Nieuwsbericht | | 22-09-2022 | ±3 minuten leestijd

Vanaf 30 september 2022 hebben reizigers naar Canada alleen nog maar een eTA Canada nodig. De Canadese overheid heeft aangekondigd dat alle reisvoorwaarden met betrekking tot het coronavirus vanaf 30 september worden ingetrokken. Lees verder voor meer informatie en de resterende voorwaarden om met een eTA Canada te reizen.

Einde vaccinatieplicht

Tot op heden golden er voor Canada nog strenge reisvoorwaarden met betrekking tot Covid-19. Om het land in te mogen reizen, moesten reizigers ofwel volledig gevaccineerd zijn, ofwel bij aankomst een coronatest afnemen. Bij een positieve uitslag moest men in Canada in quarantaine. Gevaccineerde reizigers hoefden over het algemeen geen test af te nemen, maar konden wel geselecteerd worden voor een willekeurige steekproef.

Vanaf 30 september 2022 komt er een einde aan deze strenge maatregelen. Dit is een welkome ontwikkeling voor iedereen die op reis wil naar Canada. Het controleren van alle passagiers zorgde bij aankomst in Canada voor veel vertragingen, tot grote ergernis van de vele reizigers. De Canadese overheid heeft op meerdere manieren geprobeerd om deze vertragingen op te lossen. Uiteindelijk zal blijken dat het afschaffen van de vaccinatie- en testplicht de enige echte oplossing is.

Vanaf 30 september hoeft er geen bewijs van vaccinatie meer getoond te worden en mogen ook alle ongevaccineerde reizigers zonder extra maatregelen naar Canada reizen. Het is vanaf dan niet meer nodig om PCR- of antigeentesten af te nemen en ook de quarantaineplicht vervalt hiermee automatisch. Het eTA Canada blijft wel verplicht voor internationale reizigers die per vliegtuig in Canada aankomen. Deze is eenvoudig online aan te vragen met het online-aanvraagformulier van het eTA Canada.

ArriveCan wordt optioneel

Het was tot nu toe voor alle reizigers naar Canada verplicht om de vaccinatiestatus en andere gegevens voor vertrek door te geven via de ArriveCan-app. Naast de app, kon men ook gebruikmaken van de webversie van ArriveCan. Hoewel het gebruik van ArriveCan verplicht was, bleek in de praktijk zo’n 35% van alle reizigers hier niet aan te voldoen. Daarnaast zou het systeem regelmatig storingen hebben ervaren, waardoor gevaccineerde reizigers bijvoorbeeld als ongevaccineerd in het systeem stonden. Dit zorgde, bovenop de personeelstekorten op Canadese vliegvelden, voor extra vertragingen.

In eerdere berichten kondigde de Canadese overheid aan dat ArriveCan verplicht zou blijven ondanks de versoepeling van de reisvoorwaarden. Ze lijken hierover echter van mening te zijn veranderd. Helemaal zeker is het nog niet, maar ArriveCan zal naar verwachting vanaf 30 september 2022 niet meer verplicht zijn. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de klachten van onder andere de medewerkers van de Canadese grenscontroles, die al langere tijd riepen dat de inreisvoorwaarden voor Canada versoepeld moesten worden.

Welke reisvoorwaarden blijven gelden?

Met de afschaffing van zowel de vaccinatie- als testplicht en het verplichte gebruik van ArriveCan, wordt het voor reizigers weer makkelijker om naar Canada te reizen. Enkele voorwaarden blijven echter nog wel gelden voor internationale reizigers:

Voor alle reizigers die geen Canadees of Amerikaans paspoort hebben, blijft het verplicht een visum of eTA Canada aan te vragen. Dit geldt voor het reizen naar Canada per vliegtuig. Een reistoestemming is niet nodig als u via land, of met een cruise in Canada aankomt.
Vraag hier meteen uw eTA Canada aan

De mondkapjesplicht blijft waarschijnlijk nog gelden in het openbaar vervoer, zoals in treinen en vliegtuigen. Meer informatie over de versoepelingen van de coronamaatregelen zal nog volgen uit officiële berichten van de Canadese overheid.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,15 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.