVisitor visum, maar wel een ETA Australië aanvragen? Dan kunt u uw ETA Australië aanvragen met uw smartphone. Download hiervoor de app van de immigratiedienst van Australië. Kunt u vanwege uw nationaliteit zowel een ETA als een eVisitor visum aanvragen? Dan wordt aangeraden gebruik te maken van het eVisitor visum. Wilt u toch een ETA aanvragen, bijvoorbeeld omdat er iets mis ging met de aanvraag voor een eVisitor visum? Dan kunt u dat ook via de app van de immigratiedienst regelen.

Verschil in kosten

De kosten voor het aanvragen van een eVisitor visum Australië met het online aanvraagformulier op VisumBuitenland.nl bedragen € 24,95 per persoon. De kosten van een ETA Australië zijn hoger dan die van het eVisitor e-visum.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.