Nieuwsbericht | | 25-04-2018 | ±4 minuten leestijd

Veel mensen die op reis gaan naar Canada vergeten van tevoren een eTA Canada aan te vragen. Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het al jaren mogelijk om zonder visum naar Canada te reizen.

Wel hebben reizigers een elektronische reistoestemming (eTA) nodig om naar het land te mogen vliegen zonder visum. De reistoestemming moet al ruim van tevoren in Nederland of België worden aangevraagd. Dit kan op de site van VisumBuitenland.nl

Eerst eTA Canada aanvragen, dan reizen

Het is belangrijk het eTA Canada op tijd aan te vragen, nog voordat men naar de luchthaven gaat. De afkorting eTA staat voor ‘electronic Travel Authorization’ en het is een elektronische toestemming waarmee de Canadese overheid de reiziger toestemming geeft om naar Canada te reizen. Daarmee is het nog niet zeker dat de reiziger ook echt tot Canada wordt toegelaten.

Deze digitale reistoestemming is sinds een aantal jaar online aan te vragen. Het aanvragen van een eTA Canada duurt ongeveer vijf minuten. Men kan een individuele aanvraag indienen, maar het is ook mogelijk het eTA Canada voor meerdere personen tegelijk aan te vragen, in één aanvraagformulier. Wel geldt in dat geval dezelfde prijs per persoon. Een eTA kost € 29,95 per persoon en afrekenen kan eenvoudig via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

SchipholSchiphol, een vliegveld van waaruit veel reizigers vertrekken naar Canada

eTA Canada is verplicht

Er is gebleken dat grote groepen reizigers met de intentie om naar Canada te gaan, tevergeefs afreizen naar de luchthaven. De elektronische reistoestemming is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers, ongeacht of ze voor toeristische of zakelijke doeleinden reizen. Voor beide reisdoelen is een eTA verplicht.

Ook minderjarige kinderen zijn verplicht in het bezit te zijn van de elektronische toestemming. Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort en een eigen eTA Canada. De reistoestemming voor de kinderen kan wel tegelijk met die van de ouders worden aangevraagd in één aanvraagformulier.

Zonder eTA Canada reizen

Zonder eTA Canada reizen is onmogelijk. Reizigers die niet in het bezit zijn van deze reistoestemming zullen niet worden toegelaten tot het vliegtuig. Elke reiziger heeft namelijk een geldig paspoort en een geldig eTA nodig om naar Canada te mogen vliegen.

In principe is het eTA vijf jaar na toekenning geldig. Als het paspoort eerder verloopt, dan vervalt de geldigheid van het eTA ook eerder. Men mag Canada onbeperkt in- en uitreizen gedurende de geldigheidsperiode, maar ieder bezoek mag maximaal zes maanden duren. Het paspoort moet nog tenminste één dag geldig zijn nadat de reiziger uit Canada vertrekt.

Het is belangrijk te voldoen aan alle eisen die aan het eTA worden gesteld. Al bij het inchecken op de luchthaven wordt streng gecontroleerd of alle reizigers in het bezit zijn van een geldig eTA en geldige legitimatie. Wie geen eTA geregeld heeft, zal door de luchtvaartmaatschappij worden geweigerd te boarden. De reiziger mag dan niet mee op de vlucht naar Canada. De Canadese overheid heeft luchtvaartmaatschappijen verboden om reizigers mee te nemen die geen eTA Canada hebben. Doet de luchtvaartmaatschappij dat toch, dan kan de Canadese overheid een boete opleggen.

Vergeten een eTA Canada te regelen?

Wanneer men vergeten is het eTA Canada te regelen en daar pas op de luchthaven achterkomt, kan men in het ergste geval niet mee op de vlucht. Het is in zo'n geval dan ook zaak om zo snel mogelijk alsnog een elektronische toestemming te regelen. Wanneer men naar Canada reist, heeft men een eTA en een geldig paspoort nodig. Een identiteitskaart of rijbewijs voldoet dus niet.

Vraag het eTA daarom op tijd aan. Wij raden aan om de reistoestemming tenminste vier weken voor vertrek aan te vragen. Het eTA wordt normaal gesproken al binnen een paar werkdagen toegekend en toegestuurd via e-mail. Toch kan het voorkomen dat de Canadese overheid meer tijd nodig heeft om de reiziger te screenen. Dat kan als de reiziger bijvoorbeeld veroordelingen op zijn naam heeft staan. In veel gevallen mag de reiziger Canada dan niet in en wordt er dus ook geen eTA Canada afgegeven.

Spoedaanvraag eTA

Vergeten om het eTA Canada te regelen en is de vlucht al binnen een paar dagen? In dat geval is het mogelijk een spoedaanvraag in te dienen. Voor een spoedaanvraag wordt een kleine toeslag in rekening gebracht, maar in de meeste gevallen wordt het eTA Canada dan binnen gemiddeld achttien minuten per e-mail toegestuurd. Doordat de Canadese overheid de gegevens handmatig verwerkt, is het echter mogelijk dat ook een met spoed aangevraagde reistoestemming toch te laat wordt toegekend.

Zorg er tijdens het invullen van het eTA formulier altijd voor dat de paspoortgegevens correct worden overgenomen. Wanneer men een fout maakt bij het overnemen van de gegevens, kan dat ertoe leiden dat het eTA ongeldig wordt. Controleer alle ingevulde gegevens dus goed alvorens de aanvraag in te dienen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.