Nieuwsbericht | | 10-09-2021 | ±3 minuten leestijd

Om reizen naar het land te stimuleren werkt Sri Lanka aan een uniek idee: een “Digital Nomad visa”. Dit visum is bedoeld voor zogeheten digitale nomaden: mensen in de digitale sector die voor hun werk niet op een bepaalde locatie aanwezig hoeven te zijn.

Wat is een “digitale nomade”?

Het concept van de digitale nomade is aan het begin van de 21e eeuw ontstaan naarmate het internet steeds belangrijker werd in het dagelijks leven. Het boek The 4-Hour Workweek door Timothy Ferriss speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze levensstijl. In zijn boek stelt Ferriss dat de gebruikelijke 40-urige werkweek achterhaald is, en dat men meer ruimte vrij kan en moet maken voor persoonlijke ontwikkeling. Digitale nomaden volgen deze mentaliteit. Zij werken niet op één vaste locatie, zoals een kantoor of zelfs in één land, maar reizen in plaats daarvan de wereld over. Dit is mogelijk omdat zij voor hun werk alleen een laptop en internet nodig hebben.

Door technologische ontwikkelingen is het steeds makkelijker geworden om een dergelijke levensstijl te leiden. Steeds meer beroepen kunnen geheel of grotendeels online uitgevoerd worden. Tools zoals Skype, Zoom of Dropbox zorgen ervoor dat fysieke vergaderingen in veel gevallen niet meer nodig zijn.

Door de coronapandemie is het gebruik van deze programma’s die voor de digitale nomade levensstijl essentieel zijn, sterk toegenomen. Als gevolg van corona moesten veel werknemers thuiswerken, waardoor bedrijven noodgedwongen voornamelijk gebruik moesten maken van digitale communicatiemiddelen zoals Zoom of Skype voor gesprekken of vergaderingen.

Digitale nomade visum Sri Lanka

In juli 2021 waren er berichten dat het nieuwe visum een jaar geldig zou zijn en mogelijk $ 500 zou gaan kosten. Op 24 augustus meldde de Sri Lankaanse overheid dat het visum 3 maanden geldig zal zijn en $ 85 zal kosten. Net als het e-visum Sri Lanka (ETA), zal ook dit visum online aangevraagd kunnen worden.

Prachtige natuur in Sri Lanka

Volgens Club Med is Sri Lanka een “paradijs” voor digitale nomaden. Dit komt volgens de touroperator onder meer vanwege de prachtige natuur die bijna overal in het land te vinden is. Voor veel digitale nomaden is de grootste motivatie bij het kiezen van deze levensstijl om aan het stressvolle stadsleven te ontkomen. Zo heeft Sri Lanka prachtige nationale parken met een gigantische diversiteit aan wildleven, zoals Yala National Park en de Horton Plains. Actieve reizigers kunnen de machtige Leeuwenrots Sigiriya beklimmen, of simpelweg backpacken door het land. Met slechts 65.000 vierkante kilometer is Sri Lanka een klein land in vergelijking met andere Aziatische landen, dus de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. In Sri Lanka is men zelden ver verwijderd van avontuur.

Vakantie in Sri Lanka: ETA aanvragen

Sri Lanka is al jaren een populaire vakantiebestemming voor Europeanen. Van de nationale parken tot de parelwitte stranden en bruisende steden als Colombo, in Sri Lanka is er keuze genoeg wat betreft attracties. Voor toeristen heeft Sri Lanka een speciaal visum beschikbaar gesteld: het ETA Sri Lanka. Dit visum kan geheel online worden aangevraagd. Een bezoek aan het consulaat is daarom niet nodig. Het ETA is geldig voor een verblijf van 30 dagen, maar dit kan na aankomst verlengd worden tot 90 dagen. Zorg er bij de aanvraag van het ETA wel voor dat u aan de visumvereisten voldoet. Zo moet men een paspoort hebben dat op de aankomstdatum nog 6 maanden geldig is en er moet al een retourvlucht of doorvlucht zijn geboekt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,69 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.