Nieuwsbericht | | 25-04-2018 | ±4 minuten leestijd

Een grote groep reizigers voor Canadese bestemmingen vergeet regelmatig van tevoren een eTA Canada aan te vragen. Het is al jaren mogelijk om zonder visum naar Canada te reizen, wanneer men in het bezit is van een Nederlands of Belgisch paspoort.

Wel hebben reizigers elektronische toestemming (eTA) nodig om naar het land te mogen vliegen. De toestemming moet al ruim van tevoren in Nederland of België worden aangevraagd. Dit kan op de site van VisumBuitenland.nl

Eerst eTA Canada aanvragen, dan reizen

Het is belangrijk om eerst een eTA Canada aan te vragen, alvorens naar de luchthaven te reizen. eTA staat voor ‘electronic Travel Authorization’ en is een elektronische toestemming waarin de Canadese overheid de reiziger toestemming geeft om naar Canada af te reizen. Daarmee is het nog niet zeker dat de reiziger echt tot Canada wordt toegelaten.

Deze digitale toestemming is sinds een aantal jaar online aan te vragen. Het aanvragen van een eTA Canada duurt overigens vijftien minuten. Het is mogelijk voor meerdere personen een eTA aan te vragen, in één aanvraag. Wel moet de zelfde prijs per persoon worden afgerekend. Een eTA kost € 19,95 per persoon. Afrekenen kan eenvoudig via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

SchipholSchiphol, een veelgebruikt vliegveld om te reizen naar Canada

eTA Canada is verplicht

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat grote groepen reizigers tevergeefs afreizen naar de luchthaven, op weg naar Canada. De elektronische reistoestemming is verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Dit betekent dat het niet uitmaakt of men voor toeristische doeleinden of op zakenreis gaat. Voor beide doelen is een eTA verplicht aan te vragen.

Ook minderjarige kinderen zijn verplicht in het bezit te zijn van de elektronische toestemming. Dit betekent dat het niet toegestaan is om de kinderen bij te schrijven op de elektronische aanvraag van de ouders. Minderjarigen dienen zelf in het bezit zijn van een eTA Canada.

Zonder eTA Canada reizen

Zonder eTA Canada reizen is onmogelijk. Zorg er daarom voor dat na de aanvraag de elektronische toestemming is geprint. Een goede bewaartip is om de eTA Canada te bewaren tussen het paspoort. De reiziger heeft namelijk een geldig paspoort en een geldig eTA nodig.

In principe is het eTA vijf jaar na toekenning geldig. Als het paspoort eerder verloopt, dan vervalt de geldigheid van het eTA ook eerder. Men mag onbeperkt Canada in- en uitreizen. Ieder bezoek mag maximaal zes maanden duren. Het paspoort moet nog tenminste één dag geldig zijn, nadat de reiziger uit Canada vertrekt.

Het is belangrijk om aan al deze eisen te voldoen. Al op de luchthaven wordt er streng gecontroleerd bij het inchecken of eenieder in het bezit is van een geldig eTA en geldige legitimatie. Wie geen eTA geregeld heeft, wordt namelijk door de luchtvaartmaatschappij geweigerd om te boarden. De reiziger mag dan niet mee op de vlucht naar Canada. Dat heeft ermee te maken dat de Canadese overheid de luchtvaartmaatschappijen heeft verboden om reizigers die geen eTA Canada hebben mee te nemen op de vlucht. Doet de luchtvaartmaatschappij dat toch, dan kan de Canadese overheid een boete opleggen.

Vergeten eTA Canada te regelen?

Wanneer men vergeten is het eTA Canada te regelen en daar pas op de luchthaven achter komt, kan de reiziger in het ergste geval niet mee met de vlucht. Het is dan zaak om zo snel mogelijk alsnog een elektronische toestemming te regelen. De regel is: wanneer men naar Canada reist, heeft men een eTA en een geldig paspoort nodig. Een identiteitskaart of rijbewijs voldoet dus niet.

Vraag daarom een eTA op tijd aan. Het beste is om tenminste vier weken voor vertrek een dergelijke elektronische toestemming aan te vragen. Een elektronische toestemming wordt normaal gesproken al binnen een paar werkdagen digitaal afgeleverd. Toch kan het voorkomen dat de Canadese overheid meer tijd nodig heeft om de bezoeker te screenen. Dat kan als de reiziger bijvoorbeeld veroordelingen op zijn naam heeft staan. In veel gevallen mag de reiziger Canada dan alsnog niet in, en wordt er ook geen eTA Canada afgegeven.

Spoedaanvraag eTA

Vergeten om het eTA Canada te regelen en is de vlucht binnen een paar dagen? In dat geval is het mogelijk een spoedaanvraag te doen. In dergelijke gevallen betaalt de reiziger een kleine toeslag. In de meeste gevallen wordt het eTA Canada dan nog binnen gemiddeld achttien minuten per e-mail toegestuurd. Echter, doordat de Canadese overheid met de hand de gegevens moet verwerken, is het mogelijk dat de spoedtoestemming toch te laat komt.

Zorg tijdens het invullen van het eTA formulier er altijd voor dat de gegevens op het paspoort correct worden overgenomen. Wanneer men een fout maakt bij het overnemen van de gegevens, kan dat ertoe leiden dat het eTA ongeldig wordt. Zorg er daarom voor dat men de aanvraag correct afhandelt. Daarom is het belangrijk op tijd een dergelijke toestemming aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.