Nieuwsbericht | | 21-01-2018 | ±4 minuten leestijd

Het kabinet van Sri Lanka heeft een aantal wijzigingen met betrekking tot uitgifte van het visum Sri Lanka goedgekeurd. Het gaat om een wijziging aan de wetgeving rondom immigratie en emigratie.

Die wet stamt uit 1948. De Minister van Binnenlandse Zaken, S.B. Navinne kondigt aan dat het kabinet de wijzigingen heeft doorgevoerd. De wijzigingen gaan voornamelijk over strengere sancties rondom het verlopen visum Sri Lanka en uitgifte van visa aan studenten. Bovendien stapt de Sri Lankaanse overheid over van Sri Lankaanse roepies naar Amerikaanse dollars bij aanvraag van een visum.

Afrekenen in Amerikaanse dollars

Afrekenen in Amerikaanse dollarsAfrekenen in Amerikaanse dollars

Ten eerste heeft het kabinet ingestemd met het voorstel om de kosten van nieuwe visum aanvragen niet meer in Sri Lankaanse roepies in rekening te brengen. Vanaf nu gaat de overheid de visa-aanvragen berekenen in Amerikaanse dollars. De overheid doet dat naar aanleiding van aanbevelingen van investeerders en medewerkers in de zogenaamde BOI-zones.

BOI staat voor Board of Investment en kan gezien worden als een groep regio’s die samen advies geeft aan de minister. Naast de wijziging voor het aanvragen van het visum, heeft het kabinet besloten strenger te controleren op verlopen visa.

Een verlopen visum

De Sri Lankaanse overheid gaat strenger controleren op verlopen visa. De visa van toeristen (uitleg), immigranten en emigranten worden vaker gecontroleerd. Als uw visum verlopen is en u toch in Sri Lanka blijft, riskeert u een boete van 500 Amerikaanse dollars, bovenop het bedrag van de aanvraag van een nieuw visum. Ditzelfde geldt voor het reizen naar Sri Lanka zonder geldig visum. Lees meer over het verlengen en de geldigheid van het visum Sri Lanka.

Sri Lanka heeft al langer te maken met illegale toeristen, expats en studenten die een visum aanvragen en langer in het land blijven, terwijl het visum verlopen is. Het kabinet hoopt op deze manier de problematiek rondom de immigratiewet aan te pakken.

Speciaal visum voor studenten

Verder blijft het mogelijk in Sri Lanka te studeren. Wel is daarvoor een speciaal studentenvisum nodig. Tot nu toe bleef het visum geldig voor een beperkte tijd. De nieuwe regels maken mogelijk dat het visum Sri Lanka geldig blijft, zolang de student in het land zijn studie volgt. Lees hier meer over de geldigheid van het visum voor Sri Lanka.

Voldoende financiële middelen

Verder wordt het inkomen van de expat op Sri Lanka steeds belangrijker. Het is mogelijk een visum Sri Lanka aan te vragen voor maximaal tien jaar. Voorwaarde is dat de aanvrager tenminste 500.000 Amerikaanse dollars bezit en deze afdraagt aan de overheid in Sri Lanka.

Visums voor familieleden

Ook heeft de Sri Lankaanse overheid de manier waarop expats hun familie kunnen herenigen veranderd. Er worden nu visa uitgeschreven aan expats die getrouwd zijn met een inwoner van Sri Lanka. Voorwaarde om inwoner van Sri Lanka te worden, is dat de aanvrager er tenminste vijf jaar gewoond heeft. De overige familieleden dienen een verbinding te hebben met de inwoner. Zo komt men sneller in aanmerking voor een visum als hij of zij getrouwd is met iemand uit Sri Lanka.
Het visum wordt voor maximaal twee jaar uitgegeven. Verder kan men aanspraak maken op een speciaal visum wanneer men getrouwd is geweest met iemand uit Sri Lanka, maar diegene inmiddels overleden is. Hij of zij moet tenminste tien jaar in Sri Lanka woonachtig zijn geweest, of kinderen hebben die nog minderjarig zijn.

Wat betekent dit voor mij?

De meeste regels hebben betrekking op een langer verblijf in Sri Lanka. Doorgaans rekent men de aanvraag voor het visum op onze site af in euro’s. Dit zal zo blijven. Wel is het belangrijk voor vertrek het visum Sri Lanka aan te vragen. Doe dit op tijd: het kan even duren totdat het visum wordt uitgegeven. Het is zaak dit visum voor vertrek op orde te hebben, mede vanwege de gewijzigde regels met betrekking tot de controles op het visum. Wanneer men gecontroleerd wordt en het visum verlopen is, of geen visum Sri Lanka in bezit heeft, kan dit leiden tot een hoge boete. De boete bedraagt 500 Amerikaanse dollars, plus de kosten van een aanvraag voor een nieuw visum.