Nieuwsbericht | | 18-11-2021 | ±3 minuten leestijd

Na meer dan anderhalf jaar van dalende toerismecijfers is de toerismesector in Egypte zich momenteel in rap tempo weer aan het herpakken. Hoewel een visum Egypte doorgaans verplicht is, zijn er een beperkt aantal plekken waar men zonder visum in het land mag verblijven.

Dieptepunt 2020

Corona sloeg hard toe in Egypte, niet alleen voor wat betreft het hoge aantal besmettingen en sterfgevallen, maar ook vanwege het effect op de toerismesector. Toerisme is een belangrijk onderdeel van de Egyptische economie. In 2019 was de toeristische sector goed voor $ 32 miljard aan inkomsten, bijna 9% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Slechts 12 maanden later was dit nog maar $ 14 miljard, of bijna 4% van het BBP. Het dieptepunt kwam in 2020; slechts 3.7 miljoen toeristen reisden naar Egypte, het laagst aantal in meer dan 10 jaar. Volgens de World Travel and Tourism Council verloren 844.000 mensen in de toerismesector hun baan.

Het is dan ook geen verrassing dat Egypte een van de eerste landen was die de grenzen opende. Terwijl in andere landen de grenssluitingen nog van kracht waren, kondigde Egypte al in juli 2020 aan toeristen weer te verwelkomen.

Herstel in rap tempo

Tegenwoordig gaat het in Egypte stukken beter. De toerismesector herstelt zich in rap tempo. Het aantal hotelboekingen is flink gestegen en ook resorts zien een enorme toename in het aantal vakantiegangers. Ook visumaanvragen worden weer massaal ingediend. In de eerste helft van 2021 ontving Egypte 3.5 miljoen bezoekers, bijna evenveel als het totaal aantal toeristen in 2020.

Er zijn meerdere redenen waarom Egypte na lange tijd juist nu zoveel toeristen ontvangt. In 2020 en begin 2021 mochten hotels en resorts niet op maximale capaciteit opereren. Voor lange tijd mochten ze slechts 50% van hun capaciteit benutten. Later werd dit verhoogd naar 70% en tegenwoordig mogen hotels en resorts weer als vanouds op volle capaciteit functioneren. De Egyptische overheid heeft wel strenge hygiënevoorwaarden hieraan gesteld. Hoewel er meer dan 1200 hotels zijn in Egypte, mochten minder dan 900 hotels ook daadwerkelijk open. De rest voldeed niet aan de hygiënevoorwaarden.

De resorts in Egypte zijn onder westerse toeristen populair in de herfst- en wintermaanden. De Egyptische overheid staat sinds augustus 2021 Russische vluchten weer toe om naar de resorts te vliegen. Russische vluchten naar resorts in Egypte waren sinds 2015 stilgezet nadat een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï neerstortte. Ook buitenlandse overheden hebben opgemerkt dat het in Egypte een stuk beter gaat. Zo had het Verenigd Koninkrijk Egypte in september van de rode lijst van reisbestemmingen met een negatief reisadvies gehaald. Reizigers uit Egypte hoeven bij terugkeer naar Nederland niet in quarantaine.

De minister van Toerisme, Khaled El Anany, verwacht dat het aantal toeristen naar Egypte eind 2022 weer op het oude niveau zal zitten.

Visum Egypte nodig?

Voor sommige reizigers is er nog onduidelijkheid over de visumvoorwaarden voor Egypte. Om toerisme naar het land te stimuleren had de Egyptische overheid in 2020 aangekondigd dat een visum niet langer nodig is bij aankomst op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh. U mag de regio Sharm-el-Sheikh echter niet verlaten en u mag maximaal 15 dagen zonder visum in Egypte verblijven. Overnachten mag u alleen in een resort in Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba of Taba.

Visum Egypte aanvragen

Veel reizigers willen liever niet beperkt worden door deze regels. Voor deze reizigers kan het visum Egypte zoals normaal worden aangevraagd. De visumvoorwaarden en de prijs van het visum zijn sinds corona niet veranderd. Net zoals voorheen kunt u het visum aanvragen door het online aanvraagformulier in te vullen. Na betaling wordt u gevraagd om een scan van uw paspoort te uploaden. Als de upload is goedgekeurd wordt u visum doorgaans binnen een week toegekend.