Nieuwsbericht | | 30-01-2024 | ±3 minuten leestijd

De Canadese ministers van Openbare Veiligheid en van Immigratie, Dominic LeBlanc en Marc Miller, overwegen maatregelen te nemen om Mexicaanse staatsburgers die naar Canada willen reizen beter te controleren. Dat maakte Dominic LeBlanc op zondag 21 januari 2024 bekend. De reden hiervoor is de toename in het aantal asielaanvragen van Mexicaanse staatsburgers die hier niet voor in aanmerking komen.

Visumplicht in 2016 afgeschaft

In 2016 werd de Canadese visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers afgeschaft. De Canadese premier, Justin Trudeau, kondigde toentertijd aan het voor Mexicanen gemakkelijker te willen maken om Canada te bezoeken, onder andere met het idee dat dit de lokale economie zou stimuleren. Nu, ongeveer 8 jaar na dato, overweegt Canada de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers opnieuw in te voeren.

Hoewel de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers destijds verdween, betekende dit niet dat zij de oversteek naar Canada vrijblijvend mochten maken. Ondanks dat zij geen visum meer nodig hadden, moesten reizigers met de Mexicaanse nationaliteit namelijk wel in het bezit te zijn van een electronic Travel Authorization (eTA) om Canada te mogen bezoeken. Dat is nu nog steeds het geval.

Toegestane reisdoelen met het eTA

Het eTA is een elektronische reistoestemming die gekoppeld wordt aan het paspoortnummer van de aanvrager. Dankzij het eTA is het voor de Canadese autoriteiten gemakkelijker om reizigers die geen visum hoeven aan te vragen, alsnog te screenen en controleren voordat zij in het land aankomen. Ook reizigers die in plaats van een visum een eTA kunnen aanvragen, moeten namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zij mogen bijvoorbeeld geen risico vormen voor de veiligheid in Canada. Ook mag men Canada met een eTA alleen bezoeken voor toerisme, een zakenreis, overstap of een korte studie.

Meer asielaanvragen

De afschaffing van de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers heeft inderdaad bijgedragen aan het stimuleren van de lokale Canadese economie. Het eTA, dat veel eenvoudiger verkregen kan worden dan een visum, wordt echter ook soms gebruikt voor doeleinden waarvoor deze reistoestemming niet bedoeld is. Een voorbeeld hiervan zijn reizigers die met een eTA naar Canada reizen om vervolgens asiel aan te vragen in het land.

François Legault, minister van de Canadese provincie Quebec, merkt dan ook op dat er in de laatste jaren vaker dan voorheen asiel wordt aangevraagd, waardoor de vluchtelingendiensten overbelast raken. Ook is Legault van mening dat de afschaffing van de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers, waardoor zij een eTA kunnen aanvragen, hier mogelijk een bijdrage aan geleverd kan hebben. De asielaanvragen van Mexicaanse staatsburgers worden vaker dan gemiddeld afgekeurd, omdat veel van de aanvragers niet in aanmerking komen. De toename van asielaanvragen in het algemeen, of deze nu wel of niet worden goedgekeurd, zorgt echter wel voor veel extra werk bij de immigratiediensten.

Druk op de immigratiediensten verlagen

Naar aanleiding van het statement van François Legault zijn de Canadese minister van Openbare Veiligheid en de Canadese minister van Immigratie een onderzoek gestart naar maatregelen die genomen kunnen worden om de druk op de immigratiediensten te verlagen. Het herinvoeren van de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers is een van de mogelijkheden die wordt bekeken, maar ook andere alternatieven worden besproken.

Geen beperkingen voor Europese reizigers

De mogelijk toekomstige herinvoering van de visumplicht voor Mexicaanse staatsburgers zal niet gelden voor Europese reizigers. Als zij aan alle voorwaarden van het eTA voldoen, kunnen zij voor reizen naar Canada gewoon gebruik blijven maken van een electronic Travel Authorization. Het eTA voor Canada kan eenvoudig worden aangevraagd via deze website.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,18 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.