De overheid van India was één van de eersten die een inreisverbod instelde vanwege het coronavirus (Covid-19). Dit reisverbod geldt nog steeds en heeft invloed op reisplannen en reeds toegekende visums voor India. Lees deze pagina om op de hoogte te blijven van de huidige corona-situatie in India en de verwachtingen voor de komende maanden. Laatste update: 07-01-2021.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in India?

De Indiase overheid heeft erg snel gehandeld en snel na de uitbraak van corona buiten China een algeheel inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers met visum. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen en overleden coronapatiënten in India in het begin maar langzaam opliep. Na een oorspronkelijk langzame uitbraak is het aantal besmette personen en overledenen de laatste weken echter snel toegenomen. Op 6 januari 2021 waren er 10.395.278 besmettingen en 150.336 doden geregistreerd.

India heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezittenIndia heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezitten

Kan ik momenteel een visum India aanvragen?

Momenteel kunt u het aanvraagformulier van het visum India op deze website net als anders gebruiken. Ingediende aanvragen worden echter niet direct in behandeling genomen door de immigratiedienst van India. Vanwege de grote onzekerheden worden deze in de wacht gezet en vanzelf in behandeling genomen zodra de immigratiedienst van India weer e-visa toekent. Er is nog geen datum bekend waarop de visumaanvragen weer in behandeling worden genomen. Voorlopig geldt in elk geval tot 31 januari 2021 een verbod op alle commerciële passagiersvluchten naar India, ook al vinden op zeer beperkte schaal enkele passagiersvluchten - voor zakenreizigers, diplomaten, burgers van India, etc. - plaats. Omdat het e-visum India een geldigheidstermijn heeft van een jaar, kan een visum alvast worden aangevraagd voor een reis later dit jaar, ook als de exacte reisdatums nog niet vastliggen.

Alle fysieke visa, behalve het tourist-visa, kunnen sinds december weer bij het Visa Application Centre van VFS Global aangevraagd worden. Voor het fysieke zakenvisum heeft u een uitnodiging van een Indiase samenwerkingspartner nodig. Voor een reeds eerder afgegeven fysiek visum waarvan de geldigheidstermijn nog niet verlopen is, met uitzondering van het toeristenvisum en het medische visum, moet eerst herbevestiging bij de ambassade gevraagd worden, voordat er weer mee naar India gereisd kan worden. Met fysiek visum (behalve het toeristen- en het sportvisum) is dus een reis naar India via vliegtuig of schip in principe weer mogelijk. De landgrenzen zijn - met uitzondering voor burgers van India - nog steeds gesloten.

Bij de inreis met een fysiek visum geldt de voorwaarde dat iedereen die mag reizen een negatieve PCR-test, die niet ouder dan 72 uur mag zijn, bij het inchecken moet overleggen en iedereen iedereen die het land binnenkomt 14 dagen in quarantaine moet blijven. De kosten van deze quarantaineverplichting moet de reiziger zelf dragen. Sinds 5 november kunnen reizigers van de quarantaineverplichting vrijgesteld worden. Daarvoor moet op de website van het vliegveld New Delhi het resultaat van een negatieve coronatest geüpload worden. Enkele Indiase staten hebben i.v.m. de uitbraak van een bijzonder besmettelijke variant van het virus echter vanaf 21 december aanvullende quarantainemaatregelen voor reizigers uit Groot-Brittannië en de EU ingesteld (voorlopig - in elk geval 3 dagen lang, maar misschien ook langer - worden reizigers uit Groot-Brittannië helemaal niet in India toegelaten).

Open het aanvraagformulier van het visum India

Blijft mijn visum India geldig na corona?

Veel reizigers bezitten al een visum voor India met een geldigheidstermijn van een jaar. Het is op dit moment onduidelijk of visums die voor 1-6-2020 uitgegeven zijn, geldig blijven en alsnog gebruikt kunnen worden nadat de maatregelen omtrent corona vervallen. Het is op dit moment - zeker in samenhang met de oplopende coronabesmettingen zowel in India als ook in Europa - onduidelijk, wanneer de grenssluitingen weer opgeheven zullen worden.

Wanneer kan ik weer veilig naar India reizen?

De overheid van India was er weliswaar vroeg bij met het instellen van een reisverbod, maar niet met het verstrekken van informatie over de maatregelen in de nabije toekomst. Wanneer visums voor India weer kunnen worden gebruikt om het land in te reizen, is nog niet bekend. Het is in elk geval tot 31 januari voor buitenlanders niet mogelijk voor toeristische of medische doeleinden naar India te reizen. Ook is het niet mogelijk om over land in te reizen. Houders van een OCI-(overseas-citizen-of-India)-kaart of een PIO-kaart (Persons of Indian Origin) mogen over het algemeen wel (zonder visum) naar India reizen.

Wilt u direct op de hoogte zijn zodra het inreisverbod wordt opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in ontvang een notificatie per e-mail

Het is mij niet gelukt om India te verlaten, wat nu?

Buiten de zogenoemde "containment areas" worden restricties versoepeld en het binnenlands spoor- en vliegverkeer is weer op gang gekomen. Het dragen van gezichtsmaskers is in openbare ruimtes in het hele land verplicht en er geldt een verbod op bijeenkomsten van grote groepen. In gebieden buiten de “Containment Areas” is de nachtklok of opgeheven of in omvang verminderd. De maatregelen verschillen erg per regio, zodat u de informatie voor de plaatsen op moet zoeken, waar u zich bevindt of naartoe wilt reizen , maar het dragen van een mondmasker in openbare ruimte is in heel India verplicht gesteld. In sommige staten van India is het gebruik van de Corona-Tracking-App "Aarogya Setu" verplicht. Neem naast de regels van de Indiase overheid ook minimaal de richtlijnen van de Nederlandse overheid in acht. Hieronder valt het houden van afstand tot andere personen, mijden van sociale contacten en het blijven wassen van de handen (minimaal 20 seconden). Als uw visum bijna verloopt kunt u online, via de website van een FRRO-bureau, een verlenging aanvragen.

Het gebruik van de Tracking-App "Aarogya Setu" is bij reizen met binnenlands openbaar vervoer, binnenlands vliegverkeer of aankomst op een vliegveld vanuit het buitenland verplicht (al zijn er alternatieve mogelijkheden voor personen, die de app niet op hun telefoon kunnen installeren). In verschillende Indiase staten geldt een quarantaineverplichting voor aankomende reizigers uit andere staten.

Europese overheden organiseren samen met de Indiase overheid in bilateraal overleg enkele vluchten, voornamelijk i.s.m. Air India, Air France - KLM en Lufthansa. De vluchten zijn vaak pas een week voor de vertrekdatum in de respectievelijke systemen van KLM, Air France en Lufthansa te zien en te boeken. Bij het boeken van de vluchten moet u specifiek op 'enkele reis' zoeken. Als u door meerdere staten moet reizen om naar de vertrek-luchthaven te komen, is het advies hiervoor een binnenlandse vlucht te gebruiken. Bij de terugreis naar Nederland hebt u een negatieve PCR-test nodig. Na aankomst in Nederland gaat u ondanks de negatieve PCR-test 10 dagen in thuisquarantaine.

Wie vergoedt alle financiële gevolgschade van corona?

Dat is nog zeer onduidelijk. Zowel wat betreft kosten van het visum als de overige kosten, zoals de vluchten en overnachtingen. Als u een pakketreis heeft geboekt kunt u hiervoor terecht bij uw touroperator of reisbureau. Als u losse vluchten en hotels heeft geboekt kunt u terecht bij de partij waar u die heeft geboekt. Houd er echter rekening mee dat zij wellicht niet in staat zijn alle klanten terug te betalen en u mogelijk doorverwijzen naar uw eigen reisverzekering. Maar ook reisverzekeringen komen in de problemen als ze alle reizen moeten vergoeden en wijzen mogelijk op de clausule die bepaalt dat in geval van overmacht geen schade hoeft te worden vergoed. Ook bij de overheid van India kunt u niet terecht met uw claim; de immigratiedienst vergoedt ook geen kosten voor toegekende visums voor India die door corona hun nut hebben verloren.

Disclaimer: De corona-situatie in India verandert snel en de immigratiedienst alsmede andere overheidsinstanties in India zijn niet scheutig met informatie over de maatregelen en consequenties voor het gebruik van visums in de nabije toekomst. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina, die weliswaar zorgvuldig is samengesteld, maar niet gegarandeerd actueel of volledig is.