Nieuwsbericht | | 03-05-2024 | ±3 minuten leestijd

Tot 30 april was het toegestaan met een studentenvisum (study permit) meer dan 20 uur per week te werken in Canada. Vanaf september 2024 verandert de bovengrens naar maximaal 24 uur per week. Als u voor een periode van maximaal 6 maanden in Canada wilt studeren, is een eTA Canada vaak voldoende. Met deze reistoestemming mag u echter niet in Canada werken.

Tijdelijke visumregel voor studenten

Naar aanleiding van de coronapandemie schrapte de Canadese overheid de limiet van maximaal 20 werkuren per week voor internationale studenten in het land. Dankzij deze regeling konden personen met een studentenvisum tot 40 uur per week buiten de campus werken. Het doel van dit voorstel was om een aantal economische uitdagingen aan te pakken die door de pandemie waren ontstaan, waaronder een tekort aan arbeidskrachten. Aan de andere kant wilde de overheid internationale studenten die tijdelijk in het land woonden financieel ondersteunen.

Werk botst met studieprestaties

De originele regelgeving met betrekking tot de 20-urige werkweek werd op 30 april 2024 opnieuw ingevoerd. De Canadese minister van Immigratie Marc Miller kondigde aan dat Canada het aantal uur dat studenten mogen werken weer moet beperken, in lijn met landen zoals Australië en de Verenigde Staten. Het study permit zou anders een soort verkapt werkvisum kunnen worden. Als Canada het maximale aantal werkuren namelijk niet zou beperken, zou het study permit mensen kunnen aantrekken die voornamelijk komen om in Canada te werken, niet om te studeren.

Daarnaast hoopt de Canadese minister dat de maatregel omtrent het visum studenten beter helpt focussen op hun studie. Volgens Miller hebben recente onderzoeken aangetoond dat studieprestaties aanzienlijk achteruitgaan bij studenten die meer dan 28 uur per week werken. Door het maximale aantal werkuren per week te beperken wil de Canadese overheid een bijdrage leveren aan de academische prestaties van internationale studenten.

Toronto UniversityDe universiteit van Toronto is een van de meest toonaangevende instituties van Canada

De juiste balans tussen werk en studie

De eerdere beperking dat houders van een studentenvisum maximaal 20 uur per week mogen werken, zal nog voor een korte periode van kracht blijven. Marc Miller heeft aangekondigd dat vanaf september 2024 een nieuwe limiet van 24 uur in zal gaan. Met deze extra 4 uur probeert de Canadese minister van Immigratie de juiste balans te vinden tussen de noodzaak van studenten om hun verblijf in Canada te kunnen financieren en het voornaamste doel van hun verblijf in het land: hun studie.

eTA Canada voor een korte studie

In de afgelopen maanden is het steeds lastiger geworden om in Canada te gaan studeren. De Canadese overheid heeft de financiële voorwaarden voor internationale studenten aangescherpt en een maximum gesteld aan het aantal study permits dat jaarlijks wordt toegekend. Deze beperkingen zijn alleen van toepassing op studenten die meer dan 6 maanden in Canada willen studeren. Het is een stuk eenvoudiger om voor een kortere periode in Canada te studeren. De kosten zijn lager en het is niet nodig, een study permit aan te vragen. Het eTA Canada is voldoende om maximaal 6 maanden in het land te studeren. Het eTA kan ook gebruikt worden voor vakanties, zakenreizen of een overstap in Canada naar een ander land.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,23 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.