De overheid van India was één van de eersten die een inreisverbod instelde vanwege het coronavirus (Covid-19). Dit reisverbod geldt nog steeds en heeft invloed op reisplannen en reeds toegekende visums voor India. Lees deze pagina om op de hoogte te blijven van de huidige corona-situatie in India en de verwachtingen voor de komende maanden. Laatste update: 05-08-2020.

Wat is de huidige situatie omtrent corona in India?

De Indiase overheid heeft erg snel gehandeld en snel na de uitbraak van corona buiten China een algeheel inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers met visum. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen en overleden coronapatiënten in India in het begin maar langzaam opliep. Na een oorspronkelijk langzame uitbraak is het aantal besmette personen en overledenen de laatste weken echter snel toegenomen. Op 4 augustus 2020 waren er 1.908.254 besmettingen en 39.795 doden geregistreerd.

India heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezittenIndia heeft zeer verregaande maatregelen tegen corona genomen, ook voor personen die al een visum bezitten

Kan ik momenteel een visum India aanvragen?

Momenteel kunt u het aanvraagformulier van het visum India op deze website net als anders gebruiken, behalve als u in Italië, Frankrijk, Duitsland of Spanje woont. Ingediende aanvragen worden echter niet direct in behandeling genomen door de immigratiedienst van India. Vanwege de grote onzekerheden worden deze in de wacht gezet en vanzelf in behandeling genomen zodra de immigratiedienst van India weer e-visa toekent. Er is nog geen datum bekend waarop de visumaanvragen weer in behandeling worden genomen. Voorlopig geldt in elk geval tot minimaal 31 augustus 2020 een verbod op alle commerciële passagiersvluchten naar India. Omdat het e-visum India een geldigheidstermijn heeft van een jaar, kan een visum alvast worden aangevraagd voor een reis later dit jaar, ook als de exacte reisdatums nog niet vastliggen.

Sinds 1 juni geldt dat reizigers met een fysiek zakenvisum (m.u.v. het B-3 visa voor sport) of een arbeidsvisum, dat na 1 juni 2020 is uitgegeven, India weer in mogen reizen. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat iedereen die het land binnenkomt 14 dagen in quarantaine moet blijven.

Open het aanvraagformulier van het visum India

Blijft mijn visum India geldig na corona?

Veel reizigers bezitten al een visum voor India met een geldigheidstermijn van een jaar. In principe blijven deze visums geldig en kunnen deze alsnog worden gebruikt nadat de maatregelen omtrent corona vervallen. Het zou kunnen dat de overheid van India later anders besluit, maar vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat Indiase visums niet meer geldig zijn.

Wanneer kan ik weer veilig naar India reizen?

De overheid van India was er weliswaar vroeg bij met het instellen van een reisverbod, maar niet met het verstrekken van informatie over de maatregelen in de nabije toekomst. Wanneer visums voor India weer kunnen worden gebruikt om het land in te reizen, is nog niet bekend. Commerciële passagiersvluchten naar India zijn tot 31 augustus 2020 geannuleerd. Ook is het niet mogelijk om over land naar India te reizen.

Het is mij niet gelukt om India te verlaten, wat nu?

Tot minimaal 31 augustus 2020 geldt een ‘lockdown’ in India, ook al komt het binnenlands spoor- en vliegverkeer in beperkte omvang weer op gang. In sommige Indiase staten is het dragen van een gezichtsmasker verplicht, ook als u alleen in een auto rijdt. Van 21:00 tot 05:00 dient u i.v.m. een ingestelde nachtklok thuis te blijven. In sommige staten van India is het gebruik van de Corona-Tracking-App “Aarogya Setu“ verplicht. Neem naast de regels van de Indiase overheid ook minimaal de richtlijnen van de Nederlandse overheid in acht. Hieronder valt het houden van afstand tot andere personen, mijden van sociale contacten en het blijven wassen van de handen (minimaal 20 seconden). Als uw visum bijna verloopt kunt u online, via de website van een FRRO-bureau, een verlenging aanvragen.

Het gebruik van de Tracking-App „Aarogya Setu“ is bij reizen met binnenlands openbaar vervoer of binnenlands vliegverkeer verplicht (al zijn er alternatieve mogelijkheden voor personen, die de app niet op hun telefoon kunnen installeren). In verschillende Indiase staten geldt een quarantaineverplichting voor aankomende reizigers uit andere staten.

De Nederlandse overheid organiseert nog steeds repatriëringsvluchten i.s.m. Air France - KLM. Ook Lufthansa biedt 3 keer per week repatriëringsvluchten aan, net zoals Air France - KLM vanaf Mumbai, Delhi en Bangalore. De vluchten zijn vaak pas een week voor de vertrekdatum in de respectievelijke systemen van KLM, Air France en Lufthansa te zien en te boeken. Bij het boeken van de vluchten moet u specifiek op 'enkele reis' zoeken. Als u door meerdere staten moet reizen om naar de vertrek-luchthaven te komen, is het advies hiervoor een binnenlandse vlucht te gebruiken.

Wie vergoedt alle financiële gevolgschade van corona?

Dat is nog zeer onduidelijk. Zowel wat betreft kosten van het visum als de overige kosten, zoals de vluchten en overnachtingen. Als u een pakketreis heeft geboekt kunt u hiervoor terecht bij uw touroperator of reisbureau. Als u losse vluchten en hotels heeft geboekt kunt u terecht bij de partij waar u die heeft geboekt. Houd er echter rekening mee dat zij wellicht niet in staat zijn alle klanten terug te betalen en u mogelijk doorverwijzen naar uw eigen reisverzekering. Maar ook reisverzekeringen komen in de problemen als ze alle reizen moeten vergoeden en wijzen mogelijk op de clausule die bepaalt dat in geval van overmacht geen schade hoeft te worden vergoed. Ook bij de overheid van India kunt u niet terecht met uw claim; de immigratiedienst vergoedt ook geen kosten voor toegekende visums voor India die door corona hun nut hebben verloren.

Disclaimer: De corona-situatie in India verandert snel en de immigratiedienst alsmede andere overheidsinstanties in India zijn niet scheutig met informatie over de maatregelen en consequenties voor het gebruik van visums in de nabije toekomst. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina, die weliswaar zorgvuldig is samengesteld, maar niet gegarandeerd actueel of volledig is.