Om te mogen werken in Australië is niet altijd een specifiek werkvisum nodig. Voor de meeste zakenreizen voldoet een eVisitor visum. De kosten daarvan zijn lager, de aanvraagprocedure is eenvoudiger en de toekenning vindt sneller plaats. Controleer op deze pagina of een eVisitor voldoet, of toch een werkvergunning of zakenvisum nodig is voor uw reis naar Australië.

U gaat op zakenreis naar Australië

Als de werkzaamheden vallen onder wat de immigratiedienst een 'zakenreis' noemt, dan voldoet het eVisitor visum Australië. De volgende werkzaamheden vallen onder een zakenreis:

  • Het bijwonen van beurzen, seminars en conferenties
  • Het bijwonen van kennismakingen, vergaderingen en onderhandelingen
  • Het volgen van trainingen
  • Het uitvoeren van marktonderzoek

Als u reist op basis van een eVisitor visum mag u geen salaris of ander soort beloning ontvangen van een Australische organisatie. Wel mag u salaris ontvangen van uw werkgever als die buiten Australië gevestigd is. Uw werkgever mag niet betaald worden voor de werkzaamheden die u in Australië uitvoert. Als dat wel het geval is, lees dan verder bij: 'u levert diensten of producten in Australië'. Behalve deze voorwaarden ten aanzien van de werkzaamheden moeten zakenreizigers ook rekening houden met de overige visumvoorwaarden die gesteld zijn aan reizen met een eVisitor visum.

U levert diensten of producten in Australië

Ook als u niet in dienstverband gaat werken bij een Australische werkgever, maar u of uw werkgever wel enige vorm van financiële vergoeding ontvangt van een Australische organisatie of consument voor de werkzaamheden die u in Australië verricht, is er géén sprake van een zakenreis. U levert dan diensten of producten en dat is niet toegestaan met een eVisitor visum. Afhankelijk van de exacte werkzaamheden en de verblijfsduur kunt u in dit geval kiezen uit tal van alternatieve visa.

U treedt in dienst bij een Australische werkgever

Het is met een eVisitor visum toegestaan om bij een bedrijf in Australië te solliciteren, maar voordat de dienstbetrekking daadwerkelijk kan worden aangegaan is een specifiek werkvisum vereist. Om in dienst van een Australische organisatie betaalde werkzaamheden te verrichten, heeft u een specifiek werkvisum nodig. Jongeren die seizoenswerk doen om hun vakantie te bekostigen, kunnen meestal gebruik maken van het Working Holiday Visum Australië. Reizigers die voor specialistisch werk naar Australië reizen kunnen daarvoor een tijdelijk werkvisum aanvragen. Daarnaast bestaat er onder andere een speciaal visum Australië voor bemanningsleden van vliegtuigen en schepen, voor personen die in Australië onderzoek doen, investeren, stage lopen of als vertegenwoordiger van een buitenlandse regering naar Australië reizen.

De aanvraagprocedure voor deze visums is complexer dan die voor het eVisitor visum. Bovendien zijn specifieke werkvisums over het algemeen duurder dan het eVisitor en duurt het langer voor de aanvraag verwerkt wordt, soms zelfs enkele maanden.

U doet vrijwilligerswerk in Australië

Met een eVisitor visum Australië is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan als vrijwilliger te werken in Australië. Hierbij is leidend dat de hoofdreden om naar Australië te reizen toeristisch moet zijn. Dit betekent dat het vrijwilligerswerk alleen als onderdeel van een vakantie uitgevoerd mag worden en dat het doel van de reis niet alleen het uitvoeren van vrijwilligerswerk mag zijn. Verder mogen er géén werkzaamheden verricht worden die anders door een betaalde Australische werknemer uitgevoerd zouden worden. Ten slotte is het niet toegestaan om salaris of een andere vorm van financiële vergoeding te ontvangen voor de werkzaamheden, ook niet als het gaat om een gering bedrag. Wel is het met een eVisitor visum toegestaan om in ruil voor uw arbeid van kost en inwoning gebruik te maken.

U combineert een vakantie met een zakenreis naar Australië

Als de zakenreis voldoet aan de vereisten die hierboven zijn genoemd en u dit werk wilt combineren met een vakantie in Australië, kunt u zonder meer gebruik maken van het eVisitor visum. Het eVisitor visum is zowel geschikt voor werk in Australië dat valt onder een zakenreis, alsmede voor toerisme en bezoek aan vrienden en/of familie. U hoeft hiervoor dus niet twee verschillende visumtypes aan te vragen. Op elk eVisitor visum staat vermeld dat ook activiteiten als zakelijke bezoeker zijn toegestaan, ook als u enkel een toeristisch reisdoel heeft ingevuld in het aanvraagformulier.

Voldoende aan een e-Visitor visum?

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie geconcludeerd dat een specifiek werkvisum niet nodig is voor uw zakenreis naar of werk in Australië? Vraag dan eenvoudig online een eVisitor visum Australië aan middels het digitale aanvraagformulier.
Direct het eVisitor visum Australië aanvragen