Nieuwsbericht | | 13-05-2019 | ±4 minuten leestijd

Op Eerste Paasdag zijn er op verschillende locaties in Sri Lanka terroristische aanslagen gepleegd. Daarop werden er noodverordeningen ingesteld, waaronder een avondklok. Verder besloot het Ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse reizigers die nog in Sri Lanka waren, terug te halen naar Nederland.

Let op: dit is een nieuwsartikel uit mei 2019. Inmiddels is de veiligheid in Sri Lanka toegenomen, lees voor meer informatie het actuele reisadvies voor Sri Lanka.


Dat maakte het Calamiteitenfonds bekend. De Nederlandse reizigers moesten terugkeren naar Nederland, omdat het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land heeft aangescherpt. Reizen naar Sri Lanka is enkel mogelijk wanneer noodzakelijk. Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, omdat het niet veilig genoeg is. De aanslagen in Sri Lanka hebben drie Nederlanders en nog eens honderden anderen het leven gekost.

Kans op vervolgaanslagen groot

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is te lezen dat de kans op vervolgaanslagen in Sri Lanka groot is. De terroristen zijn nog voortvluchtig, al komen er langzaam maar zeker berichten naar buiten dat de meeste terroristen inmiddels zijn gedood. Toch worden er bij invallen nog regelmatig wapens gevonden en bovendien vinden er religieuze wraakacties plaats.

Reizigers die om een noodzakelijke reden naar Sri Lanka moeten vliegen, kunnen zich melden op het vliegveld. Zij moeten al vier uur voor vertrek aanwezig zijn. Reizigers die al in het land zijn dienen contact op te nemen met de reisorganisatie en bovendien moeten zij de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt opvolgen. Men kan contact opnemen met de ambassade door te bellen naar +31 247 247 247.

De laatste ontwikkelingen in Sri Lanka

De aanslagen in Sri Lanka vonden plaats op Eerste Paasdag, 21 april 2019, op acht verschillende plekken in de steden Colombo, Batticaloa en Negombo. Bij de aanslagen zijn honderden doden en gewonden gevallen. Uit de laatste berichten blijkt dat de kans op vervolgaanslagen nog steeds groot is, en daarnaast komen er nog regelmatig religieuze wraakacties voor. De situatie in Sri Lanka is dus erg onvoorspelbaar en onzeker, en het is niet veilig om naar het land te reizen.

Vanaf 22 april 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Sri Lanka de noodtoestand uitgeroepen. Momenteel is deze noodtoestand nog steeds van kracht, wat betekent dat de Sri Lankaanse autoriteiten meer bevoegdheden hebben gekregen om strenge controles uit te voeren. De Sri Lankaanse autoriteiten zijn zichtbaar op straat aanwezig in de vorm van leger en politie. Samenscholingen zijn verboden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door regelmatig de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te controleren.

Kan ik naar Sri Lanka reizen?

Reizigers die van plan zijn binnenkort naar Sri Lanka te reizen, dienen het reisadvies in de gaten te houden. Momenteel raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken af naar het land te reizen. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij hoe u de reis kunt annuleren.

De kosten worden gedekt door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Bij het boeken van een vliegreis betaalt men een klein bedrag extra per persoon aan het fonds. Het Calamiteitenfonds zal uitkeren, omdat er sprake is van een ‘door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis’. Blijf daarom de ontwikkelingen in de gaten houden.

Visum Sri Lanka

Wie op een later moment, wanneer het weer veilig is om naar Sri Lanka te reizen, naar het land wil reizen voor vakantie of zaken, heeft een visum Sri Lanka nodig. Het aanvragen van een visum Sri Lanka duurt vijf minuten en kost € 79,95 per persoon. We raden aan het visum pas aan te vragen als zeker is dat de reis kan plaatsvinden. Wanneer er nog geen vliegtickets geboekt zijn, raden we aan daarmee te wachten totdat het weer veilig is om naar het land te reizen.

Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten een visum Sri Lanka aanvragen. Het visum Sri Lanka wordt doorgaans al binnen enkele dagen toegewezen en per e-mail verzonden. Men dient het visum te printen en te bewaren in de handbagage.

Men kan kiezen tussen fysieke en digitale visums. Het digitale visum Sri Lanka is goedkoper en bovendien is het meestal niet nodig om een fysiek visum aan te vragen. Dit is alleen nodig wanneer men bijvoorbeeld journalist is, wil deelnemen aan journalistieke evenementen, langer dan 90 dagen in Sri Lanka wil verblijven, of in dienst wil treden bij een organisatie in Sri Lanka.

Visum Sri Lanka aanvragen

Vergeten een visum Sri Lanka aan te vragen? Maak dan gebruik van de spoedprocedure door in het normale aanvraagformulier de optie ‘spoed’ aan te vinken. Meestal krijgt men het visum dan al binnen 24 minuten per e-mail toegezonden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,85 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.