Nieuwsbericht | | 25-03-2021 | ±7 minuten leestijd

Bent u van plan naar Egypte te gaan? U kunt zich o.a. voorbereiden op uw reis door na te gaan welk weer u op de plek van bestemming te wachten staat, zodat u uw kleding daarop af kunt stemmen. Behalve dat u voor vertrek een vlucht boekt, uw bankpas voor het gebruik buiten Europa laat deblokkeren en een visum Egypte aanvraagt, is het dus ook verstandig uzelf af te vragen wat de beste periode is voor uw reis.

Woestijnklimaat in het overgrote deel van het land

Het woestijnklimaat
Doordat Egypte voor maar liefst 96% uit woestijn bestaat, bepaalt de droge woestijn het klimaat in de grootste delen van het land. Het woestijnklimaat wordt gekenmerkt door weinig neerslag en extreme droogte. Gebieden met dit klimaat kennen een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht (soms van wel 20℃), zo ook Egypte. Vooral in het binnenland van Egypte kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn, aan de Middellandse Zeekust zijn deze verschillen minder groot. De begroeiing is vanwege de droogte beperkt. In het land groeien enkel cactussen, andere vetplanten en op sommige plekken ook palmen. Daarnaast valt er in het geval van Egypte jaarlijks slechts 26 millimeter neerslag, meestal in de vorm van regen. Het zuiden van het land is het droogst: het regent hier vrijwel nooit.

De tabel hieronder geeft de gemiddelde temperaturen van Hurghada weer, een populaire vakantiebestemming onder toeristen. Aangezien het klimaat in badplaatsen als Hurghada niet alleen bepaald wordt door de woestijn, maar ook door zee, waardoor de temperaturen iets milder uitvallen, wordt ook wel eens gezegd dat dergelijke badplaatsen het subtropisch woestijnklimaat hebben.

Klimaattabel Rode Zee (Hurghada)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddeld aantal dagen neerslagGem. aantal dagen neerslag
Januari 11 24 1
Februari 10 24 0
Maart 12 25 0
April 17 28 1
Mei 20 32 1
Juni 24 34 0
Juli 24 38 0
Augustus 26 37 0
September 24 36 0
Oktober 20 33 1
November 17 28 1
December 12 26 1

Het mediterraan klimaat
Een smalle strook aan de Middellandse Zee in het noorden van het land vormt een uitzondering op het droge woestijnklimaat. Hier is sprake van een mediterraan klimaat. Dit klimaat is ook terug te vinden in andere landen rond de Middellandse Zee en wordt eveneens gekenmerkt door warme en droge zomers. De winters zijn er mild, maar natter dan in de rest van Egypte, waardoor hier meer natuurlijke begroeiing mogelijk is. De temperaturen liggen hier wat lager dan in de rest van Egypte, ook in de zomer, en er valt op jaarbasis zo’n 200 millimeter regen.

Klimaattabel Middellandse Zee (Alexandrië)

Maand Gemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp. in °CGemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp. in °CGemiddeld aantal dagen neerslagGem. aantal dagen neerslag
Januari 10 19 8
Februari 10 20 5
Maart 12 22 3
April 14 24 1
Mei 19 26 0-1
Juni 21 29 0
Juli 23 30 0
Augustus 22 31 0-1
September 19 30 0-1
Oktober 19 28 2
November 16 25 4
December 12 21 8

De seizoenen in Egypte

Er zijn in Egypte twee seizoenen duidelijk te onderscheiden: de zomer en de winter. De zomer loopt van mei tot oktober en de winter van november tot april. In de zomer wordt het in Egypte erg heet en is het verstandig uzelf meermaals per dag in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor. Behalve dat de temperaturen er hoog zijn, kan ook de zonkracht in de zomermaanden op sommige momenten namelijk meer dan 10 bedragen. Vergeet ook zeker niet voldoende drinkwater mee te nemen als u op pad gaat. Ook een zonnebril en pet ter bescherming tegen de zon zijn geen overbodige luxe.

Ook in de winter kunnen in Hurghada temperaturen van 21 tot 27 ℃ bereikt worden. Houd er wel rekening mee dat het in de avond flink af kan koelen. Het is voor een reis in de wintermaanden dan ook verstandig naast t-shirts met korte mouwen en korte broeken ook wat warmere kleding in te pakken. Van maart tot mei is er in Egypte kans op de zogeheten khamsin of sirocco, een hete en droge zuidenwind die snelheden tot wel 140 km/uur kan bereiken. Door de hete en droge wind kan de temperatuur in rap tempo met wel 20 ℃ stijgen.

Beste periode voor een reis naar Egypte

Als u op vakantie gaat wilt u natuurlijk lekker weer. Wat het ideale weer is voor uw reis naar Egypte hangt grotendeels af van uw reisplannen. In Egypte is het vrijwel altijd warm en er valt in de meeste delen van het land nauwelijks neerslag. Voor wie graag geniet van de zon en voor wie hoge temperaturen (die in Egypte op kunnen lopen tot 40°C in de schaduw) geen probleem zijn, zijn de maanden van juli tot september de ideale periode voor een reis.

In het land schijnt gegarandeerd de zon, in welke maand u ook reist. Egypte is dan ook zeer geliefd bij vakantiegangers die buiten de zomervakantie nog weg willen naar een land waar het mooi weer is. De maanden september tot en met maart zijn zeer geschikt voor reizigers die niet zo houden van extreme hitte en aanhoudende droogte. Het gebied rond de Middellandse Zee, waar het mediterraan klimaat heerst, kent het hele jaar door aangename temperaturen en heeft een hogere luchtvochtigheid dan de rest van het land. Toch zijn vooral de badplaatsen aan de Rode Zee populair onder vakantiegangers.

Aanvraag visum Egypte

Het visum Egypte kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week online aanvragen. U kunt uw visum Egypte aanvragen nog voordat u uw vakantie en/of vlucht geboekt heeft, maar u moet in het aanvraagformulier wel een verwachte aankomstdatum invullen. Het visum heeft een geldigheidsduur van negentig dagen. Gedurende deze negentig dagen mag u dertig dagen in Egypte verblijven. Het visum Egypte kan worden aangevraagd in een single-entry variant en in een multiple-entry variant. Beide visumtypes hebben een totale geldigheidsduur van negentig dagen, maar met de single-entry variant mag u eenmalig naar Egypte reizen, terwijl u met een multiple-entry variant een onbeperkt aantal reizen naar Egypte mag maken. Voor beide varianten geldt dat het verblijf in Egypte maximaal dertig dagen mag duren. Voordat u het visum aanvraagt en uw reis boekt, is het verstandig te bepalen wat de meest geschikte periode is voor uw bezoek aan Egypte.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,83 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.