Nieuwsbericht | | 08-07-2020 | ±3 minuten leestijd

Noord-Amerika is een erg populaire bestemming voor studenten die een semester in het buitenland willen studeren. Canada en de VS hebben veel universiteiten van hoge kwaliteit. Studenten die een semester in de VS of Canada volgen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheden, maar verbreden ook hun horizon door andere culturen te leren kennen, internationale contacten te leggen en te leren op eigen benen te staan. Het volgen van een semester in Noord-Amerika biedt ook veel voordelen voor het professionele leven: een verblijf in het buitenland staat goed op het CV en wordt door toekomstige werkgevers vaak op prijs gesteld. Wees er echter van bewust dat een semester in het buitenland veel voorbereiding vergt. In dit artikel zetten we enkele belangrijke aspecten op een rij die niet vergeten mogen worden.

Taal opfrissen

De meeste universiteiten en hogescholen vereisen een bepaald niveau van taalvaardigheid. Dat is ook logisch, want studenten moeten in staat zijn om colleges en lessen op hoog niveau te begrijpen en er aan deel te nemen. Voor sommige cursussen moet een taalexamen worden afgelegd. De TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) is bijvoorbeeld een wereldwijd gebruikte test die door de meeste universiteiten wordt erkend en die daarom kan worden gebruikt als bewijs van taalvaardigheid. Studenten die van plan zijn om een semester door te brengen in Canada moeten er rekening mee houden dat in sommige delen van Canada Frans de overheersende taal is. Het is daarom aan te raden om op tijd de eisen aan het taalniveau te controleren en, indien nodig, een taalcursus te volgen om de kennis op te frissen.

Visum of andere reistoestemming?

Verenigde Staten
Om in de VS te mogen studeren moet een visum aangevraagd worden. Het online aan te vragen ESTA is alleen geschikt voor vakanties en zakenreizen en kan niet worden gebruikt voor een studie of een stage in de VS. In plaats daarvan is een speciaal studentenvisum nodig (categorie F of M). Houd er rekening mee dat voor een studentenvisum de Amerikaanse ambassade of het consulaat bezocht moet worden voor een gesprek. De verwerking van een aanvraag voor een studentenvisum kan enige tijd in beslag nemen. Vraag het visum dus op tijd aan! Meer informatie over de verschillende visums voor de VS is hier te vinden.

Canada
Om naar Canada te reizen om daar een studie te volgen moet ofwel een eTA (elektronische reistoestemming) of een study permit, een soort studentenvisum, aangevraagd worden. Een eTA kan eenvoudig in enkele minuten online worden aangevraagd, terwijl het aanvragen van een studentenvisum veel ingewikkelder is en langer duurt. Vaak zijn vingerafdrukken nodig. Bovendien is een study permit veel duurder dan een eTA. Of met een eTA gereisd kan worden of dat een study permit nodig is, hangt af van de duur van het verblijf in Canada. Studenten die langer dan 6 maanden in Canada verblijven, hebben een study permit nodig. Bij een verblijf in Canada dat korter duurt dan 6 maanden, kan over het algemeen gewoon gebruikgemaakt worden van een eTA. Aangezien een semester in het buitenland in de regel niet langer dan 6 maanden duurt, is het eTA meestal voldoende.

Financiering

Helaas gaat een semester in het buitenland vaak gepaard met hoge kosten. Denk aan de vlucht, het visum (of de reistoestemming), het collegegeld en de huur. De kosten van levensonderhoud in Noord-Amerika zijn sterk afhankelijk van de precieze locatie, maar liggen vaak hoger dan in Nederland. Soms kun je wat geld besparen door bij een gastgezin (Homestay) te gaan wonen. Er zijn ook verschillende studiebeurzen die buitenlandse studenten aan kunnen vragen. Houd echter rekening met de aanvraagtermijnen, zodat alle benodigde documenten voor een beurs op tijd verzameld worden. Eenmaal in de VS of Canada willen studenten over het algemeen het beste halen uit de tijd die ze hebben en niet alleen studeren, maar ook het land leren kennen. Daarom is het aan te raden ook kosten voor excursies en uitstapjes in het budget op te nemen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,17 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.