Nieuwsbericht | | 07-10-2017 | ±2 minuten leestijd

Sinds de invoering van de eTA Canada (betekenis) op 29 september 2016 zijn er nog steeds problemen. Tijdens het vakantieseizoen zag een onbekend aantal mensen die naar Canada wilden reizen, hun reis in rook op gaan omdat ze niet vanuit Amsterdam naar Canada mochten vliegen. De problemen worden veelal veroorzaakt door dubbele nationaliteiten of een Canadese permanente verblijfsvergunning.

Nieuwe eTA vereistenOpgelet: nieuwe eTA vereisten

Probleem

De problemen rondom de eTA worden veelal veroorzaakt door dubbele nationaliteiten of een Canadese permanente verblijfsvergunningen. Volgens de officiële regels – die op de Canadese overheidswebsite staan – is alleen een geldig paspoort benodigd om naar Canada te reizen als men een permanente Canadese verblijfsvergunning heeft. Een eTA is dan volgens de Canadese overheid niet nodig. Echter tijdens het boarden van de vlucht naar Canada kunnen de systemen van de luchtvaartmaatschappijen aangeven dat men niet aan boord mag van het vliegtuig omdat een geldige eTA vereist is. Zonder geldige eTA kunnen reizigers die naar Canada reizen namelijk geweigerd worden op de vlucht door luchtvaartmaatschappijen.

De oplossing

Als u een “dual Canadian citizen” bent en naar Canada wilt reizen (ook door- en retourreizen) per vliegtuig met een niet-Canadees paspoort, is dit niet mogelijk. U heeft namelijk dan voor uw reis een Canadees paspoort nodig. Zorg er daarom voor dat u beide paspoorten meeneemt als u op reis gaat naar Canada of terug wilt reizen naar Canada.

Wat is een eTA?

Met een eTA kan een Nederlander of Belg naar Canada vliegen zonder visum. Dit systeem is ontworpen door de Canadese overheid om te weten te komen wie precies naar Canada willen reizen. Daarnaast probeert het systeem vast te stellen welke reizigers een veiligheidsrisico vormen of naar alle waarschijnlijkheid Canada niet zullen verlaten na hun reis.

Wie moet een eTA aanvragen?

In principe heeft elke niet-Canadees die naar Canada reist per vliegtuig, geen visum nodig maar een eTA. Een eTA is echter niet benodigd als u Canada wilt binnenkomen over land of zee. Daarnaast hoeven Canadese burgers, Canadezen met een permanente verblijfsvergunning, Amerikanen en reizigers met een Canadees visum geen eTA aan te vragen omdat zij hiervan zijn vrijgesteld volgens de voorwaarden.

eTA aanvragen

Een ETA dient voorafgaand aan uw reis te worden aangevraagd. Het invullen van het eTA aanvraagformulier duurt ongeveer vijf minuten. Na het indienen van de aanvraag wordt het eTA meestal binnen vijftien minuten toegekend. Na goedkeuring wordt een eTA automatisch aan het paspoort gekoppeld en zo gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Canadese immigratiedienst.
eTA Canada aanvragen