Nieuwsbericht | | 02-05-2024 | ±3 minuten leestijd

Ondernemers die in Canada een bedrijf willen opzetten, kunnen dit doen met het speciale start-up visum. Dit visum kan via de Canadese overheid worden aangevraagd en heeft als doel de Canadese economie te stimuleren. De Canadese minister van immigratie Marc Miller heeft echter aangekondigd het maximale aantal aanvragen tijdelijk te beperken, om zo de lange verwerkingstijd in te korten.

Wat is het start-up visum?

Het start-up visum voor Canada is een programma dat buitenlandse ondernemers de kans geeft een start-up op te richten in Canada. Om voor het start-up visum in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook moet u kunnen aantonen dat u geen ernstige ziekte heeft die de volksgezondheid van Canada bedreigt en u moet openheid geven over uw crimineel verleden indien dit van toepassing is.

Om in aanmerking te komen voor dit visum moet u een innovatief bedrijfsidee hebben dat wordt ondersteund door een erkende Canadese investeringsmaatschappij. Deze investeringsmaatschappijen worden in de context van het start-up visumprogramma designated organizations genoemd. Deze zogeheten designated organizations hebben een speciale toestemming van de Canadese overheid om buitenlandse start-ups in Canada te mogen financieren.

De verwerkingstijd van het visum

Nadat u alle informatie heeft aangeleverd kan het tot wel 37 maanden duren voordat uw visumaanvraag wordt goedgekeurd. Na toekenning van het visum mag u naar Canada emigreren. Vanwege de lange wachttijden vragen veel ondernemers eerst een tijdelijk werkvisum (work permit) aan. Met het work permit mag u in Canada werken aan uw eigen bedrijf terwijl u op toekenning van het start-up visum wacht. Als uw start-up visum uiteindelijk wordt toegekend, mag u permanent in Canada verblijven. U hoort uw bedrijf persoonlijk in Canada te leiden. Ook moeten de bedrijfsactiviteiten in belangrijke mate in Canada plaatsvinden.

Mede vanwege de lange wachttijden heeft de Canadese regering besloten een maximaal aantal aanvragen voor het start-up visum in te stellen. Zo mogen Canadese designated organizations per direct maximaal tien start-ups per jaar sponsoren voor de aanvraag van een start-up visum. Het idee hierachter is dat investeringsmaatschappijen en de Canadese immigratiedienst zich gaan focussen op de meest kansrijke start-ups. Dit moet de gemiddelde verwerkingstijd van aanvragen doen verkorten. Er wordt hierbij voorrang gegeven aan start-ups in de technische sector, aangezien de verwachting is dat deze bedrijven het meeste kunnen bijdragen aan de Canadese economie.

Andere veranderingen in het visumbeleid

Niet alleen het start-up visumprogramma wordt tijdelijk aan een nieuw beleid onderworpen. Ook voor het Self-employed Persons Program worden tijdelijk geen nieuwe aanvragen meer geaccepteerd, waardoor achterstallige aanvragen kunnen worden weggewerkt. Met het Self-employed Persons Program kunnen mensen in de sectoren kunst, cultuur en sport een verblijfsvergunning voor Canada aanvragen. Het gaat hierbij niet alleen om musici, schrijvers en schilders, maar bijvoorbeeld ook om professionele tolken en vertalers, journalisten, atleten en presentatoren. Het is waarschijnlijk pas in 2027 weer mogelijk aanvragen voor dit programma in te dienen.

Het eTA Canada

Reizigers uit de meeste Europese landen hoeven voor een bezoek aan Canada geen visum aan te vragen. Als u met een toeristisch reisdoel naar Canada reist, kunt u een eTA aanvragen. Het eTA heeft u binnen de kortste keren online aangevraagd. Hiervoor moet u enkele persoonlijke gegevens aanleveren, alsmede informatie over uw reis. Uw eTA aanvraag wordt gemiddeld binnen 3 dagen verwerkt. U mag het eTA ook voor zakelijke doeleinden gebruiken, zolang u niet voor een Canadese werkgever gaat werken en geen fysiek werk gaat verrichten. Ook deelnemen aan een kort studieprogramma van maximaal 6 maanden is toegestaan.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.