Nieuwsbericht | | 26-10-2023 | ±6 minuten leestijd

Bent u een geschoolde of ervaren werknemer en wilt u graag naar Canada verhuizen? Wellicht komt u in aanmerking voor een immigratieprogramma binnen het Express Entry-systeem of het Provincial Nominee Program. Als u slechts tijdelijk in Canada wilt werken of studeren, heeft u alleen een visum of eTA Canada nodig.

Werkvergunning vs. permanent inwonerschap

Als het gaat over emigreren naar Canada, gaat het over het verkrijgen van permanent inwonerschap. Immigranten moeten daarvoor een PR-status krijgen, oftewel een permanent resident status. Dit is een visum voor een verblijf in Canada van onbepaalde duur. Een werkvergunning is daarentegen een tijdelijk visum dat geschikt is om gedurende een bepaalde periode in Canada te werken en dat niet direct kan worden omgezet in permanent inwonerschap. Werkervaring binnen Canada vergroot echter wel de kans om in aanmerking te komen voor een PR-status.

Voor een korter bezoek aan Canada is een eTA of visum voldoende

Canada ontdekken met een eTA
Voordat u besluit om in Canada te gaan wonen, studeren of werken, kunt u natuurlijk eerst een kortere reis maken om het land te ontdekken. Voor een toeristisch of zakelijk bezoek van maximaal 6 maanden kunnen de meeste reizigers die in het bezit zijn van een Europees paspoort gebruikmaken van een eenvoudig online aan te vragen eTA Canada. Deze elektronische reistoestemming is 5 jaar geldig en mag een onbeperkt aantal keren worden gebruikt. Zo kunt u gedurende 5 jaar meerdere keren kort in Canada verblijven om u rustig te oriënteren en vervolgens een weloverwogen keuze te maken.
Lees hier meer over het eTA Canada


Canada heeft drie nationale programma’s die specifiek bedoeld zijn voor geschoolde arbeiders die een visum willen verkrijgen om uiteindelijk permanente inwoner van het land te worden. Deze drie programma’s zijn onderdeel van het Express Entry-systeem. Dit is een digitaal systeem dat de Canadese overheid gebruikt om aanvragen voor permanent inwonerschap te beheren en de beste kandidaten te selecteren.

Express Entry: PR-status voor geschoolde arbeiders

Het Express Entry-programma is alleen bedoeld voor immigranten die gekwalificeerd zijn voor een baan binnen een van de hoogste vier categorieën van de zogeheten NOC (National Occupational Classification). In deze classificatie staan banen gerangschikt op basis van de training, opleiding, ervaring en verantwoordelijkheid die nodig zijn om de baan in kwestie te kunnen uitoefenen (TEER volgens de Engelse afkorting):

  • Onder TEER 0 vallen banen in leidinggevende posities, bijvoorbeeld managers in de sectoren marketing of horeca.
  • Onder TEER 1 vallen banen waarvoor een universitair diploma vereist is, zoals (tand)artsen of engineers.
  • Onder TEER 2 en 3 vallen geschoolde beroepen en technische banen waar minimaal een (Canadees) hogeschooldiploma voor nodig is, of waarvoor voldoende ervaring is opgedaan binnen het betreffende werkveld. Denk hierbij aan koks, bouwvakkers, bakkers, of bijvoorbeeld mensen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Procedure binnen het Express Entry-systeem

Eenmaal een Express Entry-profiel aangemaakt, moet men zich kwalificeren via een puntensysteem. Het is belangrijk om te weten dat het hebben van een profiel geen garantie biedt voor een uitnodiging tot permanent inwonerschap. Alleen de kandidaten met de hoogst scorende profielen komen namelijk in aanmerking.

Omdat het benodigde puntenaantal per loting verschilt, is er geen officieel minimumaantal punten. Momenteel ligt de benedengrens rond de 400 van de in totaal 1200 te behalen punten. Hoe meer punten, des te hoger de kans op een zogeheten ITA, oftewel Invitation to Apply. Gemiddeld drie keer per maand worden uit verschillende categorieën de beste profielen uitgekozen. Soms zijn er bijvoorbeeld lotingen voor uitsluitend Franssprekende immigranten. Hieronder volgt per categorie binnen het Express Entry-systeem een korte toelichting.

Canadian Experience Class

De Canadian Experience Class is alleen toegankelijk voor aanvragers die minimaal een jaar werkervaring hebben opgedaan in Canada binnen een baan uit TEER 0, 1, 2 of 3. Relevante werkervaring op Canadees grondgebied levert overigens automatisch extra punten op binnen het rankingsysteem van het Express Entry-systeem en is dus altijd een pre.

Federal Skilled Worker

Deze categorie is, in tegenstelling tot de vorige categorie, beschikbaar voor kandidaten met minimaal 12 maanden relevante werkervaring buiten Canada. Ook hier betreft het werkervaring binnen banen die vallen onder TEER 0, 1, 2 en 3. Een lopend baanaanbod in Canada is hiervoor niet verplicht, maar geeft wel extra punten binnen de classificatie.

Dit is overigens de enige categorie waarvoor een aanvrager eerst een minimumaantal punten moet behalen om zich te kwalificeren voor een Express Entry-profiel, namelijk 67/100. Deze punten worden toegekend op basis van taalvaardigheid (Engels/Frans), genoten onderwijs, werkervaring, leeftijd, het hebben van een lopend baanaanbod of niet, en relaties binnen Canada. Deze score staat los van het scoringsmodel voor kandidaten die al zijn toegelaten tot het Express Entry-systeem.

Federal Skilled Trades

Om via dit programma een PR-visum aan te vragen is minimaal twee jaar fulltime werkervaring vereist binnen een baan in TEER 2 of 3. Daarnaast is het voor dit programma verplicht om al een aanbod te hebben ontvangen voor een baan in Canada met een loopduur van minimaal 12 maanden.

Wat als u niet in aanmerking komt?

Valt uw profiel net buiten de boot? Dat betekent dat er veel kandidaten waren met een hogere score dan u. De kans bestaat dat de gemiddelde score bij een volgende loting lager ligt en dat u dan alsnog wordt uitgekozen. Uw profiel blijft namelijk langere tijd in het systeem staan. In de tussentijd kunt u uw profiel versterken door meer punten te behalen, bijvoorbeeld door het vinden van een baan in Canada, het opdoen van meer werkervaring, of het verbeteren van uw taalvaardigheid.

Provincial Nominee Program

De meeste punten kunnen behaald worden door u in te schrijven voor een Provincial Nominee Program. Provincial Nominee Programs zijn specifieke immigratieprogramma’s per Canadese provincie. Elke provincie van Canada heeft zijn eigen immigratieprogramma’s om op zoek te gaan naar buitenlandse arbeiders die de provincie in kwestie op economisch vlak kunnen versterken. Zo is de ene provincie meer op zoek naar hooggeschoolde arbeiders voor technische banen, terwijl elders juist vraag kan zijn naar bouwvakkers.

Deze provinciale immigratieprogramma’s kunnen worden gekoppeld aan het Express Entry-systeem. Als uw PNP-aanvraag wordt geaccepteerd, ontvangt u in één keer 600 punten in uw Express Entry-profiel, wat een uitnodiging tot permanent inwonerschap garandeert. Wel is het belangrijk dat u zich realiseert dat u dan voor lange tijd gebonden zult zijn aan de provincie waarvoor u zich heeft ingeschreven. Kies daarom alleen voor een Provincial Nominee Program als u zeker weet dat u zich in een specifieke provincie wilt vestigen.

In Canada werken zonder PR-status

Om in Canada te mogen verblijven voor een studie of baan is het hebben van permanent inwonerschap niet per se nodig. Veel mensen kiezen ervoor om in het buitenland te gaan studeren of werken om zo meer levenservaring op te doen. In Canada is dit in veel gevallen mogelijk met een studie- of werkvergunning in combinatie met een eTA of visum. Zo’n tijdelijk verblijfsvisum kan niet zomaar worden omgezet in een permanent resident status, maar het opdoen van werkervaring of het voltooien van een studie in Canada is wel een eerste stap voor wie naar Canada wil emigreren.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.