Nieuwsbericht | | 23-01-2023 | ±4 minuten leestijd

De eTA-reistoestemming kan onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden voor een of meerdere zakenreizen naar Canada. Voor andere werkgerelateerde activiteiten is echter een zakenvisum, work permit of study permit nodig. Daarnaast heeft Canada een aantal programma’s die jongeren uit een aantal landen de kans bieden naar Canada te reizen om in het land te wonen en werken (International Experience Canada, IEC).

Zakenreizen vaak mogelijk met een eTA

Zolang reizigers voldoen aan alle voorwaarden voor een reis met het eTA Canada, kunnen zij deze reistoestemming gebruiken voor een vakantie, zakenreis of overstap in Canada. Het is dus ook voor werkgerelateerde reizen naar Canada lang niet altijd nodig om een speciaal visum of een werkvergunning (work permit) aan te vragen.

Voorwaarden zakenreis met een eTA

Reizen met een eTA mogen in geen geval langer dan zes aaneengesloten maanden duren. Dit geldt dus ook voor alle zakelijke reizen met een eTA Canada. Ook mag u met een eTA niet in dienst treden van een bedrijf of organisatie in Canada.

Voor een zakelijke afspraak in Canada dient u altijd een uitnodigingsbrief mee te nemen en ook is het verstandig om voor de zekerheid een verklaring van uw eigen werkgever mee te nemen. Dit geldt niet alleen voor reizen met een eTA, maar ook als u reist met een work permit of zakenvisum. Ook is het aan te bevelen ervoor te zorgen dat uw zakelijke contactpersoon in Canada op het moment van uw aankomst in het land telefonisch bereikbaar is.

Toegestane zakelijke activiteiten met een eTA

Het eTA mag worden gebruikt voor het uitoefenen van een aantal beroepen, waaronder die van journalisten, medewerkers van filmploegen, rechters, atleten, coaches, artiesten en andere uitvoerende kunstenaars. Onder specifieke voorwaarden komen ook gastsprekers en academici voor het eTA in aanmerking. Daarnaast mogen reizigers met een eTA onder andere de volgende activiteiten verrichten in Canada:

  • een (mogelijke) zakenpartner bezoeken;
  • een beurs, een conferentie of een ander zakelijk evenement organiseren of bijwonen;
  • producten en/of diensten in- of verkopen;
  • aftersales service verlenen aan klanten in het land;
  • een opleiding of training volgen voor een baan buiten Canada;
  • een training geven aan werknemers van de Canadese tak van de eigen werkgever buiten Canada.

Visum of eTA voor een zakenreis naar Canada?

Voor het uitoefenen van bepaalde werkzaamheden is het eTA niet voldoende. Fysieke werkzaamheden, bijvoorbeeld, zijn niet toegestaan met deze reistoestemming. U mag met het eTA dus wel een beurs in Canada bijwonen, maar geen beursstand opzetten of afbreken. Is het eTA niet voldoende voor de werkzaamheden die u in Canada wilt verrichten? Dan heeft u een werkvergunning of een visum voor Canada nodig.

Visitor visa voor zakelijk gebruik en work permit

Als de geplande zakenreis of de zakenreiziger niet voldoet aan de voorwaarden van het eTA, kan voor een zakenreis ook een visitor visa worden aangevraagd. Met dit visum voor Canada mogen over het algemeen dezelfde activiteiten worden ondernomen als met het eTA. Ook met dit bezoekersvisum mag u niet langer dan zes aaneengesloten maanden in Canada blijven. Net als het eTA geeft ook dit visum geen toestemming om voor een Canadese werkgever te werken. In dienst treden bij een Canadese werkgever is alleen toegestaan met een werkvergunning (work permit).

Study permit

Reist u niet naar Canada voor zaken, maar wilt u langer dan zes maanden in Canada studeren en naast uw studie een bijbaan uitoefenen? Dan heeft u een studievergunning (study permit) nodig. Hiermee mag u maximaal 20 uur per week werken, en uitsluitend op de campus. Zowel in het geval van een work permit als een study permit ontvangt de aanvrager bij toekenning automatisch ook een eTA (of een andere reistoestemming als men niet in aanmerking komt voor het eTA).

International Experience Canada

Canada biedt jongeren van 18 tot 30 jaar, en in sommige gevallen tot 35 jaar, de kans om naar het land te reizen en er tijdelijk te wonen en werken via een van de drie International Experience Canada (IEC) programma’s. Hiervoor worden speciale work permits afgegeven. Het is afhankelijk van de nationaliteit van de reiziger voor welke programma’s hij of zij in aanmerking komt. Per programma binnen het IEC moet men vervolgens aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Working Holiday, Young Professionals en International Co-op

Zowel Nederlandse en Belgische reizigers van 18 tot 30 jaar komen bijvoorbeeld in aanmerking voor het Canadese Working Holiday Program. Nederlandse reizigers in deze leeftijdscategorie kunnen daarnaast ook kiezen voor het Young Professionals-programma om werkervaring op te doen. Belgische reizigers komen niet voor dit programma in aanmerking. Een derde programma binnen het IEC is de International Co-op, waarbij men een werkvergunning krijgt voor een stage in Canada. Nederlandse en Belgische reizigers komen niet voor dit programma in aanmerking.

Zoals eerder genoemd, ontvangt een reiziger bij een studie- of werkvergunning automatisch een eTA Canada. Komt de reiziger niet in aanmerking voor een eTA? Dan ontvangt hij of zij een officiële uitnodiging om zijn/haar paspoort op te sturen om het in dit geval benodigde bezoekersvisum (visitor visa) aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.