De ambassades van India in Den Haag en Brussel vormen politieke en diplomatieke vertegenwoordigingen van India. Zo spelen ze onder andere een belangrijke rol in het onderhouden van internationale relaties en bieden ze ondersteuning aan Indiërs in het buitenland. Het verwerken van visumaanvragen is geen taak van de ambassades van India. Zakelijke en toeristische visa kunnen in de meeste gevallen eenvoudig online worden aangevraagd.

Functies van de ambassades in Den Haag en Brussel

De Indiase ambassades in Den Haag en Brussel zijn op een vergelijkbare manier georganiseerd. Beide bestaan uit zes vleugels met ieder verschillende functies en bevoegdheden, namelijk:

  • Interne en externe administratie
  • Promotie van economische samenwerking, toerisme en bedrijvigheid
  • Persvoorlichting, communicatie en sociaal-cultureel werk
  • Diplomatiek en politieke representatie
  • Ondersteuning van wetenschap, technologie en het verkrijgen van kennis
  • Consulaire dienstverlening

India heeft geen consulaat in België of Nederland en dus worden consulaire taken door de ambassade uitgevoerd. Om deze reden is het verkrijgen van paspoorten en andere officiële documenten voor personen met de Indiase nationaliteit een van de voornaamste taken van de ambassade.

Visumaanvragen: online of via de ambassade

Formeel gezien is de ambassade van India ook verantwoordelijk voor visumaanvragen van Europeanen die naar India reizen. De ambassade heeft deze taak echter uitbesteed aan de immigratiedienst en VFS Global. Toeristen en zakenreizigers kunnen hun visum voor India online aanvragen. De aanvraag wordt dan gekeurd door de immigratiedienst in India. Wie niet voldoet aan de voorwaarden van deze zogeheten elektronische visa (e-visa) kan een fysiek visum aanvragen bij VFS Global. Er zijn verschillende varianten fysieke visa, elk met verschillende toegestane reisdoelen en andere geldigheidstermijnen. De aanvraagprocedure van fysieke visa is echter ingewikkelder en duurt langer dan die van de online verkrijgbare e-visa.

Visumaanvraag via de ambassade van India

Via het door de ambassade gemachtigde visumbureau VFS Global kunnen fysieke visa worden aangevraagd die in het paspoort worden geplakt. Fysieke visa hebben in veel gevallen een langere geldigheidsduur dan e-visa. Bovendien kunnen visa voor bepaalde reisdoelen uitsluitend bij de ambassade worden verkregen. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die naar India gaan om in het land te werken of om er onderzoek te doen. Daartegenover staat dat fysieke visa meestal duurder zijn en een langere en ingewikkeldere aanvraagprocedure hebben. De benodigde documenten moeten in het geval van een fysiek visum persoonlijk of per post bij VFS Global worden aangeleverd. De uiteindelijke keuring van aanvragen wordt door de ambassade zelf uitgevoerd.

Visumaanvraag online indienen

Sinds enkele jaren kan het visum voor India ook online worden aangevraagd. Dit zogeheten e-visum is geschikt voor vakanties of zakenreizen. Afhankelijk van het gekozen visumtype, kan men met het e-visum maximaal 30 of 90 dagen in India verblijven. Meer hierover leest u op de pagina over de geldigheid van het e-visum. De aanvraagprocedure bestaat uit het invullen van een digitaal formulier en het uploaden van enkele documenten. De aanvraag kan eenvoudig vanuit huis worden voltooid en u hoeft nergens heen om documenten aan te leveren. De kosten bedragen € 59,95 voor de double-entry variant of € 84,95 voor de multiple-entry variant met langere geldigheid. Het visum wordt gemiddeld binnen 7 dagen door de immigratiedienst gekeurd en geleverd (bij spoedaanvragen meestal al binnen 24 uur). Vanwege het gemak van de online aanvraagprocedure kiezen de meeste reizigers ervoor om het visum India online aan te vragen.
Visum India online aanvragen

Contact- en adresgegevens van de Indiase ambassades

De ambassade van India kan geen vragen over het e-visum beantwoorden, omdat die niet bij de verwerking van de aanvragen betrokken is. Aanvragen voor het e-visum worden namelijk door de immigratiedienst verwerkt, welke in India gevestigd is. Heeft u vragen over het e-visum of de online aanvraagprocedure? Lees dan de veelgestelde vragen en antwoorden.

Heeft u vragen over het fysieke visum voor India of een van de andere taken van de Indiase ambassades? Neem dan contact op met de ambassade in uw thuisland. De beambten zijn tijdens kantoortijden bereikbaar onder de volgende contactgegevens:

Embassy of India, The Hague | De Indiase ambassade in Den Haag
Adres Buitenrustweg 2, 2517 KD Den Haag
Telefoon +31 (0)70 3469771
E-mail consular.thehague@mea.gov.in

Kaart van Den Haag en de Indiase ambassadeAmbassade van India in Den Haag


Embassy of India, Belgium, Luxembourg & European Union | De Indiase ambassade in Brussel
Adres Chaussee de Vleurgat 217, 1050 Brussel
Telefoon +32 (0)2 6409140
+32 (0)2 6451850
E-mail cons.brussels@mea.gov.in

Kaart van Brussel en de Indiase ambassadeAmbassade van India in Brussel


VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,92 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.