Nieuwsbericht | | 03-06-2022 | ±2 minuten leestijd

Sri Lanka is de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest vanwege de vele economische en politieke problemen waar het land mee worstelt. Toch reizen er nog altijd veel mensen naar Sri Lanka voor een vakantie of zakenreis. Hoe veilig is Sri Lanka?

Wat is er aan de hand in Sri Lanka?

Sri Lanka heeft momenteel te maken met de ergste economische crisis sinds het land in 1948 onafhankelijk werd. Onder meer door de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en het wanbeleid van de overheid, is de economie van Sri Lanka vrijwel ingestort. Prijzen voor primaire levensbehoeftes zoals voedsel en medicijnen zijn enorm gestegen en de waarde van de nationale munt, de roepie, is gekelderd. De inflatie in Sri Lanka is momenteel 30%. Ter vergelijking: bij een inflatiepercentage van 3% spreken economen doorgaans al van hoge inflatie. Omdat het land jarenlang veel meer producten importeerde dan het exporteerde, heeft het land nu te weinig reserves van buitenlandse valuta om broodnodige producten te kopen op de internationale markt. Alle sectoren in het land staan onder grote druk, van de toerismesector tot de gezondheidssector.

Het gevolg is dat er dagelijks grootschalige protesten plaatsvinden, die in sommige gevallen ook met geweld gepaard gaan. Onder druk van de bevolking is de premier van Sri Lanka al opgestapt, maar de bevolking eist dat ook de president en zijn vertrouwelingen ontslag nemen. Sri Lanka is meerdere internationale leningen niet nagekomen. Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om hulp gevraagd.

Kan ik momenteel naar Sri Lanka reizen?

Ondanks de problemen in het land is het gewoon mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. Buitenlandse reizigers met een geldig visum Sri Lanka zijn nog altijd welkom. De Sri Lankaanse overheid hoopt juist dat er meer toeristen naar het land reizen, deels omdat toeristen een belangrijke bron van buitenlandse valuta zijn. Voor een reis naar Sri Lanka hoeven buitenlandse reizigers niet volledig gevaccineerd te zijn; ook reizigers die voor vertrek een PCR- of antigeentest hebben gedaan worden toegelaten. Er geld geen quarantaineplicht in Sri Lanka, ongeacht de vaccinatiestatus van de reiziger.

Het reisadvies voor Sri Lanka van het ministerie van Buitenlandse Zaken is momenteel oranje. Dit betekent dat het wordt afgeraden naar Sri Lanka te reizen. De situatie is echter nog niet zo schrijnend dat de overheid Nederlanders die al in Sri Lanka zijn aanbeveelt om direct te vertrekken. Zij kunnen hun reis afmaken zoals gepland. De situatie in Sri Lanka is echter bijzonder instabiel, waardoor het reisadvies op korte termijn kan veranderen.

Visum Sri Lanka blijft verplicht

Hoewel Sri Lanka het toerisme naar het land wil aanmoedigen, heeft het nog geen wijzigingen of versoepelingen aangekondigd met betrekking tot het visum. Dit betekent dat reizigers naar Sri Lanka voor vertrek verplicht een visum moeten aanvragen. Dit visum kan online worden aangevraagd en is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. De maximale verblijfsduur kan eenmalig verlengd worden naar 90 dagen als men in Sri Lanka is.

Om meer buitenlandse valuta het land binnen te krijgen, heeft Sri Lanka een nieuw visumtype geïntroduceerd voor buitenlandse investeerders die grote hoeveelheden geld in de Sri Lankaanse economie investeren. Met dit visum kunnen investeerders vijf tot tien jaar in Sri Lanka verblijven en mogen ze ook hun familie overbrengen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.