India is een prachtig land, maar het is aan te raden goed uit te kijken, om onveilige situaties zo veel mogelijk te voorkomen. Er wordt geadviseerd enkele regio’s absoluut te vermijden en andere alleen te bezoeken indien er een directe noodzaak toe is.


Sinds de uitbraak van corona in India zijn er speciale maatregelen genomen, die mogelijk invloed hebben op uw reisplannen.
Lees hierover alles op de speciale pagina over corona in India en de gevolgen voor uw visum.


Reisadvies IndiaReisadvies India per 28-05-2021

Natuurgevaar

In de periode van juni tot en met oktober gaat India gebukt onder de moesson (het regenseisoen). Dit resulteert regelmatig in overstromingen en aardverschuivingen. Volg de berichtgeving in de lokale media om te bekijken of er in uw omgeving gevaren zijn, gerelateerd aan de moesson. Bij de oostkust van India kunnen cyclonen en tropische stormen voorkomen. Ook hierbij wordt geadviseerd lokale berichtgeving in de gaten te houden.

Gezondheid

Het is zeer aan te raden voor uw vertrek naar India goed in kaart te brengen welke gezondheidsmaatregelen u dient te nemen. Hieronder vallen diverse inentingen en mee te nemen medicijnen. Hiervoor kunt u het beste een afspraak maken met uw eigen huisarts; deze kan adviseren welke medicatie aan te raden is voor en tijdens uw reis. Uw huisarts kan u tevens vertellen wat u kunt doen bij eventuele aandoeningen en welke effecten een reis naar India op deze aandoeningen zullen hebben. In India is het tevens van belang goed te letten op de voeding en drank die u tot zich neemt. Voeding in India is vaak niet hygiënisch bereid of bewaard, en het wordt aangeraden enkel uit verzegelde (water)flessen te drinken. Het is verstandig een goede reisverzekering af te sluiten, aangezien medische zorg in India vaak van lage kwaliteit is en een noodvlucht voor medische hulp in het thuisland niet altijd wordt vergoed door uw zorgverzekering.

Tips voor veilig reizen door India

Ongeacht waar u naartoe gaat in India en wat de veiligheids status van het lokale reisadvies betreft, is het verstandig een aantal zaken in acht te nemen:

 • Vraag voor aanvang van uw reis naar India een visum aan
 • Vermijd massale bijeenkomsten en demonstraties in India
 • Volg het lokale nieuws om op de hoogte te blijven van eventuele veiligheidsontwikkelingen
 • Vraag bij uw verblijfplaats (hotel) om informatie over de veiligheid in de buurt
 • Let goed op in het verkeer; het verkeer in India is vaak chaotisch en onvoorspelbaar
 • Wees alert als een onbekende u benadert om u rond te leiden of informatie te geven
 • Let goed op uw belangrijke documenten, waaronder paspoort en bankpassen
 • Laat bagage niet onbeheerd achter
 • Bewaar een kopie van uw belangrijke documenten (paspoort, visum, vliegticket)
 • Doe direct aangifte bij de lokale politie bij verlies of diefstal van belangrijke documenten
 • Gebruik na zonsondergang geen tuktuks, riksjas of openbaar vervoer als u alleen bent
 • Gebruik ’s avonds en ’s nachts alleen taxi’s die u vooraf met een app hebt betaald
 • Houdt u aan de Indiase wetten en regels
 • Respecteer de Indiase cultuur en gebruiken
 • Maak geen foto’s van politie, leger en vliegvelden

Terrorismedreigingen in India

De afgelopen jaren zijn er diverse incidenten voorgevallen in (delen van) India. Hieronder vallen ook gebieden die door Nederlandse en Belgische toeristen en zakenreizigers werden en worden bezocht. Ook incidenten in nabijgelegen landen van India kunnen invloed hebben op reizigers; bijvoorbeeld door aangescherpte preventieve veiligheidsacties nabij de grenzen met Pakistan en Bangladesh. Er wordt dan ook geadviseerd extra alert te zijn bij deze grensregio’s, of ze geheel niet te bezoeken. Ook bij de overige grensregio’s (in mindere mate bij de grens tussen India en Nepal) zijn verhoogde risicofactoren. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten en neem bij twijfel contact op met de Nederlandse ambassade in India.

Extra risicovolle groepen

Vrouwen en mensen uit de LHBT-gemeenschap dienen extra op te letten in India. LHBT wordt in India veel minder geaccepteerd dan in Nederland. Bepaalde seksuele handelingen zijn zelfs strafbaar, ook voor toeristen, en straffen in India kunnen soms desastreus uitpakken. Houdt er daarom rekening mee hoe u zich uit. Ook vrouwen dienen extra alert te zijn. Geweld tegen vrouwen en mensen uit de LHBT-gemeenschap komt in India in hogere mate voor dan in Europa. Vrouwen dienen bedekt gekleed over straat te gaan en afgelegen plaatsen te vermijden. Na zonsondergang is het voor vrouwen niet verstandig om alleen over straat te gaan, of om alleen gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi.

Noodsituaties in India

In geval van acute nood in India kunt u bellen met de lokale politie (telefoonnummer 100), ambulance (102) en brandweer (101). New Delhi heeft tevens een speciale toeristenhulplijn (8750871111). Bij problemen in India kunt u tevens 24 uur per dag contact opnemen met de Nederlandse ambassade (00911124197600).

Onveilige gebieden in India

Het wordt sterk afgeraden enkele gebieden in India te bezoeken, waaronder het grensgebied van India en Pakistan en dat van India en Bangladesh. Ook andere delen van India worden afgeraden te bezoeken, onder andere door het optreden van rebellengroepen met bijbehorende bomaanslagen, ontvoeringen, afpersingen, schietincidenten etc. Voor een actueel overzicht van de onveilige gebieden in India, dient u het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Noodzakelijke reizen naar onveilige gebieden in India

Indien u met grote noodzaak in onveilige gebieden van India moet verblijven of deze moet doorkruisen, laat dan uw gegevens achter bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien zich een crisissituatie voordoet, vergroot dit de kans op succesvolle hulp. Tevens ontvangt u dan per e-mail updates over de veiligheidssituatie en aangepast reisadvies over India.


Disclaimer: u blijft zelf verantwoordelijk
Dit reisadvies voor India is met zorg samengesteld; desondanks aanvaardt VisumBuitenland.nl geen aansprakelijkheid voor eventuele problemen, schade of letsel dat voortkomt uit het gebruik van deze informatie. U dient te allen tijde alert te blijven tijdens uw reis in India en u bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens uw reis en verblijf in India, alsmede voor de keuze om al dan niet een bepaalde reis te maken. Voordat u naar India reist, is het aan te raden de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar India te raadplegen (www.nederlandwereldwijd.nl) of de Nederlandse ambassade in India en/of informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid