Nieuwsbericht | | 05-12-2022 | ±4 minuten leestijd

Op vrijdag 25 november kondigde het Sri Lankaanse ministerie van Immigratie en Emigratie in een persbericht aan per 1 december 2022 in verschillende visumcategorieën de kosten te gaan verhogen. Lees in dit artikel of ook de kosten van het e-visum Sri Lanka zijn gestegen en wat de gevolgen zijn voor uw visumaanvraag.

Visumprijzen verhoogd door economische crisis

Sri Lanka is het afgelopen jaar zwaar getroffen door een politieke en economische crisis ten gevolge van de coronapandemie. Het land wil daarom fiscale hervormingsmaatregelen doorvoeren om zo meer buitenlandse valuta te generen. Op deze manier wil de overheid het land stabiliseren en een nieuwe crisis voorkomen.

Ranil Wickramashinghe, de president van Sri Lanka, heeft tijdens zijn begrotingstoespraak een aantal economische maatregelen voorgelegd aan het parlement. Enkele daarvan, zoals de verhoging van de prijs van verschillende visumtypes, zijn al ingevoerd of zullen op korte termijn worden ingevoerd. Ook de prijzen voor het verkrijgen van een paspoort en voor enkele andere diensten van het Sri Lankaanse ministerie van Immigratie en Emigratie worden zeer binnenkort verhoogd.

De maatregelen betreffen voornamelijk de verhoging van de kosten van verschillende visumtypes, waaronder het ETA Sri Lanka, maar ook de kosten voor het toekennen van visums aan kinderen van Sri Lankaanse ouders met een buitenlands paspoort en voor het toekennen van een dubbele nationaliteit gaan omhoog.

Verhoging kosten voor toekennen dubbele nationaliteit

Vooral de kosten voor het toekennen van een dubbele nationaliteit zijn aanzienlijk verhoogd. Met een prijsstijging van 345.000 Sri Lankaanse roepie (omgerekend 897 EUR) naar 2000 Amerikaanse dollar (omgerekend zoʼn 1918 EUR) bedraagt de verhoging zo’n 113%. Ook het bedrag voor het verkrijgen van een dubbele nationaliteit specifiek voor partners en voor kinderen onder de 22 jaar is fors gestegen. Eerst waren de kosten hiervoor namelijk 57.500 Sri Lankaanse roepie (omgerekend zoʼn 150 EUR), maar nu zijn deze gestegen naar 500 Amerikaanse dollar (omgerekend ongeveer 480 EUR).

Prijsverhoging van 15 USD voor bepaalde visa

Ook de kosten van het elektronische visum Sri Lanka, het ETA, zijn fors gestegen. Tot en met november 2022 bedroegen de consulaire kosten voor het verkrijgen van een toeristenvisum 35 USD. Vanaf 1 december 2022 zijn deze kosten met 15 USD verhoogd naar 50 USD. De immigratiedienst van Sri Lanka rekent daarnaast 2,08 USD aan transactiekosten per geleverd visum. Zakenreizigers betaalden altijd al 5 USD meer voor hun visum dan toeristen en dat is zo gebleven, dus de prijs van een zakenvisum is nu 55 USD.

Vraagt u een visum aan via een visumbureau, zoals VisumBuitenland.nl, in plaats van rechtstreeks bij de immigratiedienst? Dan betaalt u ook servicekosten. Bij een visumaanvraag via VisumBuitenland.nl kunt u gebruikmaken van een eenvoudig online aanvraagformulier in het Nederlands. Daarnaast kunt u in dit geval 24/7 gebruikmaken van Nederlandstalige ondersteuning per telefoon en e-mail en wordt uw aanvraag handmatig gecontroleerd voordat deze wordt doorgestuurd naar de immigratiedienst. Dankzij deze handmatige controle van een visumspecialist wordt de kans dat u geen of een ongeldig visum ontvangt bijna tot nul gereduceerd.

Vanwege schommelingen in de wisselkoers, wisselen de servicekosten voor het visum Sri Lanka dagelijks. Als u uw visumaanvraag indient via VisumBuitenland.nl, merkt u daar als aanvrager niets van. VisumBuitenland.nl rekent namelijk altijd dezelfde totaalprijs van € 79,95 per visum. Deze totaalprijs bestaat uit de consulaire kosten van 52,08 USD per visum en wat er dan nog overblijft zijn de servicekosten voor VisumBuitenland.nl. Bij de huidige wisselkoers betaalt u voor het toeristische e-visum voor Sri Lanka dus € 31,78 aan servicekosten.

Het visum Sri Lanka online aanvragen

Ook reizigers die na 1 december 2022 naar Sri Lanka willen reizen, kunnen het visum Sri Lanka eenvoudig online aanvragen. Het gaat hierbij om een digitale variant van het visum die ook wel het e-visum of ETA wordt genoemd. Het is dus geen fysiek visum en reizigers hoeven voor het aanvragen van hun ETA dus geen bezoek te brengen aan een consulaat of ambassade. Het e-visum is zes maanden geldig vanaf de datum van toekenning en mag gebruikt worden om het land tweemaal in te reizen. Het verblijf in Sri Lanka mag maximaal 30 dagen duren vanaf de datum van uw eerste aankomst. Als u dus een tweede keer inreist, moet u Sri Lanka alsnog 30 dagen na uw eerste aankomst verlaten. Bij het aanvragen van het visum hoeft nog geen vliegticket geboekt te zijn, maar het ticket voor de terug- of doorvlucht moet wel al geboekt zijn voordat u naar Sri Lanka vertrekt. Daarnaast moeten reizigers bij aankomst in Sri Lanka kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om de reis door Sri Lanka te kunnen bekostigen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,78 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.