Nieuwsbericht | | 09-10-2018 | ±4 minuten leestijd

De minister-president van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, onderzoekt de mogelijkheden om Europeanen in de toekomst zonder visum naar Sri Lanka te laten reizen. De minister-president vindt dat reizigers uit een aantal Europese landen visumvrij moeten kunnen reizen, aangezien deze landen voor veel toerisme in Sri Lanka zorgen.

Inwoners van deze landen zouden in de toekomst zonder visum naar Sri Lanka mogen reizen, als de plannen van Wickremesinghe doorgaan. Volgens de Minister van Toerisme van Sri Lanka is het invoeren van visumvrij reizen voor een aantal landen zeker het overwegen waard.

Landen die visumvrij mogen reizen

Welke landen precies in aanmerking komen om visumvrij naar Sri Lanka te mogen reizen, is nog niet bekend. De Minister van Toerisme overweegt het visumvrij reizen in ieder geval voor een aantal, of wellicht alle, Europese landen. Naast de toeristen uit Europa moet het toerisme in Sri Lanka het vooral hebben van toeristen uit India, China en West-Azië.

Het visumvrij reizen wordt dus niet alleen onderzocht voor Europese landen, maar ook voor andere landen die goed zijn voor veel toeristen in Sri Lanka.

Niet het hele jaar door visumvrij reizen

Het is niet de bedoeling dat reizigers afkomstig uit de landen die straks in aanmerking komen voor het visumvrij reizen, dat het hele jaar door kunnen doen. Voor sommige periodes in het jaar zal het noodzakelijk blijven om een visum aan te vragen, ook met de nieuwe wet- en regelgeving. Het visumvrij reizen is namelijk vooral bedoeld om ook in de minder drukke periodes toeristen aan te trekken.

Onderdeel van de plannen zijn om toeristen uit bepaalde landen visumvrij te laten reizen in de periode van oktober tot november en van maart tot en met april. Momenteel werkt het Sri Lanka Tourism Promotion Bureau (SLTPB) aan het voorstel van de minister. Er wordt onderzocht of het plan haalbaar is.

Lagere kosten

Naast het visumvrij reizen wil de minister nog meer doen om het toerisme in het land een boost te geven. Volgens de minister is de overheid van Sri Lanka in gesprek met vliegmaatschappijen, touroperators en hotels om de kosten van een reis naar Sri Lanka te verlagen gedurende de periodes zoals die hierboven zijn genoemd. Deze inspanningen moeten er volgens de minister-president van Sri Lanka voor zorgen dat het land het hele jaar door aantrekkelijk is voor toeristen.

Voorlopig nog wel een visum Sri Lanka aanvragen

Visum aanvragen

Voorlopig nog een visum aanvragen
Wanneer de plannen precies in werking zullen treden, is nog niet bekend. Voorlopig blijft het nog bij het onderzoeken van de haalbaarheid van het plan om visumvrij reizen voor Europeanen in te voeren. Dit betekent dat reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, voorlopig nog een visum Sri Lanka nodig hebben.
Visum Sri Lanka aanvragen


Het visum Sri Lanka is momenteel verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Men hoeft daarvoor niet meer naar de ambassade, aangezien het visum gemakkelijk online aangevraagd kan worden. Nederland en België zijn landen die vallen onder de e-visumregeling, wat betekent dat men online een visum kan aanvragen voor: zakenreizen, toerisme en doorreizen. Bij het aanvragen van het e-visum Sri Lanka dient men aan te geven wat het doel van de reis naar Sri Lanka is.

Het e-visum geeft recht op een verblijf van maximaal 30 dagen. Het voordeel van een ETA Sri Lanka is dat men dit visum gemakkelijk online aan kan vragen. Na toewijzing kunnen aanvragers het visum meteen printen. Reizigers die minder dan 30 dagen in Sri Lanka willen verblijven hoeven daarom niet meer naar het consulaat in Den Haag.

Een visum Sri Lanka aanvragen kost € 69,95 per persoon. Voor het aanvragen van een zakenvisum geldt een toeslag van € 10,00. Nadat het visum is toegewezen kan men op reis naar Sri Lanka. Tijdens de vlucht krijgt de reiziger een Disembarkation Card uitgereikt, een kaartje waarop de reiziger zijn/haar gegevens dient in te vullen, evenals het doel van zijn/haar reis naar Sri Lanka. Dit kaartje moet getoond worden bij de paspoortcontrole. Het e-visum Sri Lanka hoeft meestal niet meer getoond worden, maar het is verstandig het visum voor de zekerheid toch te printen, zodat het snel getoond kan worden mocht dat nodig zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 20,22 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.