Nieuwsbericht | | 05-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Veel toeristen vergeten dat wanneer zij naar Canada reizen zonder visum, zij een eTA Canada moeten kunnen aantonen voorafgaand aan hun vlucht. Volgens reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen komt het vaak voor dat reizigers op de luchthaven bij het boarden vergeten blijken te zijn een eTA Canada aan te vragen.

Een eTA Canada is een digitaal reisdocument, waarmee de Canadese overheid toestemming geeft aan de reiziger om het land te betreden.

Vakantie in CanadaEen idee voor een actieve vakantie in Canada, kanoën

Over de eTA Canada

Sinds 10 november 2016 is er een nieuwe Canadese wet in werking getreden, die het voor Nederlandse en Belgische toeristen onmogelijk maakt om het land te betreden, zonder dat daarvoor toestemming of visum verstrekt is. Daarom is het verplicht om een Electronic Travel Authorization (eTA) Canada aan te vragen. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij het niet nodig is een dergelijke toestemming aan te vragen. Bijvoorbeeld voor reizigers die al een geldig Canadees paspoort of permanente verblijfsvergunning voor het land hebben.

Waarom een eTA Canada aanvragen

Zonder eTA Canada is het onmogelijk het land te betreden. De regel geldt voor iedereen die per vliegtuig naar of door Canada reist. Dat betekent dat zodra men voet op Canadees grondgebied zet, men daarvoor toestemming moet kunnen overleggen. Dat betekent dat het ook verplicht is een digitale reistoestemming aan te vragen, wanneer men op doorreis is en slechts enkele uren op de Canadese luchthaven verblijft.

Op het bezit van een eTA Canada wordt streng gecontroleerd. Reizigers moeten in het bezit zijn van een geldige reistoestemming en een geldig paspoort. Het is niet mogelijk dit achteraf in Canada nog te regelen. Bij het boarden in Nederland wordt namelijk al gevraagd naar beide bewijzen. Het is voor airlines verboden Nederlandse of Belgische toeristen mee te nemen, zonder dat zij in het bezit zijn van een eTA Canada. Wanneer de vervoerder toch reizigers meeneemt die geen geldig bewijs hebben, is het mogelijk dat de overheid een boete oplegt.

Zonder eTA Canada is het onmogelijk naar Canada te reizen. Daarom is het noodzakelijk de digitale reistoestemming aan te vragen. Dit geldt enkel voor toeristen en zakenreizigers. Wanneer men ervoor kiest langer in Canada te gaan wonen, studeren of werken, heeft men een ander visum nodig. Het is niet mogelijk dit visum online aan te vragen; men dient zich hiervoor te wenden tot het Canadese consulaat.

Hoe een eTA aanvragen?

Met een eTA Canada is het mogelijk om meerdere malen Canada in- en uit te reizen. Dit mag onbeperkt. Het bezoek mag maximaal zes maanden duren. Bovendien moet het paspoort nog minimaal één dag geldig zijn als men weer uit het land vertrekt. Het is aangeraden een langere periode van zes maanden aan te houden; op die manier is de reiziger altijd veilig.

Een eTA Canada aanvragen kan gemakkelijk online via het aanvraagformulier. Men hoeft er niet voor naar het Canadese consulaat. De kosten van de aanvraag bedragen € 29,95 per persoon. Het is ook mogelijk een aanvraag te doen in het weekend of op feestdagen. Het is mogelijk voor meerdere personen tegelijk een aanvraag in te dienen. De prijs per persoon blijft bij groepsaanvragen ongewijzigd. Het invullen van een aanvraag duurt 5 minuten. Het duurt even totdat de aanvraag wordt goedgekeurd, omdat deze met de hand worden gecontroleerd op fouten. Controleer daarom alle gegevens goed. Met name het overnemen van de paspoortgegevens is erg belangrijk. Als men foutieve gegevens invult, kan dit ertoe leiden dat de eTA Canada ongeldig wordt verklaard. Dit kan grote gevolgen hebben voor de reis.

Omdat een aanvraag met de hand wordt gecontroleerd, duurt het tot 72 uur totdat de aanvraag wordt goedgekeurd. Juist om deze reden adviseren luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties alvast ver van tevoren de eTA Canada aan te vragen. Dit kan al vanaf enkele weken voor vertrek. Wanneer men toch vergeten is de digitale reistoestemming aan te vragen, is het mogelijk dit alsnog te doen door een spoedaanvraag in te dienen. Doorgaans worden spoedaanvragen binnen 18 minuten toegekend. Dit is geen garantie, want de Canadese immigratiedienst heeft bij twijfelgevallen meer tijd nodig. Daardoor is het mogelijk dat men toch niet op tijd de eTA Canada binnenkrijgt. Vraag daarom tijdig aan.

eTA of visum?

Slechts in enkele gevallen is het niet nodig een eTA aan te vragen. De vuistregel is: elke reiziger die naar Canada reist zonder visum, heeft een reistoestemming nodig. Deze kan online worden aangevraagd. De regel geldt ook voor (minder)jarige kinderen. De aanvraag zetten op het paspoort van de ouders is dus niet mogelijk. Kinderen moeten zelf in bezit zijn van een eTA en een eigen, geldig paspoort.

Dit is geen visum. Dat betekent dat wanneer men voor andere doelen dan toerisme, bijvoorbeeld om langer te studeren in Canada, te werken voor een Canadese werkgever of om in Canada te wonen, de eTA niet voldoende is. Men heeft dan een ander, papieren visum nodig. Deze is verkrijgbaar bij het Canadese consulaat.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,15 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.