India kent fysieke visums die in het paspoort worden geplakt, en e-visums die online kunnen worden aangevraagd. Enkele jaren geleden waren de restricties omtrent het gebruik van het e-visum India erg streng, maar sinds kort voldoet de elektronische variant voor vrijwel elke reiziger.

Wat is een e-visum India?

Het e-visum India is een elektronisch visum, dat eenvoudig online kan worden aangevraagd. Het wordt na toekenning digitaal toegestuurd. Het e-visum is een PDF-bestand, dat door de reiziger moet worden uitgeprint. Het moet bij het boarden van het vliegtuig en na aankomst in India worden overhandigd, samen met het paspoort.

Hoe kan ik dit e-visum aanvragen?

Het aanvragen van het e-visum India bestaat uit drie stappen:

  • 1. Vul het aanvraagformulier in
  • 2. Voldoe de kosten per iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard
  • 3. Ontvang het visum per e-mail en print het uit

Lees meer over het aanvragen van het e-visum India

Is het e-visum geschikt voor mijn vakantie?

Het toeristische e-visum is een jaar lang geldig. U mag met één e-visum een onbeperkt aantal keer op vakantie naar India. Elk verblijf moet uiteraard binnen de geldigheidstermijn van een jaar vallen. Ook mag u per keer dat u arriveert niet langer dan 90 dagen in het land verblijven. Verlaat u India omdat u bijvoorbeeld ook een ander land wilt bezoeken, en komt u daarna weer opnieuw in India aan? Dan mag u weer opnieuw 90 dagen in India blijven.

Het toeristische e-visum is geschikt voor vakanties, maar ook voor bezoek aan vrienden of familie, en het volgen van bijvoorbeeld een yoga-programma.

Is het e-visum geschikt voor mijn zakenreis?

In het verleden zorgden twee restricties ervoor dat veel zakenreizigers geen gebruik konden maken van e-visums voor India. Namelijk de korte geldigheidstermijn, en het maximum aantal van twee aan te vragen e-visums per jaar. Beide restricties zijn komen te vervallen. Sinds 2019 mag men met een zakelijk e-visum namelijk 180 dagen per jaar in India verblijven. Het visum is een jaar geldig en in die tijd mag de zakenreiziger zo vaak als gewenst naar India reizen met hetzelfde e-visum. Een uitnodigingsbrief is niet langer nodig.

Wordt het e-visum overal geaccepteerd?

Het e-visum wordt geaccepteerd op de 28 grootste internationale luchthavens en de 5 grootste zeehavens van India. Bij het invullen van het aanvraagformulier moet de keuze worden gemaakt uit één van de mogelijke aankomstlocaties. Ook is de complete lijst te bekijken op de pagina met alle voorwaarden.

Welke voorbereidingen moet ik nog meer treffen?

Het e-visum aanvragen is niet de enige belangrijke voorbereiding voor een vakantie of zakenreis naar India. Houd ook rekening met de onderstaande eisen en tips.

Inentingen (vaccinaties) voor India

Als u in de zeven dagen voor aankomst in India nog in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt, dan wordt u alleen toegelaten als u tegen gele koorts bent gevaccineerd. Dat geldt ook als u enkel een korte tussenstop heeft gemaakt in een land waar deze ziekte voorkomt. Behalve deze verplichte vaccinatie wordt een aantal inentingen sterk aangeraden. Welke dat precies zijn hangt onder meer af van de reisplannen (lengte van het verblijf en de verwachting om al dan niet vaker het land in te reizen). Bekijk hiervoor de pagina met inentingen voor India.

Beperken van overige veiligheidsrisico’s

India staat over het algemeen niet bekend als een zeer onveilig land. Toch is het sterk aan te raden om het reisadvies te lezen. Hierin wordt toegelicht welke regio’s u beter niet kunt bezoeken, of alleen indien absoluut noodzakelijk. Ook staan in dit reisadvies tips om eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Lees het reisadvies zo mogelijk voor het aanvragen van het e-visum.