Nieuwsbericht | | 08-02-2023 | ±4 minuten leestijd

Op 1 februari 2023 heeft de Canadese immigratiedienst aangekondigd de Pearson Test of English (PTE) te gaan accepteren als taaltoets voor het verkrijgen van een economisch immigratievisum. Kandidaten voor dit visum moeten namelijk een taaltoets afleggen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de toets medio 2023 beschikbaar gesteld.

PTE-taaltoets medio 2023 beschikbaar

Begin februari heeft de Canadese immigratiedienst (Immigration, Refugees and Citizenship Canada, IRCC) bekendgemaakt de Pearson Test of English te gaan accepteren als taaltoets in het aanvraagproces van een immigratievisum. Vanaf medio 2023 zal deze taaltoets naast de CELPIP en IELTS General Training een van de Engelse taaltoetsen zijn waaruit aanvragers van een Canadees immigratievisum kunnen kiezen om hun Engelse taalvaardigheid aan te tonen.

De taaltoets waar het om gaat, de zogeheten PTE Essential, is een nieuwe taaltoets. Pearson heeft deze taaltoets speciaal ontwikkeld om te testen of de taalvaardigheid van een kandidaat voor een bepaald visumtype voldoet aan de eisen van de IRCC. De taalvaardigheidseisen van de IRCC waar aanvragers aan moeten voldoen, verschillen per visum. Zo moeten internationale studenten die tijdelijk in Canada willen studeren op basis van een studievisum vaak de academische versie van een taaltoets afleggen.

Taaltoets verplicht bij aanvraag immigratievisum

Voordat een aanvraag voor een immigratievisum kan worden voltooid, vereist de IRCC dat de aanvrager een taalvaardigheidstest aflegt. Daarnaast moeten aanvragers voldoende financiële middelen hebben om naar Canada te immigreren. Zij moeten namelijk aan de Canadese autoriteiten kunnen bewijzen dat ze zich vanuit een economisch oogpunt in Canada kunnen vestigen. Uit statistieken is gebleken dat een hoog niveau van beheersing van een van de officiële talen van het land (Engels of Frans) bijdraagt tot een hoge mate van economische integratie in Canada.

Op basis van het taalniveau van de aanvrager wordt bepaald in welke categorie het immigratievisum wordt aangevraagd. Voor elke categorie geldt een minimaal taalvaardigheidsniveau dat aanvragers moeten hebben, de zogeheten Canadian Language Benchmark (CLB). Op basis van het resultaat van een door de IRCC erkende taaltest, kan het taalvaardigheidsniveau van een aanvrager worden vastgesteld. De minimumscore die aanvragers over het algemeen moeten halen om een immigratievisum aan te kunnen vragen is 4. Personen die door middel van Federal Skilled Worker Program (FSWP) naar Canada willen immigreren, bijvoorbeeld, moeten daarentegen in alle categorieën (lezen, luisteren, spreken en schrijven) een score van minstens 7 halen.

Meerdere trajecten beschikbaar bij immigratie naar Canada

Canada telt zoʼn 100 verschillende trajecten voor aanvragers van een economisch immigratievisum. De belangrijkste toelatingstrajecten zijn volgens het Immigration Levels Plan 2023-2025 het Provincial Nominee Program (PNP) en het Express Entry-programma. Het PNP-programma is bedoeld voor hooggeschoolde arbeidskrachten die zich permanent in een bepaalde provincie in Canada willen vestigen. De meeste Canadese provincies hebben dit soort PNP-trajecten, maar deze kunnen onderling van elkaar verschillen. Via het Express Entry-programma kan een Skilled Migrant-visum worden aangevraagd. Dit programma is bedoeld voor personen die specifieke gaten in de Canadese arbeidsmarkt kunnen opvullen.

Dit soort trajecten werken met een puntensysteem. Voordat ze een permanente verblijfsvergunning kunnen aanvragen, moeten aanvragers een bepaald aantal punten hebben. Ook hiervoor is het taalvaardigheidsniveau weer belangrijk, aangezien aanvragers meer punten toegekend krijgen naarmate hun CLB-score hoger is.

Geen taaltoets nodig voor online eTA-aanvraag

Nederlandse en Belgische reizigers die niet naar Canada willen emigreren, maar die alleen naar het land reizen voor een vakantie, korte zaken- of studiereis of voor een bezoek aan familie en/of vrienden, hoeven geen taaltoets af te leggen. Zij kunnen in veel gevallen namelijk gebruikmaken van de elektronische reistoestemming voor Canada, het eTA. Reizigers die een eTA Canada willen aanvragen, hoeven geen taaltoets af te leggen. Wel moeten zij voldoen aan bepaalde andere voorwaarden. Het hebben van een eTA Canada is verplicht voor alle reizigers die naar Canada vliegen, behalve als zij een ander geldig visum of een Canadees of Amerikaans paspoort hebben. Houd er rekening mee dat ook kinderen in het bezit moeten zijn van een eigen paspoort en geldige reistoestemming.

De aanvraagprocedure van het eTA Canada verloopt volledig online. Het enige wat u hoeft te doen is het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten. Daarna wordt uw aanvraag meteen in behandeling genomen en gekeurd door de Canadese immigratiedienst, de IRCC. Het eTA kost € 29,95 en wordt gemiddeld genomen al binnen 3 dagen toegekend. Mocht u het eTA echter sneller nodig hebben, dan kunt u voor een toeslag van € 17,50 ook gebruikmaken van een spoedaanvraag. In dat geval geldt een gemiddelde levertijd van slechts 45 minuten.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.