Nieuwsbericht | | 28-02-2018 | ±3 minuten leestijd

Er is politieke onenigheid in Sri Lanka. Het parlement van Sri Lanka heeft al tijden te maken met een politieke crisis. De crisis is ontstaan na de verkiezingen, waarbij Mahinda Rajapaksa de overwinning opeiste.

De nieuwe partij SLPP heeft de Sri Lankaanse Partij voor de Vrijheid verslagen. Daarop ontstond er een politieke crisis. Mensen die van plan zijn binnenkort naar Sri Lanka af te reizen, doen er goed aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken te bestuderen.

Visum is benodigd voor Sri Lanka

Voor het reizen naar Sri Lanka is een apart visum nodig. Iedereen die naar Sri Lanka reist heeft een visum Sri Lanka nodig. Kinderen zijn daarop geen uitzondering. Een visum aanvragen kan gemakkelijk online. Het aanvragen van een visum duurt maximaal vijf minuten en kost € 79,95 per persoon.

Bij het aanvragen van het visum Sri Lanka is het mogelijk meerdere visa in één aanvraag te doen (groepsaanvraag). Wel moet er per visum betaald worden. Het betalen van het visum kan online via iDEAL, BanContact, CreditCard of PayPal. Aanvragen kan 24 uur per dag. Over het algemeen wordt het visum binnen enkele dagen uitgereikt, tenzij het om een spoedvisum gaat. Het duurt dat gemiddeld 23 minuten voordat het e-visum Sri Lanka wordt uitgegeven.

Onveilige gebieden

In 2009 kwam er een einde aan de dertigjarige burgeroorlog op Sri Lanka. Daar merken reizigers nog steeds de gevolgen van; er wordt verscherpt gecontroleerd door de politie en het Sri Lankaanse leger. Het is belangrijk legitimatie altijd bij zich te houden. Zorg er dus voor dat het paspoort gemakkelijk getoond kan worden, evenals het visum. Reizigers doen er dan ook goed aan het digitale visum na ontvangst te printen en bij zich te dragen.

Met name in het oosten en het noorden van Sri Lanka wordt verscherpt gecontroleerd. Er zijn in deze gebieden zogenaamde ‘risicogebieden’. In deze gebieden liggen namelijk nog steeds mijnvelden die na de burgeroorlog niet zijn opgeruimd. Het is niet verstandig af te wijken van de weg of deze te verlaten.

Alle gebieden ten noorden van de A12 zijn onveilig. Vermijd bovendien delen van het Trincomalee-, Batticaloa- en het Ampara-district.

Persoonlijke bezittingen

Wees voorzichtig met het dragen van persoonlijke bezittingen. Het aantal berovingen en aanrandingen op Sri Lanka stijgt nog steeds. Wees daarom voorzichtig op plekken waar veel toeristen samenkomen, zoals bijvoorbeeld het strand. Het advies geldt vooral voor vrouwen die alleen reizen.

Goed om te weten

Sri Lanka kent haar eigen wetten, regels en gebruiken. Sri Lanka is een land met veel religies. De meeste bewoners zijn boeddhist. Draag daarom gepaste kleding bij het bezoeken van religieuze plaatsen en bedek schouders en benen. Het is niet toegestaan om Boeddha-tatoeages in het publiek te tonen. Indien de reiziger zo’n tatoeage heeft, dient hij deze ten aller tijden te bedekken.

Bovendien is het niet toegestaan zich te laten fotograferen met de rug naar een Boeddhabeeld toe. Bovendien is het verboden om op zwaarbeveiligde plekken te fotograferen. Ook het fotograferen van militairen of mensen in uniform is verboden. Maak daarom geen foto’s van overheidsgebouwen of militaire objecten.

Homoseksualiteit

Sri Lanka is een boeddhistisch land. Daarom is homoseksualiteit op Sri Lanka te allen tijde strafbaar. Dit geldt niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen en dus buitenlanders. Houd er rekening mee dat men zich dient te beperken in de manier waarop men zich opstelt en uit.

Over het visum Sri Lanka

Voor het reizen in Sri Lanka heeft de reiziger een visum nodig. Het reisdocument dient bij aankomst in Sri Lanka nog tenminste 6 maanden geldig te zijn. Vraag een toeristenvisum maximaal 30 dagen voor vertrek naar Sri Lanka aan. Het is niet toegestaan op een toeristenvisum andere dingen dan toerisme te doen. Vrijwilligerswerk, studeren, journalistiek bedrijven of andere zaken zijn op het toeristenvisum niet toegestaan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.