Nieuwsbericht | | 26-09-2024 | ±2 minuten leestijd

Het e-visum voor Egypte is binnenkort weer beschikbaar voor Canadezen. Op dit moment kunnen reizigers met een Canadees paspoort alleen via een ingewikkelde aanvraagprocedure aan een visum Egypte komen. De Egyptische autoriteiten hopen op deze manier meer Canadese toeristen aan te trekken.

Ingewikkelder visumbeleid voor Canadezen

In oktober 2023 besloten de Egyptische autoriteiten de aanvraagprocedure voor een visum ingewikkelder te maken voor reizigers met de Canadese nationaliteit. Dit was een reactie op het beleid van de Canadese overheid. Deze had kort hiervoor strengere visumvoorwaarden ingevoerd waardoor het voor Egyptenaren lastiger werd naar Canada te reizen. De Canadese reisbranche vreesde dat Canadese toeristen door de ingewikkelde aanvraagprocedure Egypte zouden gaan mijden. Hierdoor zou de Egyptische toerismesector miljoenen mislopen.

Toerisme in Egypte zit in de lift

Sinds de dip in het aantal reizigers ten gevolge van de coronapandemie is de Egyptische toerismesector flink gegroeid. 2023 was een recordjaar met bijna 15 miljoen buitenlandse bezoekers en 13,6 miljard USD aan inkomsten. De toerismesector was hiermee verantwoordelijk voor bijna 25 procent van het bruto binnenlands product van Egypte.

Ook de voorlopige cijfers van 2024 zien er veelbelovend uit. In de eerste zes maanden van het jaar heeft de Egyptische toerismesector 6,6 miljard dollar gegenereerd, wat 5 procent meer is dan de inkomsten van het jaar daarvoor. Ook kwamen er over deze periode meer toeristen naar Egypte, al gaat het hier om een kleinere toename van slechts 0,1 procent. Al met al is de verwachting dat de Egyptische toerismesector tegen het eind van 2024 nieuwe records bekend kan maken. Als Canadese reizigers binnenkort dus ook weer gemakkelijk naar Egypte kunnen reizen, zou dit extra gunstig uit kunnen pakken voor de Egyptische economie.

Strenge regels voor Canadezen heroverwogen

De aankondiging van een versoepeling van de visumregels voor Canadezen volgt kort na een ontmoeting tussen de Canadese en Egyptische ministers van Buitenlandse Zaken. Tijdens deze ontmoeting stond een hechtere samenwerking tussen de twee landen centraal, onder andere op het gebied van toerisme. Zo werd bekendgemaakt dat er tijdens de ontmoeting specifiek over de visumvoorwaarden van de twee landen is gesproken. Bader Abdelatty, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, liet hierbij weten dat de strenge visumvereisten voor Canadezen binnenkort zullen worden opgeheven. Canadezen moeten spoedig dus weer van het e-visum gebruik kunnen maken. Wanneer deze nieuwe regeling precies ingaat, is nog niet bekendgemaakt.

Het e-visum Egypte

Het e-visum Egypte is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om aan de visumverplichting te voldoen. De aanvraagprocedure verloopt namelijk geheel via een online aanvraagformulier. Het is daarbij niet eens nodig contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Egypte. In het aanvraagformulier moeten enkele persoonlijke gegevens ingevuld worden, alsmede informatie over de reis. Zo moet het adres van de eerste overnachting worden aangegeven, net als een telefoonnummer en e-mailadres van deze accommodatie.

Nadat het gehele formulier is ingevuld, moet er een scan of foto van het paspoort worden geüpload. Deze scan of foto moet duidelijk zijn. Dat betekent dat ook de kleine lettertjes goed leesbaar moeten zijn en dat er geen storende spiegeling te zien mag zijn. Na het aanleveren van deze scan of foto wordt de aanvraag in behandeling genomen door de Egyptische immigratiedienst. Het duurt dan gemiddeld 11 dagen tot de aanvraag is gekeurd. Na toekenning van het visum mag men meteen naar Egypte reizen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,94 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.