Nieuwsbericht | | 09-10-2018 | ±3 minuten leestijd

De minister-president van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe onderzoekt de mogelijkheden om Europeanen in de toekomst zonder visum naar Sri Lanka te laten reizen. De minister-president vindt dat sommige Europese landen zorgen voor veel toerisme in het land en daarom visumvrij moeten kunnen reizen.

Inwoners van deze landen zouden in de toekomst zonder visum naar Sri Lanka mogen reizen, als de plannen van Wickremesinghe doorgaan. Volgens de minister van Toerisme en Ontwikkeling is het invoeren van visumvrij reizen naar Sri Lanka zeker het overwegen waard.

Landen die visumvrij mogen reizen

Welke landen precies in aanmerking komen om visumvrij te mogen reizen naar Sri Lanka, is nog niet bekend. In ieder geval zijn er een aantal of wellicht alle Europese landen waar de minister van Toerisme het visumvrij reizen voor overweegt. Daarnaast moet het toerisme in Sri Lanka het vooral hebben van toeristen uit India, China en West-Azië.

Het visumvrij reizen wordt dus niet alleen onderzocht voor Europese landen, maar ook voor andere landen die goed zijn voor veel toeristen in Sri Lanka.

Niet het hele jaar door visumvrij reizen

Het is niet de bedoeling dat reizigers afkomstig uit de landen die straks in aanmerking komen voor het visumvrij reizen, dat het hele jaar door kunnen doen. Voor sommige periodes in het jaar is ook met de nieuwe wet- en regelgeving het aanvragen van een visum nog steeds noodzakelijk. Dit omdat het aantrekken van meer toeristen naar Sri Lanka kan leiden tot meer ‘chaos’, zoals de minister van Toerisme dat omschrijft.

Onderdeel van de plannen zijn om toeristen uit bepaalde landen visumvrij te laten reizen, in de periode van oktober tot november en van maart tot en met april. Momenteel werkt het Sri Lanak Tourism Promotion Bureau (SLTPB) aan het voorstel van de minister. Er wordt onderzocht of het plan haalbaar is.

Lagere kosten

Naast het visumvrij reizen wil de minister nog meer doen om het toerisme in het land een boost te geven. Volgens de minister is de overheid van Sri Lanka in gesprek met vliegmaatschappijen, touroperators en hotels om de kosten van een reis naar Sri Lanka te verlagen gedurende de vakantieperiodes zoals die hierboven zijn genoemd. Deze inspanningen moeten volgens de minister-president van Sri Lanka ervoor zorgen dat het land het hele jaar door aantrekkelijk voor toeristen is.

Voorlopig nog wel een visum Sri Lanka aanvragen

Visum aanvragen

Voorlopig nog een visum aanvragen
Wanneer de plannen precies in zullen gaan, is nog niet bekend. Voorlopig blijft het bij het onderzoeken van de intenties om visumvrij reizen voor Europeanen in te gaan voeren. Dit betekent dat reizigers die naar Sri Lanka willen reizen, voorlopig wel een visum Sri Lanka nodig hebben.
Visum Sri Lanka aanvragen


Het visum Sri Lanka is momenteel verplicht voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Men hoeft daarvoor niet meer naar de ambassade, maar kan het visum gemakkelijk online aanvragen. Nederland en België zijn namelijk landen die gelden onder de e-visumregeling. Dit betekent dat men een visum kan aanvragen voor: zakenreizen, toerisme en doorreizen. Bij aanvraag van het e-visum Sri Lanka dient men een keuze te maken met welk reisdoel men naar Sri Lanka wil reizen.

Het e-visum geeft recht op een verblijf van maximaal 30 dagen. Het voordeel van een eTA Sri Lanka, is dat deze gemakkelijk online aan te vragen is. Na toewijzing kunnen aanvragers het visum meteen printen. Reizigers die minder dan 30 dagen in Sri Lanka willen verblijven hoeven daarom niet meer naar het consulaat in Den Haag.

Een visum Sri Lanka aanvragen kost €14,95 per persoon. Voor het aanvragen van een zakenvisum geldt een toeslag van €17,50. Nadat het visum is toegewezen kan men op reis naar Sri Lanka. Tijdens de vlucht krijgt de reiziger een Disembarkation Card uitgereikt. Op dit kaartje dient de reiziger aan te geven wat zijn of haar gegevens zijn en met welk doel de reiziger naar Sri Lanka komt. Dit kaartje moet getoond worden bij de paspoortcontrole. Het e-visum Sri Lanka hoeft meestal niet meer getoond worden. Print het visum voor de zekerheid toch uit, om in uitzonderlijke situaties toch te kunnen tonen.