Nieuwsbericht | | 22-01-2021 | ±2 minuten leestijd

De Egyptische premier Mostafa Madbouly heeft aangekondigd dat het Egyptische e-visum binnenkort 5 jaar geldig zal zijn, in plaats van de huidige 90 dagen. Ook de maximale verblijfsduur wordt verlengd van 30 naar 90 dagen per reis. Het nieuws kwam naar buiten op 2 maart 2020, tijdens een vergadering van ambtenaren van het Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Wat is het e-visum voor Egypte?

Naast de papieren visums die men bij het consulaat kan aanvragen, heeft Egypte sinds 2017 ook een digitale versie van het toeristenvisum. Dit zogeheten e-visum (elektronisch visum) kan online worden aangevraagd, waardoor het niet nodig is naar de ambassade of het consulaat te reizen. Om een e-visum aan te vragen heeft men een paspoort nodig dat nog minimaal acht maanden geldig is bij aankomst in Egypte. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden van het visum. Zo moet men bij aankomt in Egypte een reisschema kunnen overhandigen en in het geval van bezoek aan familie en vrienden ook een uitnodigingsbrief. Het aanvragen van een e-visum voor Egypte is alleen mogelijk voor inwoners van een specifieke groep landen, waaronder Nederland en België

Van 90 dagen naar 5 jaar

Egypte is een populaire bestemming voor internationale reizigers, maar de relatief korte geldigheidsduur van het e-visum is voor veel toeristen een groot nadeel. Momenteel kunnen internationale reizigers met een e-visum voor Egypte gedurende de geldigheidsduur van 90 dagen van het visum maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. Personen die langer in Egypte willen verblijven moeten eerst het land verlaten en vervolgens een nieuw visum aanvragen om het land weer in te reizen. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een multiple-entry visum, waarmee men een onbeperkt aantal keer naar het land kan reizen met hetzelfde visum. Ook voor dit type visum is de maximale verblijfsperiode echter slechts 30 dagen.

Met de aankondiging van de overheid lijkt het erop dat deze problemen zullen worden opgelost. In de toekomst kan men met één enkel visum in plaats van de huidige 30 dagen, 90 dagen in Egypte verblijven. Het visum zal in totaal 5 jaar geldig zijn, waardoor er dus meerdere reizen naar Egypte gemaakt kunnen worden met hetzelfde visum. Het e-visum voor Egypte zou hiermee een van de goedkoopste visums ter wereld worden, aangezien het te gebruiken is voor meerdere verblijven van 90 dagen gedurende de totale geldigheidsduur van 5 jaar. Het is nog onduidelijk wanneer het plan van de overheid in zal gaan en of er aanvullende voorwaarden zullen worden gesteld.

Impuls voor het toerisme

Het plan van de overheid is een duidelijke poging om de Egyptische toerismesector een nieuwe impuls te geven. Net als de rest van de wereld lijdt ook Egypte onder het coronavirus. Volgens onderminister Shalaby van het Ministerie van Toerisme en Oudheden lijdt de toeristische sector momenteel bijna 1 miljard dollar per maand verlies door de reisbeperkingen. In de zuidelijke regio’s van Sinai en de Rode Zee is het aantal bezoekers minder dan 10 procent van het aantal in 2019, aldus Shalaby. De hoop is dat het toerisme vanaf 2021 weer flink zal aantrekken. Behalve de aanpassingen met betrekking tot de visums is de Egyptische overheid ook bezig met andere plannen die moeten leiden tot een groei in het aantal toeristen. Dit betreft onder meer de opening van een nieuw vliegveld (Capital International Airport) bij Cairo en nieuwe vliegroutes naar resorts en archeologische vindplaatsen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,83 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.