Inentingen zijn een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van reizen naar India. Er zijn drie categorieën inentingen voor India; verplichte inentingen (1), zeer aan te raden inentingen (2) en optionele inentingen (3). De noodzaak van optionele inentingen voor India hangt af van het gebied binnen India dat wordt bezocht, de duur van het verblijf en de activiteiten in India. Lees alles over de inentingen om een goede keuze te maken. Zorg ook dat u op tijd begint met de eerste inenting; in enkele gevallen kan dit het beste al zeven maanden voor vertrek gebeuren. Bekijk tevens of u voorzorgsmaatregelen moet nemen tegen Malaria.

Inentingen voor IndiaInentingen zijn een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van reizen naar India

1. Verplichte inentingen voor India

Juridisch gezien is enkel een inenting tegen gele koorts verplicht, en ook nog niet in alle gevallen. Alleen als u binnen de zeven dagen voor aankomst in India in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt, is deze inenting in India verplicht. Dit geldt echter ook indien u enkel een tussenlanding heeft gemaakt in een land waar gele koorts voorkomt. Indien dit het geval is, bent u verplicht een bewijs te kunnen overhandigen van uw inenting tegen gele koorts; neem hiervoor het zogenaamde ‘gele boekje’ mee (ook wel vaccinatiepaspoort genoemd), waarin al uw vaccinaties met stempel staan vermeld.

Gele koorts komt voor in de volgende landen:

Afrika
AngolaBeninBurkina Faso
BurundiCentraal Afrikaanse RepubliekCongo Brazzaville
Congo KinshasaEquatoriaal GuineaEritrea
EthiopiëGabonGambia
GhanaGuinea-BissauGuinee
IvoorkustKameroenKenia
LiberiaMaliMauritanië
NigerNigeriaOeganda
RwandaSao Tomé and PrincipeSenegal
Sierra LeoneSoedanSomalië
TanzaniaTogoTsjaad
ZambiaZuid-Soedan
Zuid-Amerika
ArgentiniëBoliviaBrazilië
ColombiaEcuadorFrans Guyana
GuyanaPanamaParaguay
PeruSurinameTrinidad en Tobago
Venezuela

De eerdergenoemde inenting tegen gele koorts is weliswaar verplicht indien u voor uw reis in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt, maar indien dit niet het geval is, is er geen enkele reden om deze inenting te halen voor een reis naar India; gele koorts komt normaal gesproken niet voor in India. Wel zeer aan te raden inentingen voor India zijn vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en BMR, indien deze niet eerder zijn gezet of niet meer werkzaam zijn. Eén DTP inenting beschermt tien jaar lang tegen Difterie, Tetanus en Polio. Een inenting tegen hepatitis A beschermt één jaar tegen deze ziekte. Een BMR inenting werkt normaal gesproken voor de rest van het leven. De meeste Nederlanders die geboren zijn na 1974 hebben deze inenting al gekregen in hun jeugd. De DTP inenting, Hepatitis A inenting en BMR inenting kunnen het beste minimaal 14 dagen voor vertrek worden gezet.

3. Optionele inentingen voor India

Afhankelijk van de verblijfsduur, het reisdoel en de regio’s in India die u gaat bezoeken, kunnen ook enkele optionele inentingen aan te raden zijn. Het gaat hierbij om inentingen tegen buiktyfus, hepatitis B, hondsdolheid (rabiës) en tuberculose. De inenting tegen buiktyfus is aan te raden indien u langer dan twee weken in India verblijft. Deze inenting is drie jaar werkzaam en dient twee weken voor vertrek te worden gezet. De inenting tegen hepatitis B dient minimaal twee-, maar het liefst driemaal voor vertrek te worden gehaald. Deze inenting is echter meestal pas noodzakelijk bij een verblijfsduur langer dan drie maanden. Hetzelfde geldt voor inenting tegen tuberculose; deze is ook pas nodig bij een verblijfsduur van drie maanden. De inenting tegen tuberculose beschermt echter niet tegen alle soorten tuberculose. Haal deze inenting minimaal zes weken voordat u uw reis begint.

Malaria

Voor malaria bestaan geen inentingen; wel medicijnen die preventief geslikt kunnen worden. Desondanks volstaat het in veel gevallen om goede maatregelen te nemen, zoals het slapen onder een klamboe, het dragen van broeken met lange pijpen en kleding met lange mouwen. Ook het middel DEET is effectief bij het tegenhouden van malariamuggen. Vraag tijdens uw afspraak voor het zetten van de inentingen ook naar advies over malariapreventie.


Inentingenschema India

Zeven maanden voor vertrekZes weken voor vertrekTwee weken voor vertrekNa terugkomstNoodzakelijk*
Inenting gele koortsBij bezoek aan gele-koorts land binnen zeven dagen voor aankomst in India
Inenting DTPAltijd
Inenting hepatitis AHerhaal-inenting hepatitis A**Altijd
Inenting BMRAltijd
Inenting buiktyfusBij een verblijf in India langer dan 2 weken
Hepatitis B: eerste inentingHepatitis B: tweede inentingHepatitis B: derde inentingBij een verblijf langer dan 3 maanden
Inenting tegen tuberculoseBij een verblijf langer dan 3 maanden

* Tenzij deze inenting al eerder is gezet en nog werkzaam is gedurende het verblijf in India
** Deze extra inenting verlengt de tijdelijke werking van de vorige inenting 30 tot 40 jaar. Het halen van deze extra inenting is financieel voordelig als u verwacht in de toekomst vaker tegen deze ziekte beschermd te moeten zijn.


Disclaimer
Deze informatie is met zorg samengesteld, maar niet geschreven door een arts. U wordt geadviseerd voor uw reis naar India een afspraak te maken bij een arts, zoals uw huisarts of een specialist op het gebied van inentingen, en u door deze persoon te laten voorlichten. Geef hierbij aan welke gebieden in India u gaat bezoeken, hoe lang u hier zult verblijven en wat u gaat doen tijdens uw verblijf in India.