Nieuwsbericht | | 05-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Nu het toerisme over de hele wereld weer toeneemt, komen er uit verschillende landen geluiden over lange wachttijden op vliegvelden. In Canada was het vliegveld van Toronto een tijdje geleden zelf vernoemd tot ‘s werelds slechtste vliegveld omtrent vertragingen. De Canadese regering maakt concrete plannen om van deze slechte naam af te komen en de aankomst in Canada soepeler te laten verlopen.

Wereldwijde drukte op vliegvelden

Het is niet verrassend dat er problemen op vliegvelden zijn ontstaan sinds het wereldwijde toeristenverkeer weer is opgestart. Een van de grootste oorzaken hiervan is het grote personeelstekort op vliegvelden, in combinatie met het snel toenemende toeristenverkeer. Uit statistieken is gebleken dat ongeveer 52% van alle vluchten van en naar Toronto Pearson International Airport vertraging opliepen. Zo’n 6% van de vluchten werden geannuleerd. Daarom stelt de Canadese regering prioriteit aan de verbetering van de omstandigheden op haar luchthavens. Op meerdere plekken wordt meer personeel ingezet, maar ook worden steeds meer toegangspoorten geautomatiseerd om het personeelstekort op te heffen.

Doordat steeds meer landen tegenwoordig een elektronisch visum aanbieden voor toeristen, is het reizen naar landen met een visumplicht aanzienlijk eenvoudiger geworden. Op veel plekken vervangt het online aan te vragen e-visum het papieren visum, of de Visa on Arrival variant. Met deze e-visa hoeven toeristen bij aankomst niet in de rij te staan voor een visum. Voor Canada kunnen toeristen al ruim voor hun reis online het eTA Canada aanvragen. Deze elektronische visumvariant blijft 5 jaar geldig en mag meerdere keren gebruikt worden. Voor Canada is een eTA of visum voor vertrek verplicht. Deze kan niet bij aankomst aangevraagd worden.

Vertragingen bij aankomst in Canada

Na aankomst in Canada stuitten veel reizigers ook nog op vertragingen. Tot kortgeleden waren reizigers bij aankomst veel tijd kwijt met het invullen van de CBSA-verklaring (Canada Border Service Agency). Deze verklaring kon alleen na aankomst op het vliegveld ingevuld worden. Ondertussen is het mogelijk om in de ArriveCAN app, of via de website, de Advance CBSA Declaration in te vullen. Op dit moment is dit alleen mogelijk om deze voor aankomst in te vullen bij reizen naar Vancouver International Airport, Toronto Pearson International Airport en Montreal-Trudeau International Airport. De Canadese overheid wil dit binnenkort overal mogelijk maken.

Op een enkele uitzondering na, zijn alle toeristen die met een eTA Canada per vliegtuig in Canada arriveren, verplicht om gebruik te maken van de ArriveCAN app. In deze app moeten reizigers binnen 72 uur voor aankomst onder andere hun reisgegevens, vaccinatiegegevens en een reisgeschiedenis indienen. Als reisgegevens na het invullen nog veranderen, kunnen deze niet meer aangepast worden. Alle reisgegevens moeten dan geheel opnieuw ingediend worden. Omdat toeristen toch al gebruik moeten maken van deze app, is het net zo makkelijk om ze ook hier de CBSA-verklaring in te laten vullen. Dit is optioneel, dus het kan ook nog bij aankomst ingevuld worden. De ArriveCAn app moet echter wel voor aankomst ingevuld zijn om toegelaten te mogen worden in Canada.

Oplossingen hebben effect

De vertragingen op Canadese vliegvelden lossen langzaamaan weer op. Er is meer personeel ingezet om de ArriveCAN-formulieren en overige verklaringen bij aankomst te controleren. Ook zijn tijdelijk alle willekeurige coronatesten geschrapt en worden vluchten over het algemeen beter verdeeld over de dag.

ArriveCAN en eTA Canada

De digitalisering van reistoestemmingen en verklaringen zal grotendeels al veel vertragingen op moeten lossen. De combinatie van de nieuwe toevoeging aan de ArriveCAn app en het eTA Canada maken dat reizen naar Canada voor toeristen steeds makkelijker wordt. Het eTA Canada is verplicht als u per vliegtuig aankomt in Canada, maar niet als u als toerist over zee of land aankomt. Het eTA wordt digitaal aan het paspoort gekoppeld, wat betekent dat het eTA 5 jaar geldig blijft zolang uw paspoort dat ook nog is.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,15 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.