Nieuwsbericht | | 11-06-2021 | ±4 minuten leestijd

In Canada is het goed zakendoen. Maar waar moet u aan denken voordat u vertrekt naar Canada voor een zakenreis? In dit artikel wordt informatie gegeven met betrekking tot zakenreizen in Canada. Wie naar Canada vliegt voor een zakenreis, heeft niet altijd een specifiek werkvisum nodig. In de meeste gevallen voldoet een online aan te vragen eTA Canada.

Zaken doen in Canada

In Canada worden ontmoetingen met zakenpartners vaak in de ochtenden gepland. Zorg dat u minstens 15 minuten voor aanvang van het gesprek aanwezig bent. Canadezen zijn punctueel en verwachten dat ook van hun gesprekspartners. In Canada is het gebruikelijk elkaar met de voornaam aan te spreken.

Bereid u voordat u een bezoek brengt aan een zakenpartner goed op de ontmoeting voor. Zoals eigenlijk overal wordt het ook in Canada op prijs gesteld als iemand moeite heeft gestoken in de voorbereiding. Canadese zakenpartners zijn erg direct en komen graag snel ter zake. Voor een vervolggesprek kunt u uw zakenpartners uitnodigen voor een lunch. Een zakenlunch met Canadezen is vaak kort en bondig en er wordt hierbij geen alcohol genuttigd.

Het eTA Canada aanvragen

Het eTA Canada kan onder andere worden gebruikt voor een bezoek aan een zakenpartner of voor het bijwonen van zakelijke bijeenkomsten, beurzen of rondleidingen, maar ook voor het volgen van werkgerelateerde opleidingen of trainingen. In veel gevallen is voor een zakenreis in Canada dus geen specifiek werkvisum nodig. De voordelen van een eTA ten opzichte van een visum Canada zijn dat het eTA gemakkelijker en sneller aan te vragen is dan een visum en bovendien is het eTA goedkoper. Aangezien het eTA Canada eenvoudig online kan worden aangevraagd, hoeft men geen bezoek te brengen aan een Visa Application Centre (VAC).

Het eTA Canada is vijf jaar geldig. Na toekenning is het eTA digitaal gekoppeld aan het paspoortnummer van het paspoort waarmee de reistoestemming is aangevraagd. Dit betekent dat het eTA Canada haar geldigheid verliest wanneer het paspoort verloopt, ook wanneer de geldigheid van het eTA nog niet verlopen is. Als uw paspoort niet lang genoeg meer geldig is, moet u dus eerst een nieuw paspoort aanvragen, om vervolgens met dit nieuwe paspoort een eTA aan te vragen. Omdat de reistoestemming is gekoppeld aan het paspoortnummer, is het bij aankomst in Canada vaak voldoende uw paspoort te laten zien.

In dienst treden bij een Canadese werkgever mag alleen met een visum

Canada biedt een uitstekende levenskwaliteit en het is dan ook niet verwonderlijk dat er jaarlijks duizenden mensen naar Canada reizen om er te gaan wonen en werken.

Een sollicitatie in Canada bestaat gewoonlijk uit het opsturen van een curriculum vitae (CV) en een motivatiebrief. Diploma’s en certificaten hoeven vaak alleen op verzoek toegestuurd te worden. Er wordt veel waarde gehecht aan persoonlijke referenties. De documenten die door sollicitanten worden opgestuurd, worden geanonimiseerd: de leeftijd, nationaliteit en de burgerlijke staat van een sollicitant mogen niet vooraf kenbaar worden gemaakt en op een sollicitatiebrief hoeft dus ook geen pasfoto te staan.

Het eTA Canada is geschikt voor een vakantie, studie, overstap of zakelijke reis in Canada, maar voldoet niet voor zakelijke reizen die langer dan zes maanden duren of voor werkzaamheden waarvoor men in dienst treedt bij een Canadese werkgever. In dat geval is een Work Permit of visum Canada vereist. Deze documenten kunnen online worden aangevraagd, maar voor de aanvraag is het ook altijd nodig bij een Visa Application Centre langs te gaan voor de afname van biometrische gegevens.

Voorwaarden van het eTA Canada

Voordat u een visum of eTA aanvraagt, is het belangrijk na te gaan of u voldoet aan alle voorwaarden die aan het eTA of het visum verbonden zijn.

Na het indienen van uw eTA aanvraag, wordt deze verwerkt en beoordeeld door het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada). Het kan voorkomen dat er bij aankomst in Canada nog een steekproefcontrole plaatsvindt, waarbij een medewerker van de Canada Border Service Agency (CBSA) nagaat of u voldoet aan alle voorwaarden van het eTA Canada.

Naast de algemene voorwaarden van het eTA, gelden er aanvullende voorwaarden voor wie het eTA wil gebruiken om te gaan werken in Canada, waar u en uw reisplannen aan moeten voldoen. Het is bovendien verstandig een uitnodigingsbrief mee op reis te nemen die is opgesteld door uw zakenpartner en waarin naast uw persoonlijke gegevens ook uw overnachtingsadres, gegevens van uw werkgever en van het bedrijf dat u gaat bezoeken en de (zakelijke) relatie tussen u en uw zakenpartner worden beschreven. Het is daarnaast aan te raden uw werkgever om een verklaring te vragen waarin staat wat de reden en het doel van de zakenreis is en uw zakenpartner te vragen telefonisch bereikbaar te zijn op het moment van aankomst.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.