Nieuwsbericht | | 25-07-2024 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka heeft recentelijk aangekondigd een permanent visum in te voeren voor personen die uit Sri Lanka afkomstig zijn, maar inmiddels in een ander land wonen. Houders van een permanent visum mogen voor onbepaalde tijd in Sri Lanka verblijven en zo vaak ze willen naar het land reizen.

Nieuwe mogelijkheid om een permanent visum te verkrijgen

Sri Lanka gaat binnenkort een nieuwe manier introduceren om aan een permanent visum of verblijfsvergunning voor het land te komen. Hierdoor zullen personen van Sri Lankaanse afkomst eenvoudiger het land kunnen bezoeken.

Wie komt er in aanmerking voor het permanente visum Sri Lanka?

Het permanente visum wordt beschikbaar gemaakt voor personen van Sri Lankaanse afkomst. Hiervoor moeten aanvragers kunnen bewijzen dat hun ouders, grootouders of overgrootouders in Sri Lanka zijn geboren of staatsburgers zijn van Sri Lanka. Bovendien is het visum ook beschikbaar voor personen die in het verleden afstand hebben gedaan van hun Sri Lankaanse staatsburgerschap.

Naast de hoofdaanvrager kunnen ook de echtgenoot van een aanvrager en zijn/haar kinderen een visum voor onbepaalde tijd ontvangen. De echtgenoot moet al minstens 6 maanden met de persoon van Sri Lankaanse afkomst zijn getrouwd om voor het visum in aanmerking te komen. Ook kan de geldigheid van het visum worden ingetrokken als het stel binnen 5 jaar gaat scheiden.

Hoelang is het permanente visum geldig?

Ondanks dat het visum een ‘permanent visum’ of een ‘permanente verblijfsvergunning’ wordt genoemd, is het niet eeuwig geldig. Het permanente visum voor personen van Sri Lankaanse afkomst wordt in eerste instantie verstrekt voor een periode van 10 jaar. Hierna kan een verlenging van het visum worden aangevraagd.

Welke activiteiten zijn toegestaan met een permanent visum?

Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd mag men zo vaak men wil naar Sri Lanka reizen, zonder een nieuw visum aan te hoeven vragen. Ook mag men voor onbepaalde tijd in Sri Lanka verblijven, werk zoeken en in Sri Lanka investeren. Zo mogen personen met een permanent visum bijvoorbeeld ook een huis kopen in Sri Lanka. Ze zijn echter niet stemgerechtigd en mogen zich niet kandidaat stellen voor Sri Lankaanse verkiezingen.

Hoeveel kost het aanvragen van een permanent visum?

Het aanvragen van een permanent visum als persoon van Sri Lankaanse afkomst kost 1000 USD. Dit bedrag geldt voor de hoofdaanvrager. Voor een mogelijke echtgenoot en kinderen van de hoofdaanvrager geldt een gereduceerd tarief van 400 USD per persoon.

Waarom introduceert de Sri Lankaanse regering een nieuw visum?

Voor de introductie van het nieuwe visum hadden personen van Sri Lankaanse afkomst, die niet de Sri Lankaanse nationaliteit hebben, geen mogelijkheid om voor langere periodes in Sri Lanka te verblijven. Dit was in de afgelopen tijd een prominent onderwerp van discussie in de Sri Lankaanse media. Een veelvoorkomend probleem is dat het nieuwe thuisland van een Sri Lankaanse emigrant soms geen dubbele nationaliteit toestaat. Daardoor moeten emigranten hun Sri Lankaanse nationaliteit afstaan om volwaardig in te kunnen burgeren.

Aangezien Sri Lankanen die hun staatsburgerschap hebben afgestaan niet meer op lange termijn in Sri Lanka mogen verblijven, zouden ze hun relatie met Sri Lanka volledig kwijtraken. Iedere keer dat ze naar Sri Lanka willen reizen moeten ze opnieuw een visum voor een tijdelijk verblijf aanvragen. Hierdoor zouden ze geen duurzame relaties in Sri Lanka kunnen onderhouden en zouden ze ook niet op lange termijn in het land investeren, bijvoorbeeld in een huis. Het nieuwe permanente visum moet personen van Sri Lankaanse afkomst in het buitenland in dit opzicht tegemoetkomen. Daardoor kunnen zij regelmatig naar Sri Lanka reizen, contacten in het land onderhouden en mogelijk een nieuw bestaan in het land opbouwen.

Welke alternatieven zijn er voor het permanente visum?

Sri Lanka heeft kortgeleden een nieuw e-visum ingevoerd. Het e-visum is beschikbaar in verschillende varianten, die korte en lange verblijven in Sri Lanka toestaan. Het normale toeristische e-visum Sri Lanka is geldig voor een verblijf van 30 dagen en kan online worden aangevraagd.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.