Nieuwsbericht | | 17-10-2023 | ±10 minuten leestijd

Internationale reizigers die tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en graag door Canada willen reizen en tegelijkertijd in het land willen werken, kunnen een Working Holiday work permit voor Canada aanvragen. Met deze werkvergunning mag u tijdens uw verblijf in Canada tijdelijk in dienst treden bij een Canadese werkgever om zo uw reis deels te financieren.

Voorwaarden van het Working Holiday work permit

Om in aanmerking te komen voor het Working Holiday work permit voor Canada, moet u voldoen aan alle voorwaarden die eraan gesteld worden. Hieronder vindt u een overzicht van deze voorwaarden.

Voorwaarden: nationaliteit en leeftijd

Niet iedere internationale reiziger komt in aanmerking voor het Canadese Working Holiday work permit. Uw land van herkomst dient namelijk aangesloten te zijn bij het International Experience Canada (IEC) programma. Daarnaast dient u binnen een bepaalde leeftijdscategorie te vallen. Hieronder vindt u de nationaliteiten die zijn aangesloten bij het IEC-programma waarmee men in aanmerking komt voor het Working Holiday work permit en de leeftijd die aanvragers uit het betreffende land moeten hebben om in aanmerking te komen:

Nationaliteit Leeftijd aanvrager
Andorra 18 t/m 30 jaar
Australië 18 t/m 35 jaar
België 18 t/m 30 jaar
Chili 18 t/m 35 jaar
Costa Rica 18 t/m 35 jaar
Denemarken 18 t/m 35 jaar
Duitsland 18 t/m 35 jaar
Estland 18 t/m 35 jaar
Frankrijk 18 t/m 35 jaar
Griekenland 18 t/m 35 jaar
Hong Kong 18 t/m 30 jaar
Ierland 18 t/m 35 jaar
Italië 18 t/m 35 jaar
Japan 18 t/m 30 jaar
Kroatië 18 t/m 35 jaar
Letland 18 t/m 35 jaar
Litouwen 18 t/m 35 jaar
Luxemburg 18 t/m 30 jaar
Mexico 18 t/m 29 jaar
Nederland 18 t/m 30 jaar
Nieuw-Zeeland 18 t/m 35 jaar
Noorwegen 18 t/m 35 jaar
Oekraïne 18 t/m 35 jaar
Oostenrijk 18 t/m 30 jaar
Polen 18 t/m 35 jaar
Portugal 18 t/m 35 jaar
San Marino 18 t/m 35 jaar
Slovenië 18 t/m 35 jaar
Slowakije 18 t/m 35 jaar
Spanje 18 t/m 35 jaar
Taiwan 18 t/m 35 jaar
Tsjechië 18 t/m 35 jaar
Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales) 18 t/m 30 jaar
Zuid-Korea 18 t/m 30 jaar
Zweden 18 t/m 30 jaar

Reizigers die niet in aanmerking komen voor een Working Holiday work permit, kunnen binnen het IEC-programma mogelijk een ander work permit voor Canada aanvragen. Zo kunnen reizigers tussen de 18 en 35 jaar met de nationaliteit van Zwitserland geen Working Holiday work permit aanvragen, maar wel een International Co-op Internship work permit.

Voorwaarden aan het paspoort

Voor alle reizen naar Canada geldt dat u in het bezit moet zijn van een geldig paspoort in combinatie met de juiste, geldige reistoestemming voor uw reisdoel. Houd er rekening mee dat uw paspoort gedurende uw gehele verblijf in Canada geldig moet zijn.

Een work permit is geen reistoestemming, maar een werkvergunning. Dit betekent dat u naast het Working Holiday work permit ook een geldig visum of eTA Canada nodig heeft. U hoeft deze reistoestemming niet apart aan te vragen. Wanneer uw aanvraag voor het work permit wordt goedgekeurd, ontvangt u automatisch ook een eTA of visum voor Canada. Welke van deze twee reistoestemmingen u ontvangt, is afhankelijk van voor welke reistoestemming u in aanmerking komt.

Algemene voorwaarden van het Working Holiday work permit

Het Working Holiday work permit voor Canada is een zogeheten open work permit. Dit betekent dat u nog geen werkovereenkomst of aanbod van een Canadese werkgever hoeft te hebben voordat u naar Canada reist. Met deze werkvergunning mag u vanuit uw thuisland of eenmaal in Canada solliciteren bij Canadese werkgevers en mag u gedurende uw verblijf in Canada bovendien solliciteren en in dienst te treden bij meerdere Canadese werkgevers. U bent dus niet verplicht om tijdens uw gehele verblijf in Canada in dienst te zijn bij een en dezelfde Canadese werkgever.

Als u in de gezondheidszorg, kinderopvang, ouderenzorg of het onderwijs wilt gaan werken, dient u een medische check te ondergaan. Het resultaat van dit medisch onderzoek is een van de documenten waarnaar gevraagd kan worden bij de aanvraag van het work permit.

Met het Working Holiday work permit mag u in Canada ook stage lopen. Hiervoor kunt u afhankelijk van uw nationaliteit en leeftijd echter ook het International Co-op (Internship) work permit aanvragen. Ook dit work permit is onderdeel van het IEC-programma. Meer informatie hierover vindt u in het nieuwsartikel over het work permit voor een stage of afstudeerstage in Canada. Als u wilt, mag u met een Working Holiday work permit ook een cursus of korte opleiding volgen in Canada. Deze opleiding mag in totaal maximaal 6 maanden duren.

De geldigheid van een Working Holiday work permit bedraagt 12 of 24 maanden. Deze geldigheid is afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager. U kunt het Working Holiday work permit niet verlengen. Dit betekent dat u Canada dient te verlaten voordat de geldigheid van het work permit afloopt.

Aanvullende voorwaarden

Op basis van de nationaliteit van de aanvrager zijn er verschillende aanvullende voorwaarden waaraan voldaan moet worden wil men in aanmerking komen voor het Working Holiday work permit. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een reisverzekering of het beschikken over een minimaal banksaldo.

Daarnaast kan het in sommige gevallen nodig zijn om biometrische gegevens aan te leveren. Indien dit voor u van toepassing is, ontvangt u hierover bericht na het indienen van uw aanvraag. Als dit het geval is, moet u uw biometrische gegevens laten afnemen bij een Visa Application Centre (VAC). Houd er rekening mee dat er voor de afname van de biometrische gegevens kosten in rekening worden gebracht.

De aanvraagprocedure

Als u aan alle gestelde voorwaarden voldoet, kunt u een Working Holiday work permit voor Canada aanvragen. Het work permit wordt toegekend op basis van een systeem met poules. U schrijft zich in voor deze poules via de website van de Canadese overheid. De poule sluit wanneer het maximum aantal aanmeldingen is bereikt of wanneer de deadline is verlopen. Houd er rekening mee dat het aantal Working Holiday work permits dat wordt toegekend beperkt is. In de meeste gevallen zijn er dan ook meer aanmeldingen dan dat er work permits verstrekt worden. U loopt dus het risico dat u niet wordt uitgenodigd om een aanvraag in te dienen.

U dient de aanvraagprocedure voor het Working Holiday work permit te doorlopen op de website van de Canadese overheid. Hieronder vindt u een stapsgewijze uitleg van de aanvraagprocedure:

  1. Vul op de website van de Canadese overheid de zogeheten “Come to Canada”-vragenlijst in. Na het invullen van deze vragenlijst ontvangt u een persoonlijke code.
  2. Maak op dezelfde website een IRCC-account aan. Selecteer “Apply to come to Canada” en gebruik uw persoonlijke code uit stap 1 om de aanvraagprocedure te starten.
  3. Maak uw profiel compleet en kies in welke poules u wilt meedoen, in dit geval dus de poule voor het Working Holiday.
  4. Als u wordt uitgekozen, ontvangt u een uitnodiging om een aanvraag in te dienen voor het Working Holiday work permit. Na ontvangst van deze uitnodiging heeft u 10 dagen bedenktijd. In deze periode kunt u ervoor kiezen te starten met uw aanvraag of van de aanvraag af te zien.
  5. Als u ingaat op de uitnodiging en dus start met de aanvraag, heeft u vervolgens 20 dagen de tijd om de aanvraag te voltooien en in te dienen. Hierna dient u ook alle benodigde documenten te uploaden. Sommige documenten dienen te worden opgevraagd bij bepaalde instanties (bijvoorbeeld het ziekenhuis of het politiebureau). U doet er verstandig aan hier op tijd mee te beginnen. Als u bepaalde documenten niet op tijd kunt aanleveren, dient u aan te kunnen tonen dat u de benodigde documenten wel op tijd heeft opgevraagd.
  6. Nadat alle documenten zijn aangeleverd, dient u de kosten te betalen. De kosten voor het Canadese Working Holiday work permit bedragen 261 CAD. U kunt deze kosten online betalen met een creditcard.
  7. U kunt gevraagd worden biometrische gegevens aan te leveren. Als dit voor u geldt, ontvangt u hierover een bericht via uw account op de website van de Canadese overheid na het indienen van uw aanvraag. U heeft vervolgens 30 dagen de tijd om uw biometrische gegevens af te laten nemen bij een Visa Application Centre (VAC). Het kan zo zijn dat er in uw buurt geen VAC is en dat u een stuk moet reizen. Controleer dus direct na ontvangst van het bericht waar het dichtstbijzijnde VAC gevestigd is en maak tijdig een afspraak.
  8. Wanneer alle benodigde stappen zijn afgerond, wordt uw aanvraag beoordeeld door de Canadese immigratiedienst. De beoordelingsperiode kan tot 56 dagen duren. Gedurende deze periode kan de Canadese immigratiedienst u nog om aanvullende documenten vragen. Als dat het geval is, wordt de periode van 56 dagen gepauzeerd. Wanneer u de gevraagde documenten heeft geüpload in uw account, begint de beoordelingsperiode van 56 dagen opnieuw.
  9. Gedurende de beoordelingsperiode van 56 dagen kunt u nog afzien van uw aanvraag. Als u dat binnen deze periode doet, krijgt u de gemaakte kosten terug.
  10. Wanneer uw aanvraag is goedgekeurd door de Canadese immigratiedienst, ontvangt u een “Port of Entry Letter” in uw account. Dit is een soort van bewijs waaraan de douane kan zien dat u het land in mag. U dient deze brief uit te printen en mee te nemen, aangezien u deze bij aankomst in Canada moet kunnen laten zien.

Wanneer heeft u geen Working Holiday work permit nodig?

U kunt natuurlijk ook gewoon op vakantie naar Canada, zonder dat u in het land wilt werken. In dat geval is een geldig paspoort in combinatie met een eTA of visum voldoende. Het eTA Canada is gemakkelijk online aan te vragen via deze website. Het eTA is bovendien goedkoper en sneller aan te vragen dan een visum of work permit voor Canada. De geldigheidsduur van het eTA bedraagt in totaal 5 jaar.

Het eTA Canada is ook voldoende voor vrienden en familieleden die u tijdens uw verblijf in Canada willen bezoeken. Daarvoor moeten zij wel voldoen aan alle eTA voorwaarden en mogen ze dus geen betaalde werkzaamheden uitvoeren in Canada.

eTA Canada aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het eTA voor Canada. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een eTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (7 CAD per eTA, via onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 7 CAD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,19 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een eTA Canada is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.