Nieuwsbericht | | 07-10-2017 | ±2 minuten leestijd

Sinds de invoering van het eTA Canada (betekenis) op 29 september 2016 zijn er nog steeds een aantal problemen mee. Tijdens het vakantieseizoen zag een onbekend aantal mensen hun reis naar Canada in rook opgaan omdat ze niet naar Canada mochten vliegen. De problemen worden veelal veroorzaakt door dubbele nationaliteiten of een Canadese permanente verblijfsvergunning.

Nieuwe eTA vereistenOpgelet: nieuwe eTA vereisten

Probleem

De problemen rondom het eTA worden veelal veroorzaakt door dubbele nationaliteiten of Canadese permanente verblijfsvergunningen. Volgens de officiële regels – die op de Canadese overheidswebsite staan – is alleen een geldig paspoort nodig om naar Canada te reizen als men een permanente verblijfsvergunning heeft voor Canada. Volgens de Canadese overheid is een eTA in dat geval niet nodig. Tijdens het boarden van de vlucht naar Canada kan het echter voorkomen dat de systemen van de luchtvaartmaatschappijen aangeven dat men niet aan boord mag van het vliegtuig omdat een geldig eTA vereist is. Zonder geldig eTA kunnen reizigers namelijk door luchtvaartmaatschappijen geweigerd worden op de vlucht naar Canada.

De oplossing

Als u een "dual Canadian citizen" bent en naar Canada wilt reizen (ook door- en retourreizen) per vliegtuig met een niet-Canadees paspoort, is dit niet mogelijk. U heeft in dat geval namelijk een Canadees paspoort nodig voor uw reis. Zorg er daarom voor dat u beide paspoorten meeneemt als u naar Canada reist.

Wat is een eTA?

Het eTA is een reistoestemming waarmee Nederlandse en Belgische reizigers naar Canada kunnen vliegen zonder visum. Dit systeem is ontworpen door de Canadese overheid om te weten te komen wie precies naar Canada wil reizen. Het systeem is bovendien ontworpen om vast te stellen welke reizigers mogelijk een veiligheidsrisico vormen of Canada naar alle waarschijnlijkheid niet zullen verlaten na hun reis.

Wie moet een eTA aanvragen?

In principe moet elke niet-Canadees die naar Canada reist per vliegtuig zonder visum een eTA aanvragen. Een eTA is echter niet benodigd voor wie Canada inreist over land of zee. Canadese burgers, Canadezen met een permanente verblijfsvergunning, Amerikanen en reizigers met een Canadees visum hoeven geen eTA aan te vragen omdat zij hiervan vrijgesteld zijn volgens de voorwaarden.

eTA aanvragen

Een eTA dient voorafgaand aan de reis te worden aangevraagd. Het invullen van het eTA aanvraagformulier duurt ongeveer vijf minuten. Na het indienen van de aanvraag wordt het eTA meestal binnen vijftien minuten toegekend. Na goedkeuring wordt het eTA automatisch aan het paspoort van de reiziger gekoppeld; op deze manier wordt ook meteen met de luchtvaartmaatschappij en de Canadese immigratiedienst gedeeld dat de reiziger in kwestie beschikt over een geldige reistoestemming.
eTA Canada aanvragen

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.