Nieuwsbericht | | 20-02-2024 | ±5 minuten leestijd

Het My Dream Home-visumprogramma biedt avontuurlijke 55+’ers de mogelijkheid om na hun pensioen langere tijd in Sri Lanka te verblijven. Onderdeel van dit programma is een speciaal pensioenvisum, ook wel retirement visa genoemd. Met dit visum wil de Sri Lankaanse regering het voor buitenlanders aantrekkelijker maken om samen met hun gezin op het Aziatische eiland van hun pensioen te genieten.

Populaire vakantiebestemming

Sri Lanka is onder Nederlandse en Belgische toeristen al jarenlang een populaire vakantiebestemming. Dat heeft het land onder andere te danken aan zijn vele tropische stranden, adembenemende landschappen, groene theeplantages en fraaie boeddhistische en hindoeïstische tempels. Al deze toeristische trekpleisters zijn bovendien gelegen op een relatief klein oppervlak. Het is dan ook niet voor niets dat Sri Lanka ook wel ‘Azië in het klein’ wordt genoemd. Vanwege het stabiele tropische klimaat (overdag liggen de temperaturen in de kustregio gedurende het hele jaar tussen de 28 en 32 °C), de talloze mogelijkheden op het gebied van sport en andere vrijetijdsbesteding en de gastvrije bevolking wordt Sri Lanka bovendien steeds populairder onder gepensioneerden. Voor deze doelgroep heeft Sri Lanka nu het My Dream Home-programma in het leven geroepen.

Belangrijkste voorwaarden My Dream Home-programma

Met het My Dream Home-programma beoogt de Sri Lankaanse regering meer buitenlandse pensionado’s naar het eiland te trekken. Het pensioenvisum dat via dit programma verkregen kan worden kost 150 USD per persoon en wordt verstrekt voor een periode van 2 jaar. Na afloop van de geldigheidsperiode kan het visum bovendien telkens met nog eens 2 jaar verlengd worden. Het programma is bedoeld voor zelfvoorzienende gepensioneerden die aan bepaalde voorwaarden voldoen en graag op Sri Lanka van hun pensioen willen gaan genieten. Gepensioneerden die van het programma gebruik willen maken, hebben bovendien de mogelijkheid om hun partner en (ongehuwde) kinderen onder de 18 jaar mee te nemen.

Om in aanmerking te komen voor het My Dream Home-programma dienen kandidaten minimaal 55 jaar oud te zijn en een andere nationaliteit te hebben dan die van Sri Lanka. Een andere belangrijke voorwaarde is dat ze een bedrag van minstens 15.000 USD op een vaste depositorekening van een Sri Lankaanse bank storten. Om in hun levensonderhoud te voorzien, moeten aanvragers bovendien maandelijks een bedrag van 1.500 USD voor de hoofdaanvrager en 750 USD voor elke medereiziger overmaken naar een spaarrekening of lopende rekening bij een erkende bank in Sri Lanka. Het is ook mogelijk om het equivalent van deze bedragen in een andere geldige valuta over te maken.

Overige voorwaarden

Behalve de hierboven genoemde voorwaarden, zijn er nog een aantal andere eisen waaraan moet worden voldaan. Zo moet de aanvrager in het bezit zijn van een geldige ziektekostenverzekering en een blanco strafblad kunnen voorleggen. Eenmaal woonachtig in Sri Lanka is het bovendien niet toegestaan om deel te nemen aan politieke activiteiten of activiteiten die door de lokale bevolking als gevoelig kunnen worden beschouwd en die als een bedreiging voor de veiligheid van het land kunnen worden gezien. Ook is het met het pensioenvisum niet geoorloofd om in Sri Lanka betaalde of onbetaalde werkzaamheden te verrichten. Houders van dit visum moeten zich te allen tijde houden aan de regels en wetten van Sri Lanka en zijn verplicht om belasting te betalen.

Aanvraagprocedure

Alle visumaanvragen via het My Dream Home-programma worden ontvangen en verwerkt op het hoofdkantoor van het ministerie van Immigratie en Emigratie in Colombo. Het pensioenvisum kan ter plaatse worden aangevraagd. Houd er rekening mee dat u voor uw reis naar Sri Lanka om dit visum aan te vragen dan wel een ander visum nodig heeft, bijvoorbeeld een ETA Sri Lanka, waarmee u 30 dagen op het eiland mag verblijven. Het is ook mogelijk om telefonisch of per e-mail contact op te nemen met het Immigration Services Centre in Colombo. Het aanvraagformulier kan worden gedownload op de officiële website van het ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka. Na het indienen van de aanvraag volgt er binnen twee weken schriftelijk bericht over het genomen besluit.

Als de aanvraag succesvol is, ontvangt de aanvrager een voorlopige goedkeuringsbrief voor het openen van een vaste depositorekening in Sri Lanka en een instructiebrief voor de bankdirecteur in kwestie. Daarnaast wordt de aanvrager verzocht het bedrag van 15.000 USD evenals de eerste maandelijkse bijdrage van 1.500 USD (en eventueel aanvullend 750 USD) over te maken en een verklaring in te dienen ter bevestiging van deze overboeking.

Vereiste documenten voor het pensioenvisum

Bij de aanvraag van een pensioenvisum in het kader van het My Dream Home-programma moeten verschillende documenten worden aangeleverd:

  • het ingevulde aanvraagformulier;
  • twee recente pasfoto’s in kleur waarop zowel uw gezicht als uw schouders zichtbaar zijn;
  • een gewaarmerkte kopie van alle pagina’s van het paspoort;
  • een gewaarmerkte kopie van uw meest recente bankafschrift of andere financiële documenten die aantonen dat u in staat bent om uw verblijf in Sri Lanka te bekostigen;
  • een bewijs van een bron van inkomsten voor de maandelijkse afdracht van 1.500 USD voor de hoofdaanvrager en 750 USD voor elke medereiziger;
  • een bewijs van een blanco strafblad, afgegeven door uw thuisland en niet ouder dan zes maanden;
  • een huwelijksakte, indien van toepassing.

Het ETA voor Sri Lanka

Het pensioenvisum of retirement visa voor Sri Lanka kan niet worden aangevraagd op VisumBuitenland.nl. Wel kunt u op deze website terecht voor het aanvragen van een ETA Sri Lanka. Dit elektronische visum is geschikt voor reizigers die voor toerisme of zaken naar Sri Lanka reizen en maximaal 30 dagen in het land willen blijven. Visa voor Sri Lanka hebben een gemiddelde levertijd van 4 dagen. In het geval van een spoedaanvraag ontvangt u uw ETA doorgaans al binnen 30 minuten. Voor het indienen van een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 17,50 per persoon bovenop het standaard tarief van € 79,95 (toeristenvisum) of € 89,95 (zakenvisum).

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.