Nieuwsbericht | | 03-09-2018 | ±3 minuten leestijd

Vanaf 31 juli hoeven Nederlanders geen vingerafdruk af te staan, indien ze middels een eTA naar Canada reizen. Een eTA is een reistoestemming. Dat is onderdeel van de nieuwe regelgeving rondom het inreizen in Canada. De nieuwe regels gingen al in op 31 juli en gelden voor Europese reizigers, reizigers uit het Midden-Oosten en reizigers uit Afrika.

Biometrische gegevens

Biometrische gegevens zijn gegevens als vingerafdrukken en een foto. Deze gegevens worden gebruikt om mensen te kunnen identificeren. Het gebruik van biometrische gegevens geldt nu ook voor Azië, de Aziatisch-Pacifische regio en Amerika. Reizigers die binnenkomen met een visumvrijstelling hoeven alleen een eTA aan te vragen om naar Canada te reizen.

Geen vingerafdruk afstaan

Volgens het nieuwe beleid hoeven reizigers uit bijvoorbeeld Nederland geen vingerafdruk of andere biometrische gegevens af te staan, omdat ze zijn vrijgesteld van het aanvragen van een visum. Ze hoeven alleen een eTA aan te vragen. Een eTA is een digitale reistoestemming om Canada binnen te komen. Voor een eTA hoeven reizigers geen biometrische gegevens af te staan.

Volgens de Canadese overheid wordt het hierdoor eenvoudiger voor reizigers met een laag risico (waaronder Europeanen) om het land te bezoeken. Welke landen zijn vrijgesteld, is in het eTA-formulier te vinden.

Waarom biometrische gegevens afstaan?

Biometrische gegevens worden in Canada gebruikt in verschillende fasen: zowel bij de aanvraag als bij het inreizen. Dankzij deze gegevens kunnen visumbeambten aanvragers screenen. Op die manier blijven mensen met eerdere veroordelingen buiten het land. De biometrische gegevens van een reiziger kunnen ook worden gebruikt als iemand Canada inreist of om de identiteit vast te stellen.

Met een eTA naar Canada reizen

Wie de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft en in 2018 of 2019 naar Canada wil reizen, moet van tevoren een eTA Canada aanvragen. Dit is een verplichte reistoestemming voor vakanties, zakenreizen, familiebezoek en voor studie. Zelfs voor het maken van een overstap in Canada is de reistoestemming verplicht. De enige uitzondering die geldt, is voor houders van een Canadees paspoort of visum.

Een eTA is een ‘electronic Travel Authorization’. Deze toestemming kunt u aanvragen aan de hand van een online formulier. Dit formulier wordt door de immigratiedienst beoordeeld op mogelijke veiligheidsrisico’s. Als de immigratiedienst geen bedreiging voor de veiligheid ziet, volgt de toekenning van het eTA. De toestemming wordt dan meteen gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de autoriteiten op de vliegvelden van vertrek en aankomst.

Doordat deze toestemming wordt gedeeld, hoeft de reiziger in principe geen bevestiging te printen. Toch kan dit wel handig zijn. Het eTA is vijf jaar geldig, maar het is goed om er rekening mee te lopen dat de toestemming tegelijk met het Nederlandse of Belgische paspoort verloopt. Een nieuwe aanvraag is dan noodzakelijk.

U kunt alleen een eTA aanvragen als het reisdoel zakelijk of toeristisch is. Dat kan bijvoorbeeld ook het maken van een familiebezoek of het maken van een overstap en het volgen van een studie in Canada zijn. Een zakenreis is dus toegestaan, maar met een eTA mag men niet in dienst treden bij een Canadese werkgever. Deze verplichte reistoestemming kan ook versneld aangevraagd worden op deze website. Dit is 24 uur per dag mogelijk, ook in het weekend en op feestdagen. De kosten van het aanvragen van een eTA bedragen € 29,95 per persoon.

Normaal gesproken wordt een aanvraag verwerkt binnen 72 uur. Toch is het verstandig al een paar weken voor vertrek een aanvraag in te dienen. Wie met spoed een eTA Canada nodig heeft, kan deze ook op deze website indienen. De spoedaanvraag wordt meestal binnen 18 minuten goedgekeurd. In uitzonderlijke gevallen heeft de Canadese immigratiedienst meer tijd nodig voor het beoordelen van de aanvraag. Daarom kan er geen garantie op de levertijd worden gegeven.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.