Nieuwsbericht | | 13-08-2021 | ±3 minuten leestijd

De Canadese overheid heeft aangekondigd de grenzen op korte termijn te openen voor volledig gevaccineerde toeristen. Amerikanen kunnen al vanaf 9 augustus zonder dringende noodzaak het land binnen, gevaccineerde reizigers uit andere landen vanaf 7 september. Het aanvragen van een visum of eTA Canada blijft verplicht voor Europese reizigers.

Canada versoepelt grensrestricties

Canada hanteert een zeer streng quarantainebeleid. Waar landen zoals Egypte al in 2020 met het openen van de grenzen voor reizigers waren begonnen, had Canada zich tot recent streng afgesloten van de buitenwereld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met iets meer dan 26.000 sterfgevallen op een populatie van 37,5 miljoen is Canada relatief goed door de pandemie gekomen, zeker in vergelijking tot buurland Amerika.

Nu vaccinaties in rap tempo toegediend worden heeft de Canadese overheid besloten dat het tijd wordt om de grenzen weer te openen voor niet-essentiële reizen uit het buitenland. De Canadese toerismesector vraagt hier al maanden om, en het lijkt er dus op dat de overheid nu eindelijk aan die wens tegemoet komt.

Alleen gevaccineerde reizigers welkom

Om Canada vanaf 7 september binnen te komen moet men volledig gevaccineerd zijn met een vaccin dat ook in Canada goedgekeurd is voor gebruik. Dit betekent dus twee doses van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, of een dosis van het Johnson&Johnson/Janssen vaccin. Bewijs van vaccinatie moet in het Engels of in het Frans aangeleverd worden, en de tweede inenting moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn gezet. Kinderen onder de 12, die in Canada nog niet in aanmerking komen voor een inenting, zijn uitgezonderd van de verplichte quarantaine voor niet-gevaccineerden. Zij moeten zich net als alle andere reizigers wel gewoon houden aan de Canadese gezondheidsregels in openbare ruimtes.

De Canadese overheid heeft ook aangekondigd voor volledig ingeënte reizigers de controles vanaf 9 augustus al iets te versoepelen. Momenteel moeten ook gevaccineerde reizigers die met een uitzondering naar Canada mogen reizen na aankomst een coronatest laten afnemen. Binnenkort zal dit niet langer nodig zijn. Volledig gevaccineerde reizigers mogen zonder coronatest Canada binnenreizen, behalve als ze voor een steekproef worden uitgekozen.

Niet-gevaccineerde reizigers, of reizigers die slechts één vaccinatiedosis van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gehad, moeten na aankomst 14 dagen in quarantaine.

Andere veranderingen in regelgeving

Naast het toelaten van volledig gevaccineerde reizigers zijn er ook een aantal andere geplande wijzigingen in de regelgeving voor reizigers naar Canada. Zo moeten reizigers vanaf 9 augustus na aankomst niet langer verplicht 3 dagen in een speciaal quarantainehotel doorbrengen. Een van de Canadese coronamaatregelen was het beperken van inkomende internationale vluchten tot slechts vier luchthavens. Per 9 augustus worden vijf luchthavens aan de lijst van toegestane aankomstlocaties toegevoegd.

Meer informatie over de coronamaatregelen binnen Canada zelf kunt u op de regelmatig geüpdatete pagina lezen over corona in Canada.

eTA Canada blijft verplicht

Door alle coronaregels zou men haast vergeten dat een vlucht naar Canada niet mogelijk is zonder een eTA of visum. Hoewel Canada van plan is de grenzen weer te openen voor internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn, betekent dit niet dat deze reizigers zonder geldige reistoestemming het land binnen komen.

Voor Nederlandse en Belgische reizigers is de makkelijkste manier om een dergelijke reistoestemming te krijgen het aanvragen van een eTA Canada. Het eTA is goedkoper dan het visum en het wordt ook een stuk sneller toegekend, gemiddeld binnen 5 dagen. Spoedaanvragen worden zelfs gemiddeld na 18 minuten goedgekeurd.

Om een visum aan te vragen moet men doorgaans naar de ambassade of een Visa Application Center voor een interview en om biometrische data af te laten nemen. Een eTA kan men echter geheel online aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.