Nieuwsbericht | | 03-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka kampt op dit moment met een grote financiële crisis. Veel inwoners protesteren tegen het beleid van de regering en de president, maar toch komen er nog veel toeristen naar Sri Lanka. Dit artikel zal de situatie in Sri Lanka kort samenvatten en vertellen waarom een vakantie met een visum Sri Lanka nog steeds mogelijk is.

Protest tegen de regering

In april riep de Sri Lankaanse regering de noodtoestand uit. Het land verkeert namelijk sinds het begin van de pandemie in een financiële crisis door de afname van het toerisme. Sinds dit jaar is het ook een politieke crisis geworden, omdat veel inwoners begonnen te protesteren tegen het beleid van president Rajapaksa. Sinds april was het protest regelmatig gewelddadig. De demonstranten eisten het opstappen van de president, die op zijn beurt het leger had bevolen om demonstranten te beschieten.

Na veel grote protesten in juli waar demonstranten het presidentieel verblijf binnendrongen, probeerde president Rajapaksa te vluchten. Voordat hij het vliegtuig in kon, werd hij echter tegengehouden door de douane. Zijn vertrek werd gezien als een poging om arrestatie te ontwijken, omdat hij als president geen wettelijke immuniteit heeft en gewoon een visum moet hebben voor het land van aankomst. Na lang proberen, is hij uiteindelijk de volgende dag naar de Malediven en vervolgens naar Singapore gevlucht. Inwoners van beide landen waren niet blij met zijn komst, maar de regeringen hebben de inwoners tot kalmte gemaand. Op 15 juli is Rajapaksa officieel afgetreden. En op 20 juli waren de verkiezingen voor een nieuwe president en regering. Het is nu aan de nieuwe regering van Sri Lanka om de rust te herstellen door met een plan te komen waar de bevolking achter staat.

Toerisme in Sri Lanka

De opeenvolging van tegenslagen zorgt ervoor dat de toerismesector van Sri Lanka met moeite overeind blijf. Tussen de aanslagen op eerste paasdag in 2019 en de coronapandemie is het toerisme in Sri Lanka slechts mondjesmaat gegroeid. Daardoor heeft de economie nog steeds niet kunnen herstellen en kampt Sri Lanka nog steeds met een economische crisis. Veel toeristische activiteiten zijn daarom erg goedkoop en maken een reis naar Sri Lanka erg aantrekkelijk. De nederlandse regering geeft echter een oranje reisadvies voor Sri Lanka op dit moment. Als u toch naar Sri Lanka wilt reizen, bereidt u dan extra goed voor door kennis op te doen over de actuele situatie in het land en plekken die u vooral moet vermijden in verband met rellen en demonstraties of andere onveilige situaties. Als u alles goed heeft voorbereid en weet wat u beter wel of beter niet kunt doen, moet u niet vergeten een Visum Sri Lanka aan te vragen. Zonder visum komt u het land niet in.

De blauwe trein van Sri LankaMaak met de trein een rondreis door Sri Lanka.

Visum Sri Lanka aanvragen

Het visum Sri Lanka kunt u via het aanvraagformulier op deze website aanvragen. De gemiddelde verwerkingstijd bedraagt 4 dagen. Bij de aanvraag moet u een verwachte aankomstdatum invullen. U hoeft echter nog niet precies te weten welke datum u zult aankomen in Sri Lanka. U kunt namelijk tot 90 dagen eerder of tot 90 dagen later dan de ingevulde verwachte aankomstdatum in Sri Lanka aankomen. De geldigheidsduur van 30 dagen gaat in op het moment dat u in Sri Lanka aankomt en u kunt na aankomst eenmalig een verlenging van maximaal 90 dagen aanvragen. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden aan het visum verbonden. Lees die ook goed door voordat u het visum aanvraagt of uw vliegticket boekt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,01 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.