Nieuwsbericht | | 03-10-2023 | ±4 minuten leestijd

Canada wordt steeds populairder onder internationale studenten. De voornaamste reden hiervoor zijn de soepele immigratiewetten in Canada ten opzichte van de strenge immigratiewetten in bijvoorbeeld de VS. Om legaal in Canada te mogen verblijven, is een geldige reistoestemming nodig. Voor studenten is een eTA of studievisum (study permit) in de meeste gevallen voldoende.

Internationale studenten kiezen steeds vaker voor Canada

In de afgelopen jaren is Canada onder internationale studenten aanzienlijk aantrekkelijker geworden dan Amerika, zo meldt onderzoeksblad Forbes in een publicatie van 9 augustus 2023. Het aantal internationale academische studenten in Amerika lag in 2020/2021 maar liefst 15% lager dan in 2016/2017 (een daling van 164.727 internationale studenten). Dat terwijl het aantal internationale studenten op Canadese universiteiten en hogescholen tussen bovengenoemde jaartallen juist met 46% toenam (een stijging van 117.037 internationale studenten).

Kwalitatief en multicultureel onderwijs

Studeren in Canada kent vele voordelen. Zo kan het onderwijs in Canada zowel in het Frans als in het Engels gevolgd worden. Bovendien telt Canada diverse universiteiten en hogescholen van hoge kwaliteit. Verschillende Canadese universiteiten staan hoog op de jaarlijkse ranglijst QS Rankings, die universiteiten wereldwijd rangschikt op onder andere de kwaliteit van het onderwijs. Van alle Canadese universiteiten staat de Universiteit van Toronto het hoogst aangeschreven (positie 21 van de 1498), maar ook McGill University in Montreal en de Universiteit van Brits-Columbia in Vancouver staan met respectievelijk de 30ste en 34ste plek op de ranglijst hoog aangeschreven.

Om deel te mogen nemen aan een minor of andere opleiding aan een Canadese universiteit is een bepaalde taalvaardigheid nodig. De TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) is een taalvaardigheidstest die door veel universiteiten gebruikt wordt om de taalvaardigheid van internationale studenten in kaart te brengen. Een goede score laat zien dat de student in kwestie de Engelse taal voldoende beheerst. Let er echter wel op dat in sommige delen van Canada Frans gesproken wordt in plaats van Engels. Wie in Canada wil gaan studeren doet er dus verstandig aan om te controleren waar in Canada welke taal gesproken wordt en ervoor te zorgen dat zijn/haar taalvaardigheid van voldoende niveau is.

Een eTA voor uw verblijf in Canada

Met een eTA is het mogelijk om een minor of andere opleiding in Canada te volgen van maximaal 6 maanden. Ondanks dat het eTA een geldigheidsduur heeft van maximaal 5 jaar, mag u met deze reistoestemming maximaal 6 aaneengesloten maanden per keer in Canada verblijven. Wel mag u binnen deze 5 jaar een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen.

Een eTA aanvragen kan gemakkelijk en snel via VisumBuitenland.nl. De aanvraagprocedure is snel te doorlopen en het eTA heeft een gemiddelde levertijd van slechts 3 dagen.

Studeren in Canada met een eTA

Minimale periode tussen twee verblijven in Canada

Er bestaan geen harde regels over de minimale duur die men buiten Canada dient te verblijven alvorens men met hetzelfde eTA weer terug mag keren naar het land. Dit wordt namelijk voor elke reiziger individueel beoordeeld door de medewerkers van de immigratiedienst. Het opnieuw gebruikmaken van een eTA enkele dagen na een verblijf van 6 maanden kan verdacht overkomen. Het advies is dan ook om enkele weken tot een paar maanden elders te verblijven alvorens u weer terugreist naar Canada.

Het verschil tussen een eTA en een study permit

Indien u langer dan 6 aaneengesloten maanden in Canada wenst te verblijven en studeren, dient u een study permit aan te vragen. Een study permit is geen opzichzelfstaand visum. U heeft naast een study permit dus ook altijd een geldig eTA of visum nodig. Op het moment dat u een study permit toegekend krijgt, wordt tegelijkertijd ook een eTA of visum toegekend. Welk type reisvergunning u toegekend krijgt, is onder andere afhankelijk van de duur van uw studie.

Als u minder dan 6 maanden in Canada verblijft én als uw studie in totaal maximaal 6 maanden duurt, is geen study permit nodig en volstaat een eTA. Houd er rekening mee dat u ook aan alle overige voorwaarden van het eTA moet voldoen. Voor het aanvragen van een eTA zijn minder gegevens nodig dan voor het aanvragen van een study permit. In het geval dat u een study permit voor Canada aanvraagt, kan namelijk gevraagd worden naar bijvoorbeeld uw inkomen en financiële situatie. Ook kan tijdens de aanvraagprocedure gevraagd worden naar een eventueel strafblad of kunt u gevraagd worden een medisch onderzoek te ondergaan.

Een ander verschil tussen een eTA en een study permit is dat het met een study permit mogelijk is om een bepaald aantal uur per week betaald werk te verrichten. Met een eTA mag u in Canada niet werken.

Vraag hier uw eTA Canada aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.