Nieuwsbericht | | 05-11-2018 | ±4 minuten leestijd

Het aanvragen van een visum Sri Lanka wordt in de nabije toekomst eenvoudiger, heeft de overheid van Sri Lanka laten weten. Het doel van de versoepeling van de regels rondom het visum Sri Lanka is om meer toeristen uit Europa en uit het Midden-Oosten naar Sri Lanka te halen.

Dat heeft een woordvoerder van de Immigratie- en Emigratiedienst van het land laten weten. Het is al mogelijk om online een visum aan te vragen, maar reizigers uit sommige landen moeten daarvoor nog een sponsor opgeven. Deze voorwaarde zal binnenkort worden versoepeld. Ook de geldigheidsduur van een ETA Sri Lanka kan in de toekomst worden verlengd.

Overheid Sri Lanka wil meer toerisme

Het verlengen van de geldigheidsduur van een visum Sri Lanka is een van de veranderingen die de Immigratiedienst van Sri Lanka door wil voeren, met als doel het land aantrekkelijker te maken voor toeristen uit Europa. Momenteel is het ETA Sri Lanka slechts tot 30 dagen na aankomst in het land geldig, maar de instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van het visum Sri Lanka wil de voorwaarden mogelijk gaan veranderen.

Volgens een woordvoerder van de Electronic Travel Authorization (ETA), is het mogelijk dat het visum straks tot zes maanden na aankomst in Sri Lanka geldig zal zijn. De ETA is de autoriteit verantwoordelijk voor de afgifte van visa, en maakt deel uit van de Sri Lankaanse immigratiedienst. Woordvoerder Chaminda Hettiarachchi zegt dat het in de toekomst minder moeilijk wordt om een visum aan te vragen, omdat een aantal “hobbels in de weg” zal worden verwijderd.

Toeristen uit Europa en het Midden-Oosten

De Sri Lankaanse overheid wil het aanvragen van een visum Sri Lanka vooral aantrekkelijker maken voor een flink aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Of de verlengde visumduur ook gaat gelden voor Nederlandse en Belgische reizigers, is nog niet bekend. De nieuwe visumvoorwaarden zouden mogelijk ook voor reizigers uit China, India en het Midden-Oosten gaan gelden.

Wanneer de Sri Lankaanse overheid de nieuwe regels in de praktijk wil gaan brengen, is eveneens nog niet bekend. De Minister van Toerisme, John Amaratunga, heeft al eerder laten weten dat hij kijkt naar mogelijkheden om het visumsysteem te vereenvoudigen, om het land aantrekkelijker te maken voor reizigers. Mogelijk zal de langere geldigheidsduur dus alleen van toepassing zijn op het visum dat bedoeld is voor toeristische doeleinden.

Visum Sri Lanka aanvragen

Alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, hebben daarvoor een visum Sri Lanka nodig, aangezien voor reizigers uit beide landen de visumplicht geldt. Tegenwoordig kan het aanvragen van het visum Sri Lanka online. Het aanvragen duurt op die manier ongeveer vijf minuten en men hoeft niet meer naar de Sri Lankaanse ambassade.

Er zijn verschillende visa voor Sri Lanka en het is belangrijk bij het aanvragen voor het juiste visum te kiezen. Het visum is aan te vragen door middel van het aanvraagformulier. Wanneer men de betaling heeft voldaan, wordt het visum automatisch per e-mail toegezonden. De aanvraag gaat voor het grootste gedeelte geautomatiseerd. Enkel in een aantal uitzonderlijke gevallen controleert de Sri Lankaanse Immigratiedienst de aanvragen zelf. In dat geval kan het iets langer duren totdat de aanvraag wordt goedgekeurd.

Momenteel geldt voor Nederlandse en Belgische reizigers nog een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. De meeste reizigers verblijven niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka, zij kunnen dan ook een e-visum of ETA Sri Lanka aanvragen. Dit doet men online, het is dus niet nodig naar het Consulaat in Den Haag te gaan. Als de Sri Lankaanse overheid besluit de nieuwe maatregelen ook voor Nederlandse en Belgische reizigers in te voeren, zou dat betekenen dat reizigers 6 maanden in plaats van 30 dagen in het land mogen verblijven.

Voorwaarden aan het visum Sri Lanka

Er zijn een aantal voorwaarden aan het visum Sri Lanka. Zo gaat het om een single entry visum, wat betekent dat er maximaal één keer het land mag worden ingereisd. Men hoeft nog geen vliegticket te hebben bij het aanvragen van een visum Sri Lanka, maar tijdens het reizen moet er wel al een terugvlucht geboekt zijn, aangezien hiernaar gevraagd wordt bij aankomst in Sri Lanka. De reiziger moet kunnen aantonen dat hij voldoende geld heeft om in het land te verblijven en bovendien moet het paspoort nog tenminste zes maanden na aankomst in Sri Lanka geldig zijn.

Wie naar Sri Lanka reist om er te gaan werken, moet daarvoor een speciaal visum aanvragen bij het Consulaat. Zakenreizen zijn uitgezonderd; in het geval van een zakenreis kan men via deze website een e-visum aanvragen.

Het aanvragen van een visum kost € 79,95 per persoon. Voor het zakenvisum geldt een toeslag van € 10,00 per persoon.

Spoedvisum Sri Lanka

Het aanvragen van het visum Sri Lanka dient voor vertrek te gebeuren. Wij raden aan het visum altijd een week van te voren aan te vragen. Wie binnen 72 uur in Sri Lanka arriveert, kan het beste een spoedaanvraag indienen. Via deze website is het mogelijk een spoedaanvraag voor het visum Sri Lanka in te dienen, maar houd er rekening mee dat dat alleen mag als men zich op dit moment nog niet in Sri Lanka bevindt. Aanvragen die met spoed worden ingediend worden doorgaans binnen 23 minuten goedgekeurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,01 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.