Nieuwsbericht | | 23-04-2024 | ±4 minuten leestijd

Sri Lanka heeft het ETA afgelopen weekend vervangen door een e-visum. Het ETA was een digitale reistoestemming waarmee reizigers zonder visum naar het land mochten reizen. Lees hier wat deze wijziging voor toekomstige reizen naar Sri Lanka betekent en hoe u het nieuwe e-visum kunt aanvragen.

Het ETA Sri Lanka is afgeschaft

Sri Lanka heeft afgelopen weekend onverwacht het ETA afgeschaft. De overheidswebsite en de systemen waarmee aanvragen werden verwerkt zijn offline gehaald. Hierdoor is het voor reizigers niet meer mogelijk om een ETA voor hun reis naar Sri Lanka aan te vragen. Het ETA was een populaire reistoestemming die geschikt was voor onder andere vakantiereizen naar Sri Lanka. Reizigers waardeerden vooral de snelheid waarmee aanvragen werden verwerkt en dat de volledige aanvraagprocedure online verliep. Bovendien werd het ETA na goedkeuring van de aanvraag elektronisch met het paspoort gekoppeld, waardoor het niet nodig was om het paspoort ergens in te leveren of het ETA uit te printen. Na het indienen van de aanvraag werd het ETA meestal al binnen enkele dagen verstrekt en meteen hierna mocht men naar Sri Lanka reizen.

Wat gebeurt er met reeds ingediende ETA aanvragen?

Alle verstrekte ETA’s blijven gewoon geldig tot de geldigheidsduur is verstreken. Reizigers met een geldig ETA kunnen dus zoals gepland naar Sri Lanka reizen en hoeven niet opnieuw een visum aan te vragen. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met aanvragen die zijn ingediend, maar nog niet volledig zijn verwerkt. Aangezien de systemen voor de verwerking van ETA aanvragen offline zijn, zullen deze ETA’s waarschijnlijk niet meer worden verstrekt. In dat geval is het advies om toch een visum voor Sri Lanka aan te vragen.

Het nieuwe e-visum voor Sri Lanka

Als vervanging van het ETA heeft Sri Lanka een e-visum geïntroduceerd. Net als het ETA kan ook het e-visum online worden aangevraagd. De aanvraagprocedure is wel gewijzigd. Zo moeten aanvragers nu naast het invullen van een aanvraagformulier ook een pasfoto en een foto of een scan van het paspoort aanleveren. Ook dit gaat online. In sommige gevallen kunnen aanvullende documenten nodig zijn, bijvoorbeeld bij aanvragen voor visa met een langere geldigheidsduur. Volgens de overheid van Sri Lanka zou de verwerking van aanvragen met het nieuwe systeem efficiënter moeten worden. Ook zou de aanvraagprocedure voor het e-visum duidelijker zijn dan die voor het ETA, wat het voor reizigers eenvoudiger maakt hun reistoestemming aan te vragen.

De varianten en kosten van het e-visum Sri Lanka

Het nieuwe e-visum is beschikbaar in verschillende varianten. Het is opvallend dat de kosten van het standaard e-visum een stuk hoger liggen dan de kosten van het ETA, maar daar staat tegenover dat reizigers nu de keuze hebben uit verschillende varianten van het e-visum. Enerzijds kunnen reizigers kiezen uit e-visa met een verschillende geldigheidsduur. Anderzijds wordt er een onderscheid gemaakt tussen een toeristenvisum, een transitvisum en een zakenvisum. Het zakenvisum en het toeristenvisum kosten evenveel en kunnen beide met een verschillende geldigheidsduur worden aangevraagd. Voor het aanvragen van een zakenvisum moet naast de pasfoto en de kopie van het paspoort ook altijd een uitnodigingsbrief worden aangeleverd. Het toeristen- en zakenvisum zijn in de volgende varianten beschikbaar:

  • het e-visum met een geldigheidsduur van 6 maanden (double-entry). Binnen de geldigheidsduur zijn twee reizen naar Sri Lanka toegestaan en ieder verblijf mag maximaal 60 dagen duren. Dit visum kost 93,50 USD.
  • het e-visum met een geldigheidsduur van 1 jaar (multiple-entry). Binnen de geldigheidsduur zijn meerdere reizen naar Sri Lanka toegestaan en ieder verblijf mag maximaal 90 dagen duren. Dit visum kost 218,50 USD.
  • het e-visum met een geldigheidsduur van 5 jaar (multiple-entry). Binnen de geldigheidsduur zijn meerdere reizen naar Sri Lanka toegestaan en ieder verblijf mag maximaal 180 dagen duren. Dit visum kost 518,50 USD.
  • het e-visum met een geldigheidsduur van 10 jaar (multiple-entry). Binnen de geldigheidsduur zijn meerdere reizen naar Sri Lanka toegestaan en ieder verblijf mag maximaal 180 dagen duren. Dit visum kost 1018,50 USD.

Visa on arrival blijft voorlopig bestaan

Naast het e-visum kunnen reizigers naar Sri Lanka ook gebruikmaken van het visa on arrival dat bij aankomst op het vliegveld in Sri Lanka kan worden aangevraagd. Dit visum bestaat al langer en het is ook na de introductie van het e-visum nog steeds verkrijgbaar. Reizigers uit de meeste landen, waaronder Nederland en België, kunnen dus naar Sri Lanka afreizen zonder dat ze vooraf een visum hoeven aan te vragen. Echter, het wordt aanbevolen om voor vertrek een e-visum aan te vragen. Om een visa on arrival te verkrijgen moet men namelijk rekening houden met langere wachttijden bij aankomst. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat het visum niet wordt verstrekt, wat zou betekenen dat de reiziger niet in Sri Lanka wordt toegelaten. Wie online een visum aanvraagt, kan bij aankomst in Sri Lanka meteen door de paspoortcontrole en heeft de zekerheid dat het visum al is verstrekt.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.