Nieuwsbericht | | 19-07-2022 | ±3 minuten leestijd

Het Europese Visa Waiver Program European Travel Information and Athorisation System (ETIAS) zal over minder dan een jaar geactiveerd worden voor reizigers uit 50 verschillende landen buiten de EU. Dit systeem is te vergelijken met het al bekende Canadese eTA-systeem. Dit artikel zal de verschillende Visa Waiver Programs met elkaar vergelijken en uitleggen waarom u een digitale reisvergunning, zoals het eTA Canada, moet aanvragen.

Toegang zonder visum

Het idee achter de verschillende elektronische reisvergunningen (Electronic Travel Authorisation, afgekort ETA) of Visa Waiver Programs (VWP) is dat reizigers uit landen met goede diplomatieke relaties met het bestemmingsland geen visum hoeven aan te vragen, als ze er maar voor beperkte tijd verblijven. Ze moeten wel een (digitale) reisvergunning aanvragen, zodat het land van bestemming weet wie er in- en uitreist en wat het doel van de reis is.

Het is dus slechts een schriftelijke toestemming om naar een land te reizen. De grensbewaking mag dan bij aankomst bepalen of een individu daadwerkelijk het land mag betreden. Dit scheelt een hoop administratieve kosten en tijd, omdat de aanvrager niet meer naar een consulaat of ambassade hoeft om een papieren visum aan te vragen voor een kort verblijf. Een aantal landen zijn Europa al voorgegaan met een VWP, zoals Canada, Australië, de VS en Nieuw-Zeeland.

Geschiedenis van de elektronische reisvergunning (ETA)

De eerste elektronische reisvergunning werd al door Australië ingevoerd in 2001. Dit ETA was echter alleen beschikbaar voor reizigers uit Singapore en de VS. Maar steeds meer landen zagen de voordelen ervan in en begonnen aan hun eigen systeem te werken. Australië introduceerde het huidige ETA in 2013. Canada introduceerde de electronic Travel Authorisation in 2016.

Het huidige ESTA Visa Waiver Program bestaat sinds 2008 dankzij de implementatie van de adviezen van de 9/11 commissie uit 2007. Het is dus een onderdeel van het strengere inreisbeleid dat de VS sinds de terroristische aanslagen in 2001 hebben opgezet. Het ESTA lijkt daarmee het eerste volledig functionele systeem voor een grote hoeveelheid nationaliteiten. Op dit moment kunnen reizigers uit 40 landen een ESTA aanvragen, waaronder Nederland, België en veel andere Europese landen.

Voor het toekomstige Europese ETIAS Visa Waiver Program zullen reizigers uit 58 landen de digitale reisvergunning kunnen aanvragen. Waaronder landen die grenzen aan de EU en het Schengengebied. Het voornaamste doel van het ETIAS is het gebrek aan informatie dat vooral aan de buitengrenzen van het Schengengebied was ontdekt, tegen te gaan. De grensautoriteiten beschikten namelijk niet over informatie van reizigers die geen visum benodigden bij het oversteken van de grens naar het Schengengebied. Het ETIAS is dus voornamelijk bedoeld voor reizigers met nationaliteiten die al geen visum benodigden.

Paspoort en visum CanadaLees de informatie goed en vraag het visum Canada ruim van tevoren aan.

De gevolgen van BREXIT op internationaal reizen

Door de BREXIT moeten reizigers van het VK naar de EU vanaf 2023 ook een reisvergunning aanvragen. Dit gaat ook gelden voor reizigers uit de EU naar het VK. Engeland is namelijk ook zelf bezig met het ontwikkelen van een VWP (UKETA) waar meer dan 67 nationaliteiten voor in aanmerking zullen komen, waaronder alle EU-inwoners.

Online aanvragen van een eTA

Gaat u binnenkort op vakantie of zakenreis naar Canada? Dan moet u online een eTA Canada aanvragen. De voorwaarden en geldigheid van het eTA Canada zullen waarschijnlijk grotendeels overeenkomen met die van het geplande ETIAS en UKETA. In de toekomst zullen waarschijnlijk steeds meer landen een online-visumsysteem of een VWP invoeren. De meeste aanvraagprocedures lijken erg op elkaar, zodat u snel vertrouwd kunt raken met het aanvragen van eTAʼs of andere reistoestemmingen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.