Nieuwsbericht | | 01-04-2022 | ±2 minuten leestijd

Het Canadese parlement dringt er bij de overheid op aan om visumvrij reizen mogelijk te maken voor Oekraïense reizigers. Oekraïeners zouden in plaats van een visum een eTA moeten kunnen aanvragen, stelt het parlement.

Voordelen eTA in vergelijking met visum

Momenteel moeten reizigers met de Oekraïense nationaliteit een visum aanvragen om naar Canada te reizen. Dit is doorgaans een tijdrovend proces met hoge kosten. Canada heeft overeenkomsten met meerdere landen, waaronder alle landen in de EU, waardoor reizigers uit deze landen zonder visum naar Canada kunnen reizen. Zij moeten nog wel een elektronische reistoestemming aanvragen, het eTA (electronic Travel Authorization). Er zitten veel voordelen verbonden aan het eTA in vergelijking met het visum: het is bijvoorbeeld veel goedkoper en het wordt ook veel sneller gekeurd. Een eTA aanvraag wordt in veel gevallen dezelfde dag nog goedgekeurd. In tegenstelling tot het visum is er voor het eTA geen bezoek aan de ambassade nodig. Alles gebeurt online en men hoeft ook niets te printen; zodra het eTA is goedgekeurd kan er met het paspoort waarmee de aanvraag is ingediend gereisd worden.

Unieke situatie door oorlog

Een dergelijke overeenkomst sluiten neemt doorgaans veel tijd in beslag. Landen zijn vaak jaren in onderhandeling met de Canadese overheid om visumvrij reizen mogelijk te maken. Eén van de redenen hiervoor is dat het eTA-systeem bedoeld is om de veiligheid in Canada te waarborgen door reizigers voor aankomst te screenen. Canada is dan ook zeer selectief met welke nationaliteiten visumvrij naar het land mogen reizen. Tot nog toe viel Oekraïne buiten de boot.

De Russische invasie heeft de situatie echter veranderd. Het Canadese parlement dringt er bij de overheid van premier Justin Trudeau op aan om visumvrij reizen mogelijk te maken voor personen met de Oekraïense nationaliteit. Hierdoor zal het een stuk eenvoudiger worden voor Oekraïners die het land ontvluchten om naar Canada te reizen. Canada is een populaire bestemming voor Oekraïners. Het land heeft de op twee na grootste Oekraïense bevolking ter wereld, na Oekraïne zelf en Rusland. Door de oorlog wijken veel vluchtelingen dan ook uit naar Canada, maar door het huidige visumproces kan dit in sommige gevallen veel tijd in beslag nemen.

Hoewel het eTA voor Canada geen permanente verblijfsvergunning is, is het geldig voor een verblijf in Canada van maximaal zes maanden. Eenmaal in Canada kunnen de vluchtelingen mogelijk (permanente) verblijfsvergunningen krijgen.

Het Canadese parlement adviseert de overheid ook om meer personeel in te zetten bij de immigratiedienst om de achterstanden bij visumaanvragen te verwerken. Canada worstelde vanwege corona al met een achterstand op dit gebied en door de oorlog in Oekraïne is dit verergerd.

Sancties tegen Rusland

De Canadese overheid heeft al meerdere sancties ingevoerd tegen Rusland. Zo zijn Russische vliegtuigen niet langer welkom in Canada en mogen Canadese bedrijven geen handel meer voeren met de Russische Centrale Bank. Canada heeft ook een verbod ingesteld op de import van Russische olie, een van de belangrijkste exportproducten van Rusland. Daarnaast heeft de Canadese overheid ook persoonlijke sancties opgelegd tegen vertrouwelingen van de Russische president Poetin.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.