Nieuwsbericht | | 20-06-2023 | ±3 minuten leestijd

Op 6 juni 2023 heeft het Canadese ministerie van Immigration, Refugees and Citizenship aangekondigd dat er 13 nieuwe landen zijn toegevoegd aan het Canadese Visa Waiver Program. Dit betekent dat reizigers met deze nationaliteiten voor een toeristische of zakelijke reis naar Canada in plaats van een visum nu eenvoudig online een eTA kunnen aanvragen.

Aantal deelnemende landen eTA-programma uitgebreid

Op 6 juni 2023 kondigde Sean Frazer, de Canadese minister van Immigration, Refugees and Citizenship, aan dat er 13 landen werden toegevoegd aan het Canadese Visa Waiver Program. Het gaat om Antigua en Barbuda, Argentinië, Costa Rica, de Filipijnen, Marokko, Panama, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, de Seychellen, Thailand, Trinidad en Tobago en Uruguay. Reizigers met de nationaliteit van een van deze landen kunnen nu ook gebruikmaken van de eenvoudige online aanvraagprocedure van het eTA Canada. Eerder moesten reizigers uit deze landen, ongeacht hun reisdoel, nog een fysiek visum aanvragen voor hun reis naar Canada. Inclusief de recentelijk toegevoegde landen, zijn er nu 66 landen die visumvrij naar Canada kunnen reizen.

Voorwaarden voor reizigers uit de toegevoegde landen

Om in aanmerking te komen voor het eTA Canada, moeten reizigers met een van de bovengenoemde nationaliteiten wel aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen. Zo moeten ze in de afgelopen 10 jaar een Canadees visum hebben gehad of op dit moment in het bezit zijn van een geldig niet-immigratievisum voor Amerika. Daarnaast moeten ook reizigers uit deze landen voldoen aan alle voorwaarden voor reizen met een eTA. Denk hierbij aan de voorwaarden met betrekking tot het reisdoel (toegestane reisdoelen zijn toerisme, zaken, een korte studie of overstap), maar ook aan de maximale verblijfsduur van 6 aaneengesloten maanden per reis.

Redenen voor de uitbreiding

Een van de redenen voor het toevoegen van deze nationaliteiten aan het eTA-programma is dat Canada het aantal toeristen naar het land wil verhogen om zo een boost te geven aan de Canadese toeristische sector en economie. Daarnaast zal de toevoeging van deze landen aan het Visa Waiver Program de werkdruk van de Canadese immigratiedienst verlichten. Aangezien nu minder reizigers een fysiek visum hoeven aan te vragen, zal de verwerking van aanvragen voor fysieke visa namelijk veel sneller en efficiënter verlopen dan voorheen.

Reizigers die geen eTA kunnen aanvragen

Reizigers die vanwege hun nationaliteit of om andere redenen geen gebruik kunnen maken van het eTA Canada, hebben een andere reistoestemming nodig om naar Canada te kunnen reizen. Zo kunnen reizigers die voor toeristische doeleinden naar Canada willen reizen, maar die niet in aanmerking komen voor het eTA, een visitor visa (Temporary Resident Visa) aanvragen. Reizigers moeten in dit geval rekening houden met een ingewikkeldere aanvraagprocedure en een langere verwerkingstijd. Voor het aanvragen van dit visumtype moet namelijk een interview worden afgelegd en moeten er aanvullende documenten worden aangeleverd.

Europese reizigers kunnen al langer een eTA aanvragen

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen al geruime tijd gebruikmaken van de online aanvraagprocedure van het eTA Canada. Het eTA is geen visum, maar een digitale reistoestemming waarmee reizigers binnen de geldigheidsduur van 5 jaar een onbeperkt aantal reizen kunnen maken van elk maximaal 6 maanden.

Het eenvoudige online aanvraagformulier kan in slechts enkele minuten worden ingevuld. Vervolgens betaalt u de kosten voor het eTA, waarna uw aanvraag in de meeste gevallen vrijwel onmiddellijk verwerkt wordt door de Canadese immigratiedienst. Gemiddeld genomen wordt een standaardaanvraag binnen 3 dagen verwerkt, terwijl een eTA-aanvraag waarbij gekozen is voor een spoedlevering gemiddeld al binnen slechts 45 minuten wordt verwerkt.

Voorwaarden voor het aanvragen van een eTA

Voordat u een eTA-aanvraag indient, is het belangrijk om te controleren of u aan alle voorwaarden van het eTA voldoet. Zo kunt u het eTA alleen gebruiken voor een zakenreis, vakantie, bezoek aan familie of vrienden, korte studie of overstap in Canada. Daarnaast komen dus alleen reizigers met een select aantal nationaliteiten in aanmerking voor een eTA Canada. Als u niet zeker weet of u met uw nationaliteit een eTA kunt aanvragen, kunt u op deze pagina controleren of u met uw nationaliteit in aanmerking komt.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.