De overheid van India was één van de eersten die een inreisverbod instelde vanwege het coronavirus (Covid-19). Dit reisverbod geldt nog steeds en heeft invloed op reisplannen en reeds toegekende visums voor India. Lees deze pagina om op de hoogte te blijven van de huidige corona-situatie in India en de verwachtingen voor de komende maanden. Laatste update: 15-10-2020.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in India?

De Indiase overheid heeft erg snel gehandeld en snel na de uitbraak van corona buiten China een algeheel inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers met visum. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen en overleden coronapatiënten in India in het begin maar langzaam opliep. Na een oorspronkelijk langzame uitbraak is het aantal besmette personen en overledenen de laatste weken echter snel toegenomen. Op 14 oktober 2020 waren er 7.307.097 besmettingen en 111.266 doden geregistreerd.

India heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezittenIndia heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezitten

Kan ik momenteel een visum India aanvragen?

Momenteel kunt u het aanvraagformulier van het visum India op deze website net als anders gebruiken, behalve als u in Italië, Frankrijk, Duitsland of Spanje woont. Ingediende aanvragen worden echter niet direct in behandeling genomen door de immigratiedienst van India. Vanwege de grote onzekerheden worden deze in de wacht gezet en vanzelf in behandeling genomen zodra de immigratiedienst van India weer e-visa toekent. Er is nog geen datum bekend waarop de visumaanvragen weer in behandeling worden genomen. Voorlopig geldt in elk geval tot 31 oktober 2020 een verbod op alle commerciële passagiersvluchten naar India. Omdat het e-visum India een geldigheidstermijn heeft van een jaar, kan een visum alvast worden aangevraagd voor een reis later dit jaar of volgend jaar, ook als de exacte reisdatums nog niet vastliggen.

Sinds 1 juni geldt dat reizigers met een fysiek zakenvisum (m.u.v. het B-3 visa voor sport) of een arbeidsvisum, dat na 1 juni 2020 is uitgegeven, India weer in mogen reizen. Voor dit visum heeft u een uitnodiging van een Indiase samenwerkingspartner nodig. Neem contact op met de ambassade of het consulaat om dit visum aan te vragen of een zakenvisum dat voor de corona-uitbraak is afgegeven en langer geldig is opnieuw te laten bevestigen. Bij de inreis met het zakenvisum geldt wel de voorwaarde dat iedereen die het land binnenkomt 14 dagen in quarantaine moet blijven. Daarnaast kunnen ook directe familieleden van personen met de Indiase nationaliteit en directe familieleden van personen die met een geldige verblijfsvergunning in India leven een visum krijgen. Ook voor hen geldt echter de quarantaineplicht bij aankomst.

Open het aanvraagformulier van het visum India

Blijft mijn visum India geldig na corona?

Veel reizigers bezitten al een visum voor India met een geldigheidstermijn van een jaar. Het is op dit moment onduidelijk of visums die voor 1-6-2020 uitgegeven zijn geldig blijven en alsnog gebruikt kunnen worden nadat de maatregelen omtrent corona vervallen. Het is op dit moment - zeker in samenhang met de oplopende coronabesmettingen zowel in India als ook in Europa - onduidelijk, wanneer de grenssluitingen weer opgeheven zullen worden.

Wanneer kan ik weer veilig naar India reizen?

De overheid van India was er weliswaar vroeg bij met het instellen van een reisverbod, maar niet met het verstrekken van informatie over de maatregelen in de nabije toekomst. Wanneer visums voor India weer kunnen worden gebruikt om het land in te reizen, is nog niet bekend. Commerciële passagiersvluchten naar India zijn tot nader order geannuleerd. Ook is het niet mogelijk om over land naar India te reizen.

Het is mij niet gelukt om India te verlaten, wat nu?

Er geldt nog steeds een ‘lockdown’ in India, ook al zijn er buiten de “Containment Zones” regionale versoepelingen en is het binnenlands spoor- en vliegverkeer in beperkte omvang weer op gang gekomen. In sommige Indiase staten is het dragen van een gezichtsmasker verplicht, ook als u alleen in een auto rijdt. In de zogenoemde “Containment Areas” (rode zones) dient u i.v.m. een ingestelde nachtklok van 21:00 tot 05:00 uur thuis te blijven. In gebieden buiten de “Containment Areas” is de nachtklok of opgeheven of in omvang verminderd. De maatregelen verschillen erg per regio, zodat u de informatie voor de plaatsen op moet zoeken, waar u zich bevindt of naartoe wilt reizen. In sommige staten van India is het gebruik van de Corona-Tracking-App "Aarogya Setu" verplicht. Neem naast de regels van de Indiase overheid ook minimaal de richtlijnen van de Nederlandse overheid in acht. Hieronder valt het houden van afstand tot andere personen, mijden van sociale contacten en het blijven wassen van de handen (minimaal 20 seconden). Als uw visum bijna verloopt kunt u online, via de website van een FRRO-bureau, een verlenging aanvragen.

Het gebruik van de Tracking-App "Aarogya Setu" is bij reizen met binnenlands openbaar vervoer of binnenlands vliegverkeer verplicht (al zijn er alternatieve mogelijkheden voor personen, die de app niet op hun telefoon kunnen installeren). In verschillende Indiase staten geldt een quarantaineverplichting voor aankomende reizigers uit andere staten.

Europese overheden organiseren samen met de Indiase overheid nog steeds repatriëringsvluchten i.s.m. voornamelijk Air India, Air France - KLM en Lufthansa. De vluchten zijn vaak pas een week voor de vertrekdatum in de respectievelijke systemen van KLM, Air France en Lufthansa te zien en te boeken. Bij het boeken van de vluchten moet u specifiek op 'enkele reis' zoeken. Als u door meerdere staten moet reizen om naar de vertrek-luchthaven te komen, is het advies hiervoor een binnenlandse vlucht te gebruiken. Bij terugkomst uit India wordt u dringend verzocht om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Wie vergoedt alle financiële gevolgschade van corona?

Dat is nog zeer onduidelijk. Zowel wat betreft kosten van het visum als de overige kosten, zoals de vluchten en overnachtingen. Als u een pakketreis heeft geboekt kunt u hiervoor terecht bij uw touroperator of reisbureau. Als u losse vluchten en hotels heeft geboekt kunt u terecht bij de partij waar u die heeft geboekt. Houd er echter rekening mee dat zij wellicht niet in staat zijn alle klanten terug te betalen en u mogelijk doorverwijzen naar uw eigen reisverzekering. Maar ook reisverzekeringen komen in de problemen als ze alle reizen moeten vergoeden en wijzen mogelijk op de clausule die bepaalt dat in geval van overmacht geen schade hoeft te worden vergoed. Ook bij de overheid van India kunt u niet terecht met uw claim; de immigratiedienst vergoedt ook geen kosten voor toegekende visums voor India die door corona hun nut hebben verloren.

Disclaimer: De corona-situatie in India verandert snel en de immigratiedienst alsmede andere overheidsinstanties in India zijn niet scheutig met informatie over de maatregelen en consequenties voor het gebruik van visums in de nabije toekomst. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina, die weliswaar zorgvuldig is samengesteld, maar niet gegarandeerd actueel of volledig is.