Nieuwsbericht | | 28-07-2020 | ±3 minuten leestijd

De Amerikaanse autoriteiten hanteren strenge regels met betrekking tot het meenemen van medicatie. Bepaalde medicijnen mogen alleen met een speciale verklaring het land mee ingenomen worden. Daarnaast moet een ESTA Amerika aangevraagd worden. Lees hier waar u op moet letten als u geneesmiddelen meeneemt naar Amerika.

Vuistregel: neem alleen de noodzakelijke medicatie mee

De Amerikaanse grenscontroledienst raadt reizigers aan alleen de noodzakelijke medicijnen mee te nemen op reis, niet meer en niet minder. Reizigers mogen alleen de gebruikelijke hoeveelheid voor persoonlijk gebruik meenemen. Medicijnen moeten in hun originele verpakking met etiket vervoerd worden, zodat meteen duidelijk is om welk medicijn het gaat.

Regelgeving van de Amerikaanse autoriteiten

Het Amerikaanse Department of Justice heeft de volgende voorwaarden opgesteld voor het meenemen van medicijnen:

  • Alle geneesmiddelen moeten bij een douanemedewerker gedeclareerd worden
  • De reiziger moet een geldig recept voor de medicatie meenemen
  • De reiziger moet het originele recept bij de douane kunnen aantonen
  • Het medicijn moet in de originele verpakking vervoerd worden
  • Voor inwoners van de VS gelden nog aanvullende beperkingen. Zij mogen zonder recept van een arts niet meer dan 50 doses van een medicijn meenemen, behalve als zij over een recept van de DEA (Drug Enforcement Administration) beschikken.

Naast de regels met betrekking tot het meenemen van medicatie hebben de Amerikaanse autoriteiten ook het aanvragen van een ESTA of een visum voor Amerika verplicht gesteld. ESTA aanvragen worden over het algemeen binnen 3 dagen verwerkt, maar het kan in uitzonderlijke gevallen langer duren voor het ESTA toegekend wordt. Reizigers kunnen hun ESTA daarom het best enkele weken voor vertrek aanvragen.

Engelstalige medische verklaring

Voor medicijnen die door een arts of specialist zijn voorgeschreven kan het noodzakelijk zijn om een gezondheidsverklaring mee te nemen. Sommige geneesmiddelen die in Nederland alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn, zijn in de VS zonder recept te verkrijgen, maar omdat het onduidelijk is om welke medicijnen dit precies gaat wordt aangeraden altijd een medische verklaring mee te nemen op reis.

Voor reizigers die medicijnen naar Amerika meenemen die op de Opiumlijst staan is het niet voldoende om een gezondheidsverklaring van een arts of specialist mee te nemen, maar moet een officiële medische verklaring aangevraagd worden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zware pijnstillers, Ritalin, cannabis en slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze verklaring moet voor vertrek door het CAK (Centraal Administratie Kantoor) gewaarmerkt worden. Vul de benodigde verklaring in en stuur deze per post naar het CAK. Het CAK beoordeelt vervolgens de ingevulde verklaring en stuurt deze per post naar u terug. Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren voor u de medische verklaring van het CAK terugontvangt. Begin daarom op tijd met de aanvraag. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CAK.

Neem contact op met de Amerikaanse ambassade of het consulaat indien het niet duidelijk is of uw medicijn naar Amerika meegenomen mag worden en of u hiervoor een Engelstalige medische verklaring nodig heeft.

Medicijnenpaspoort kan van pas komen

Het is bovendien verstandig om een medicijnenpaspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd, mee te nemen op reis. In dit paspoort wordt onder andere beschreven welke medicijnen u gebruikt, voor welke medicijnen u overgevoelig of allergisch bent en wie in noodgevallen gewaarschuwd kan worden. Dit paspoort kan van pas komen als u uw medicijnen verliest of als u op reis in Amerika klachten krijgt en naar de dokter moet. Een medicijnenpaspoort kan bij de meeste huisartsen en apotheken verkregen worden. Let er echter op dat het medicijnenpaspoort geen officieel reisdocument is. Voor medicatie die onder de Opiumwet valt moet een officiële verklaring aangevraagd worden. Voor het meenemen van voorgeschreven medicijnen kan ook een Engelstalige doktersverklaring noodzakelijk zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,91 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.