De zogenaamde Working Holiday visa en Work And Holiday visa zijn populair onder jonge avonturiers (18 tot en met 30 jaar) die Australië voor langere tijd willen bezoeken. Deze visa zijn geldig voor een verblijf tot een jaar en kunnen maximaal drie keer worden aangevraagd.

Een jaar in Australië: een bijzondere ervaring

Een jaar doorbrengen en werken in het buitenland is een ervaring voor het leven, die bijdraagt aan een brede blik op de wereld. Daarvan is ook de Australische overheid overtuigd. Al in 1975 resulteerde dit in een speciaal visumtype: het Working Holiday visum Australië. Dit visum moet jongeren stimuleren om het land te komen ontdekken. Inmiddels hebben al meer dan een miljoen jongeren uit meer dan 40 landen gebruikgemaakt van een Working Holiday visum.

Het Working Holiday Maker programma

Momenteel bestaat het zogenaamde Working Holiday Maker programma van Australië uit zes verschillende visumtypes. Deze zijn onderverdeeld in twee subklassen, die elk drie keer kunnen worden aangevraagd.

Working Holiday of Work And Holiday

Er bestaat een "Working Holiday visum" (subklasse 417) en een "Work And Holiday visum" (subklasse 462). Welke van deze twee subklassen kan worden aangevraagd, hangt alleen af van de nationaliteit van de reiziger. Bekijk in de onderstaande tabellen welke subklasse u kunt aanvragen als u een Europese nationaliteit heeft.

Nationaliteiten waarmee een Working Holiday visum (subklasse 417) kan worden aangevraagd:
België Cyprus Denemarken*
Duitsland Estland Finland
Frankrijk* Ierland* Italië*
Malta Nederland Noorwegen
Verenigd Koninkrijk** Zweden
* Reizigers met de Deense, Franse, Ierse of Italiaanse nationaliteit kunnen een Working Holiday visum aanvragen tot hun 36e verjaardag
** Inclusief houders van een Brits overzees paspoort
Nationaliteiten waarmee een Work and Holiday visum (subklasse 462) kan worden aangevraagd:
Griekenland Hongarije Luxemburg
Oostenrijk Polen Portugal
San Marino Slovenië Slowakije
Spanje Tsjechië Turkije

Het eerste, tweede en derde visum

Van zowel het Work And Holiday visum als van het Working Holiday visum zijn drie varianten beschikbaar, namelijk: het eerste, tweede en derde visum dat binnen elke subklasse kan worden aangevraagd. Elk visum is geschikt voor een verblijf in Australië van maximaal een jaar, maar de voorwaarden en toegestane werkzaamheden in Australië zijn telkens net wat anders.

Roadtrip door AustraliëMaak tijdens een jaar in Australië zeker ook een keer een roadtrip

Activiteiten in Australië met een Working Holiday visum

Werken in Australië

Werken is nooit het enige of belangrijkste doel tijdens het avontuur in Australië, maar wel een ideale mogelijkheid om ondergedompeld te worden in het Australische leven en tegelijkertijd wat bij te verdienen. Wat voor werk mag worden uitgevoerd, hangt af van de subklasse van het visum (Working Holiday of Work And Holiday), maar het maakt ook uit of met het eerste, tweede of derde visum binnen deze subklasse wordt gereisd.

Met het eerste visum mag overal in Australië worden gewerkt. Maar alleen als minimaal drie maanden in bepaalde sectoren wordt gewerkt, waaronder de landbouw, veeteelt, bosbouw, bouw en visserij, kan er (later) ook een tweede visum worden aangevraagd. En voor het aanvragen van het derde visum moet in totaal minimaal een halfjaar in deze sectoren zijn gewerkt. Ga bij het kiezen van werk in Australië zorgvuldig na of het volgens de officiële criteria valt binnen de specifieke sectoren, die per regio en per jaar kunnen verschillen.

Vakantie vieren

Het jaar in Australië moet vooral een leuk jaar worden. Reserveer dan ook voldoende tijd om alle uithoeken van het land te ontdekken. Een bezoek aan Melbourne en Sydney staat vrijwel altijd op de planning. Maar neem ook eens een kijkje op het zuidelijke eiland Tasmanië, bekend van de Tasmaanse Duivel. Ga op zoek naar Uluru in de outback van Australië, of bezoek een van de vele andere nationale parken in Australië. Genoeg gezien van de droge woestijn? Dan is er ook nog altijd een adembenemende onderwaterwereld, onder meer rondom het beroemde Great Barrier Reef.

Studeren in Australië

Met een Working Holiday visum kan in Australië ook een studie worden gevolgd, van maximaal vier maanden. Dat is een maand langer dan maximaal toegestaan met een eVisitor visum. Wie langer in Australië wil studeren, kan daarvoor een speciaal studievisum aanvragen.

Voorwaarden van het Working Holiday Visum Australië

Leeftijdscriterium

Een Working Holiday visum aanvragen is doorgaans mogelijk tot de 31e verjaardag. Alleen voor reizigers met de Deense, Franse, Ierse of Italiaanse nationaliteit geldt een uitzondering, zij kunnen hun aanvraag indienen tot hun 36e verjaardag. Alleen op het moment waarop de aanvraag wordt ingediend, moet aan het leeftijdscriterium worden voldaan. Dus niet tijdens het verblijf in Australië. Work And Holiday visa kunnen onafhankelijk van de nationaliteit altijd tot de 31e verjaardag worden aangevraagd.

Voldoende spaargeld

Wie gebruik wil maken van een Working Holiday visum moet aantoonbaar voldoende financiële middelen hebben om het verblijf en de terugreis te kunnen bekostigen. Ondanks de mogelijkheid om in Australië te werken en daarmee inkomsten te genereren, moet er aantoonbaar minimaal AUD 5000 (of omgerekend in andere valuta) beschikbaar zijn om de reis te kunnen voltooien.

Gezondheid, karakter en reisverleden in Australië

Net als voor alle andere visa voor Australië geldt dat er moet worden voldaan aan een aantal basisvoorwaarden. Dat houdt in dat de reiziger geen schulden mag hebben bij de Australische overheid, een goede gezondheid en een goed karakter moet hebben. Lees onderaan op de pagina met visumvoorwaarden wat daarmee wordt bedoeld. Ten slotte mag er nooit een eerdere aanvraag voor een visum Australië zijn afgekeurd.

Visum Australië

Hoge kosten en lange verwerkingsduur
Working Holiday visa hebben een vrij lange levertijd, doorgaans duurt het minimaal enkele weken voordat een aanvraag wordt goedgekeurd. Ook zijn de kosten vrij hoog, deze bedragen namelijk AUD 485, omgerekend ongeveer EUR 310,00 per persoon.

Wie niet langer dan drie maanden in Australië wil blijven en er geen werk wil uitvoeren, kan beter een toeristenvisum voor Australië aanvragen. Dat kan eenvoudig via deze website en kost slechts € 24,95. Het toeristenvisum wordt gemiddeld binnen 5 dagen toegekend.
Direct het toeristenvisum voor Australië aanvragen


Waarschuwing: het toeristenvisum is geen overbruggingsvisum

Heeft u een Working Holiday visum aangevraagd, wacht u nog op de toekenning daarvan en wilt u alvast naar Australië reizen? Vraag dan géén toeristenvisum aan om alvast op reis te kunnen. Daarmee overschrijft u namelijk de aanvraag van uw Working Holiday visum, waardoor u veel tijd en geld verliest. Ook is het niet mogelijk om een Working Holiday visum aan te vragen terwijl u op basis van een toeristenvisum in Australië bent.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.