Israël is mogelijk weer een stap dichter bij de toelating tot het Visa Waiver-programma van de Verenigde Staten. Kortgeleden las het Israëlische parlement een wetsvoorstel voor van het Israëlische ministerie van Justitie over het verzamelen van informatie over personen die Israël in- en uitreizen. Dit wetsvoorstel brengt Israël een stap dichter bij de toelating tot de Amerikaanse lijst van Visa Waiver-landen.
Doel wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is een onderdeel van enkele wetgevende maatregelen die het Israëlische ministerie van Justitie heeft opgesteld. De doelstelling van dit wetsvoorstel is om Israëliërs in aanmerking te laten komen voor een ESTA. De aanvraagprocedure van een ESTA is namelijk eenvoudiger en goedkoper dan die van een fysiek visum. Om deel uit te maken van het Visa Waiver Program heeft de Amerikaanse overheid een aantal strenge voorwaarden. Eén hiervan is het delen van gegevens van reizigers via een beveiligd systeem.
De passagiersgegevens die op grond van dit wetsvoorstel worden verzameld, worden gecodeerd in een zogenaamd PNR-systeem (Passenger Name Record) dat is gelinkt aan een reiziger van een bepaalde boeking. Dankzij het verzamelen van gegevens door verschillende luchtvaartmaatschappijen kunnen landen van over de hele wereld beschikken over betrouwbare en directe informatie van passagiers. Met het nieuwe wetsvoorstel wil Israël hier ook deel van uit maken. De informatie van Israëlische reizigers zal worden doorgegeven aan een nationaal centrum dat onderdeel zal uitmaken van de Israëlische belastingdienst. Op deze manier kan dit centrum gaan helpen bij het bestrijden van criminaliteit en terrorisme voor een betere veiligheid en grenscontrole binnen de burgerluchtvaart.
Redenen voor vertraging toelating Israël tot Visa Waiver Program
Israël wil al langer toetreden tot het Visa Waiver Program van de VS, maar stuit echter op veel problemen. Zo moet het Israëlische parlement volgens de regelgeving van het VWP drie wetsvoorstellen aanleveren voordat Israël eind 2023 mag toetreden tot het VWP. Voorlopig ligt er slechts één wetsvoorstel ter goedkeuring op tafel. Israël zal daarnaast eind september aan moeten tonen hoeveel procent van de visumaanvragen voor Amerika wordt afgewezen voor Israëlische inwoners. Als het percentage onder de drie procent ligt, mag Israël toetreden tot het VWP, zolang het ook aan alle andere criteria voldoet.
Dit zijn niet de enige obstakels waar Israël tegenaan loopt. Om te worden toegelaten tot het VWP, moet een land alle reizigers met een Amerikaans paspoort op alle grensovergangen wederzijdse privileges verlenen. Dit houdt in dat het voor Amerikaanse burgers mogelijk moet zijn om zonder visum Israël in te reizen, ook vanuit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Israël staat dat op dit moment vanwege veiligheidsredenen niet toe. Deze beperking geldt ook voor Palestijns-Amerikaanse die via het buitenland Israël inreizen. Israël zal deze beperking moeten opheffen als het toegelaten wil worden tot het VWP.
Nederlandse en Belgische reizigers kunnen een ESTA aanvragen
Omdat zowel Nederland als België deel uitmaken van het VWP, kunnen reizigers uit deze landen die naar Amerika willen reizen, eenvoudig online een ESTA aanvragen. Het ESTA is twee jaar geldig vanaf de datum van toekenning en u mag met dit ESTA tot 90 aaneengesloten dagen in Amerika verblijven. Als u langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven, of om een bepaalde reden niet aan de voorwaarden van het ESTA voldoet, zult u alsnog een fysiek visum aan moeten vragen.