De meeste reizigers kunnen voor een reis naar India gebruikmaken van een e-visum. Een e-visum kan online worden aangevraagd en wordt per e-mail toegestuurd. Reizigers die hiervoor niet in aanmerking komen, moeten een fysiek visum aanvragen dat in het paspoort wordt aangebracht. Lees op deze pagina welke variant u nodig heeft en hoe u deze kunt aanvragen.

Kies het juiste visum voor uw reis naar India

Reist u binnenkort naar India? Controleer ruim voor vertrek welk visum u nodig heeft voor uw reis. Dit is afhankelijk van uw nationaliteit, reisdoel en reisplannen. Daarnaast kan ook uw beroep van invloed zijn op welk visum u nodig heeft.

Het e-visum voor India

Reist u naar India voor zaken of een vakantie? Dan kunt u online een e-visum India aanvragen. U moet daarvoor voldoen aan de voorwaarden van het e-visum. Vervolgens kunt u gebruikmaken van de online aanvraagprocedure. Deze online procedure verloopt sneller en is goedkoper dan de aanvraagprocedure voor een fysiek visum.
Vraag direct een e-visum India aan

De fysieke visa voor India

Als u niet in aanmerking komt voor een elektronisch visum, bijvoorbeeld omdat u in India wilt werken of studeren, dan heeft u een fysiek visum nodig. Fysieke visa zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Elke variant is geschikt voor een ander reisdoel. Een fysiek visum kan uitsluitend via VFS Global worden aangevraagd. Deze organisatie is door de Indiase overheid aangewezen om alle aanvragen voor fysieke visa te verwerken. In onderstaand overzicht ziet u welke varianten hiervan bestaan.

Fysieke visa voor India
Toeristenvisum Zakenvisum
Werkvisum Studentenvisum/Onderzoeksvisum
Inreisvisum Conferentievisum
Journalistenvisum Overstapvisum
Medisch visum Visum voor een medisch begeleider

Een visum voor India aanvragen

In tegenstelling tot het fysieke visum, dat via VFS Global moet worden aangevraagd, kan het elektronische visum voor India eenvoudig online worden aangevraagd via deze website. Daarover leest u meer op de pagina met uitgebreide uitleg over de online aanvraagprocedure van het e-visum.

Aanvraagprocedure van een fysiek visum

Het aanvragen van een fysiek visum verloopt wat ingewikkelder dan het aanvragen van een e-visum. Voor een fysiek visum moet u een afspraak maken bij VFS Global en de benodigde documenten persoonlijk aanleveren. Nadat u heeft gekozen welk visum u wilt aanvragen, dient u onderstaande stappen te doorlopen.

1. Bereid uw visumaanvraag goed voor

Voordat u begint met het aanvragen van uw visum voor India, is het erg belangrijk om goed te controleren welke documenten u nodig heeft voor de aanvraag. Dit is namelijk afhankelijk van het type visum dat u aanvraagt. Als u alle documenten heeft verzameld, controleer dan ook goed of ze allemaal geldig zijn. Houd er bovendien rekening mee dat het soms nodig kan zijn om documenten die niet in het Engels zijn te laten vertalen. Mocht dit nodig zijn, dan moet dit gebeuren door een beëdigd vertaler.

2. Het aanvraagformulier invullen

Zodra u alle benodigde documenten heeft en deze allemaal in orde zijn, kunt u het aanvraagformulier invullen. Elk type visum heeft een eigen aanvraagformulier, dus let er goed op dat u het formulier invult voor het visum dat aansluit op uw reisplannen. U moet het ingevulde aanvraagformulier uitgeprint aanleveren bij VFS Global.

3. Afspraak maken

Voor het aanvragen van een fysiek visum is het altijd verplicht om een afspraak te maken bij een Visa Application Center van VFS Global. Doe dit op tijd. Omdat de beschikbare data en tijden beperkt kunnen zijn, kan het namelijk enige tijd duren voordat u een afspraak kunt maken.

4. De afspraaklocatie bezoeken

U wordt geadviseerd om ruim op tijd op de afspraaklocatie te verschijnen. U moet altijd persoonlijk bij de afspraak aanwezig zijn, aangezien uw vingerafdrukken worden afgenomen en er een foto van u wordt gemaakt. Gedurende de afspraak moet u zowel het ingevulde aanvraagformulier als alle andere benodigde documenten aanleveren. Houd er rekening mee dat uw paspoort wordt ingehouden totdat uw visumaanvraag verwerkt is. De verwerking kan enkele weken in beslag nemen. Ten slotte wordt u gevraagd om de kosten van het visum te voldoen.

5. Uw paspoort en visum ophalen

Zodra uw visumaanvraag is verwerkt, kunt u uw paspoort gaan ophalen bij het Visa Application Center. Tegen betaling van een toeslag kunt u uw paspoort ook per post bij u thuis laten bezorgen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u uw paspoort met ingeplakt visum. Op het visum staat zowel de geldigheidsduur vermeld als het reisdoel waarvoor het visum geschikt is.

Visum geldigheidsduur

Hoelang is een visum India geldig?
Ga voordat u een visumaanvraag indient na hoelang u wilt dat het visum geldig is. Het e-visum is beschikbaar met een geldigheidsduur van 30 dagen of 1 jaar. Fysieke visa kunnen tot maximaal 5 jaar geldig zijn. Soms is de geldigheidsduur deels afhankelijk van het reisdoel waarvoor het visum wordt aangevraagd. Als u een studievisum aanvraagt, is het visum bijvoorbeeld geldig totdat u bent afgestudeerd. Over het algemeen geldt dat visa met een langere geldigheidsduur ook meer kosten, dus denk goed na over de gewenste geldigheidsduur voordat u een aanvraag indient.

Het e-visum voldoet voor de meeste reizigers

Reist u zakelijk of voor een vakantie naar India en heeft u een Europees paspoort? Dan is de kans groot dat u in plaats van een fysiek visum een e-visum kunt aanvragen. Het e-visum kan eenvoudig online worden aangevraagd door een digitaal formulier in te vullen en aansluitend digitaal enkele documenten aan te leveren. Ook de betaling voldoet u online. U hoeft dus nergens persoonlijk een afspraak te maken en ook wordt uw paspoort niet ingehouden. Controleer vooraf wel altijd of u aan de voorwaarden van het e-visum India voldoet.
Vraag direct een e-visum aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25,63 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25,63 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 35,92 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.