Nieuwsbericht | | 24-01-2024 | ±4 minuten leestijd

Wilt u in Canada studeren? Dan heeft u een reistoestemming nodig. Voor een verblijf tot hoogstens 6 maanden volstaat een eTA. Als het verblijf of het te volgen studieprogramma langer duurt, is een study permit nodig. Vanwege de grote toestroom aan internationale studenten heeft de Canadese regering echter besloten minder nieuwe study permits toe te kennen.

Aantal internationale studenten explosief gestegen

In de afgelopen jaren is het aantal internationale studenten dat in Canada studeert explosief gestegen. De studenten worden aangetrokken door het betrekkelijk lage collegegeld, het grotendeels Engelstalige studieaanbod en de goed aangeschreven onderwijsinstellingen. Mede door deze enorme toestroom aan studenten heerst er een woningcrisis in Canada. Verder worden sommige Canadese hogescholen ervan verdacht zoveel mogelijk internationale studenten te willen aantrekken zonder vooraf goed te controleren of ze daadwerkelijk geschikt zijn. Meer studenten betekent voor deze hogescholen namelijk ook meer inkomsten.

De nieuwe voorwaarden voor het study permit

Om het aantal studenten behapbaar te houden, is er per 22 januari 2024 een maximum ingesteld aan de afgifte van studentenvisa. Per jaar worden er nu 364.000 nieuwe studentenvisa toegekend. Dit is 35 procent minder dan in 2023. De Canadese overheid probeert de internationale studenten daarnaast eerlijker over het land te verdelen. Provincies met een hoger inwonertal mogen meer internationale studenten accepteren dan provincies met minder inwoners. Om dit alles in goede banen te leiden, moeten studenten al bij de aanvraag van hun study permit een officiële verklaring voorleggen van de provincie waar ze willen gaan studeren. Deze regeling zal minstens twee jaar van kracht zijn.

PhD-studenten, studenten die in Canada een masteropleiding willen volgen en scholieren aan het basis en middelbaar onderwijs zijn van deze nieuwe regeling uitgesloten. Ook studenten die voor 22 januari 2024 al een geldig study permit hadden, zullen geen hinder ondervinden van de nieuwe wetgeving.

Hoe vraag ik een study permit aan?

Het study permit voor Canada is een soort studentenvisum dat buitenlandse studenten nodig hebben wanneer ze langer dan 6 maanden in Canada willen studeren, of in Canada een deel van een studieprogramma willen volgen dat in totaal langer dan 6 maanden duurt. Dit studentenvisum kan via de website van de Canadese immigratiedienst worden aangevraagd. Hier zijn een aantal documenten voor nodig, waaronder:

  • een paspoort dat tenminste zolang geldig is als het geplande verblijf;
  • een toelatingsbrief van de onderwijsinstelling waaraan de student gaat studeren;
  • een bewijs dat de student over voldoende financiële middelen beschikt om het verblijf te bekostigen;
  • een verklaring van de autoriteiten van de provincie waar de student wenst te studeren (per 22 januari 2024). Uit deze verklaring moet blijken dat de student toestemming heeft om in de desbetreffende provincie aan een studie te beginnen.

Het kan voorkomen dat er door de Canadese immigratiedienst om aanvullende documenten wordt gevraagd. Bovendien worden studenten zo nu en dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek in het thuisland van de student. Soms wordt ook gevraagd een medische keuring te ondergaan. Op deze manier kunnen de Canadese autoriteiten inschatten of de student in Canada van veel medische voorzieningen gebruik zal maken. Ook kan het voorkomen dat er naar meer informatie wordt gevraagd over een eventueel crimineel verleden van de student.

Het eTA Canada

Nadat alle benodigde documenten zijn aangeleverd en eventuele andere afspraken zijn nagekomen, duurt het ongeveer 9 weken voordat een study permit wordt verstrekt. Na toekenning kan de student meteen naar Canada reizen. Bij het study permit krijgen studenten die hiervoor in aanmerking komen automatisch een geldig eTA. Studenten die niet voor het eTA in aanmerking komen, krijgen bij toekenning van het study permit een visum voor Canada.

Het eTA Canada is een digitaal reisdocument dat elektronisch aan het paspoort van de reiziger wordt gekoppeld. De meeste reizigers met een paspoort dat niet is uitgegeven door Canada of Amerika moeten al voor vertrek naar Canada over een eTA of visum beschikken.

Ook reizigers die niet naar Canada gaan om te studeren, hebben een eTA of visum nodig. Het eTA is eenvoudiger aan te vragen, aangezien een eTA aanvraag volledig online verloopt. In het aanvraagformulier moet u zowel uw paspoortgegevens als enige informatie over uw reis invullen. Doorgaans worden eTA aanvragen binnen 3 dagen goedgekeurd. Het eTA is 5 jaar geldig. Let er wel op dat u met een eTA per reis tot hoogstens 6 maanden in Canada mag blijven. Voor een vakantie of uitwisselingssemester is dit in de meeste gevallen voldoende. Als u een langer studieprogramma wilt volgen, is een study permit echter onmisbaar.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.