Nieuwsbericht | | 18-02-2022 | ±2 minuten leestijd

Vanaf 21 februari 2022 hebben reizigers naar Australië niet langer een uitzonderingsvergunning (travel exemption) nodig om het land binnen te komen. Een visum Australië blijft wel verplicht.

Visum en exemption

Als gevolg van de uitbraak van corona geld er in Australië sinds 2020 een reisverbod. Lange tijd mochten alleen een zeer beperkte groep personen het land nog in, zoals Australische burgers die terug naar huis keerden. Alle andere reizigers konden het land alleen in met een visum en een uitzonderingsvergunning, een zogeheten travel exemption. Deze worden uitgegeven door de Australische overheid en zijn geldig voor twee maanden.

Sindsdien zijn de reisregels meerdere malen versoepeld. Zo mogen ouders van Australische burgers sinds 1 november 2021 weer naar het land reizen, en sinds 15 december zijn specifieke visumhouders weer welkom in Australië. In theorie zijn deze groepen uitgezonderd van het reisverbod, wat betekent dat ze alleen een geldig visum nodig hebben om naar Australië te reizen. Echter, reizigers met een eVisitor visum Australië (subklasse 651) of een ETA Australië (subklasse 601) moeten ook een exemption aanvragen om naar het land te reizen. Dit betekent dat voor verreweg de meeste directe familieleden van Australische burgers die naar Australië willen reizen, een exemption aanvragen verplicht blijft, ondanks de versoepelingen.

Reisverbod wordt opgeheven op 21 februari

Vanaf 21 februari komt hier verandering in. Het reisverbod wordt dan opgeheven. Volledig gevaccineerde reizigers met een geldig visum (eVisitor of ETA) mogen vanaf die datum zonder een uitzonderingsvergunning naar Australië reizen. Hoewel een uitzonderingsvergunning niet langer verplicht is vanaf 21 februari, gelden er nog wel andere coronamaatregelen. Deze kunnen per regio verschillen. Zo is er in de Northern Territory bijvoorbeeld geen test- of quarantaineplicht na aankomst, maar moet men bij aankomst in Western Australia wel verplicht 14 dagen in quarantaine.

Achterstand visumaanvragen

Momenteel worstelt de Australische immigratiedienst met een grote achterstand bij visumaanvragen. Dit is grotendeels omdat Australië lange tijd geen toeristenvisums keurde. Deze visumaanvragen bleven in de wacht staan, en moeten nu allemaal gekeurd worden. Maar ook het keuren van de verplichte travel exemption leidt tot extra werk bij de immigratiedienst. Hoewel het merendeel van visumaanvragen voor Australië op tijd gekeurd worden, kunnen er flinke vertragingen zijn. De verwachting is dat deze achterstand vanaf 21 februari zal afnemen, omdat er geen exemption aanvragen meer gekeurd hoeven te worden.

De Australische immigratiedienst zegt dat visumaanvragen van reizigers die uitgezonderd zijn van het reisverbod momenteel voorrang krijgen. Visumaanvragen voor Australië worden vaak sneller goedgekeurd als men al een goedgekeurd exemption heeft. Na 21 februari zullen deze verschillen in levertijden waarschijnlijk een stuk minder zijn.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.