Een rondreis door India is voor de meeste toeristen een geweldige ervaring en een fantastische herinnering voor de rest van het leven. Dat geldt zowel voor toeristen die een luxe verzorgde rondreis maken, als voor backpackers die tijdens hun rondreis door India, proberen te leven als de Indiërs. Om het meeste te halen uit een rondreis door India, is in dit artikel uiteengezet wat de hoogtepunten zijn volgens de meeste toeristen die naar India gingen. India is geen ‘normaal’ vakantieland, het is daarom ook voor doorgewinterde vakantiegangers verstandig de India-tips onderaan deze pagina goed door te lezen alvorens met de rondreis door India te beginnen.

Een rondreis India biedt meer dan de Taj Mahal

Het komt niet vaak voor dat tijdens een rondreis naar India geen bezoek wordt gebracht aan de Taj Mahal. Dit mausoleum is de meest bekende en meest geroemde bezienswaardigheid van India. Veel toeristen starten hun rondreis door India in New Delhi en maken vanuit daar een tour naar Agra, waar de Taj Mahal staat. Echter, ondanks de grote bekendheid vinden veel reizigers de Taj Mahal niet het hoogtepunt van hun rondreis. De meest memorabele ervaring is voor veel toeristen de cultuur(shock) en het ‘gewone leven’ op straat.

De Taj Mahal in IndiaDe Taj Mahal in India

Niets is in India zoals u het thuis gewend bent. Een belangrijk advies is dan ook om niet alleen op zoek te gaan naar de hoogtepunten, die net als de Taj Mahal ook op deze pagina worden genoemd, maar ook te ervaren hoe de Indiërs leven, door de gewone wijken te bezoeken. Let er wel op dat u in sommige gevallen het beste een gids mee kunt nemen; zeker wanneer u de sloppenwijken in wilt wandelen om te ervaren hoe miljoenen mensen in India leven.

De hoogtepunten van een rondreis door India

Het bovenstaande in acht nemende; u wilt natuurlijk wel een aantal belangrijke culturele en architectonische hoogtepuntjes meepakken tijdens uw rondreis. En waarschijnlijk kunt u ook de mooie flora en fauna van India waarderen. Dit zijn volgens toeristen die u voorgingen (in willekeurige volgorde), de hoogtepunten van een rondreis door India:

 • De gouden tempel van Amritsar
 • De heilige stad Varanasi
 • De stranden van Goa
 • De gouden stad Jaisalmer
 • Een rit op de rug van een olifant
 • Het rode fort in New Delhi
 • Fort Ajmer in Jaipur
 • Fort Agra en de Taj Mahal (in Agra)
 • De Mahabodhi tempel in Bodhgaya
 • Het visserdorpje Mahabalipuram
 • De Meenakshi tempel in Madurai
 • De erotische tempels van Khajuraho
 • De Bengaalse tijgers in het Bandhavgarh of Kanha nationaal park
 • De tempel van Ranakpur
 • Darjeeling (de stad en de thee)
 • Het klooster van Thikse
 • De Virupaksha tempel in Hampi
 • De grotten van Ellora

De impact van een rondreis door India

Een rondreis door India kan een grote impact hebben; niet alleen door de herinneringen aan de schitterende hoogtepunten, maar ook door de blootstelling aan de grote verschillen tussen het leven van de Indiërs en het leven zoals u het gewend bent van thuis. India kent grote inkomensverschillen: van extreme armoede tot haast overdreven rijkdom. Komt u een Rolls-Royce dealer tegen in wat voor u een sloppenwijk lijkt? In India kijkt niemand ervan op of om.

Ervaart u een cultuurshock?

Voor veel Indiërs is het leven wat het is; het kastenstelsel laat velen geloven dat een beter leven er voor hen niet in zit. Sober leven en accepteren hoe het is, wordt volgens de gedachte in een volgend leven beloond door de geboorte in een hogere kaste. Dit principe is voor veel toeristen moeilijk te bevatten en het kan in combinatie met de slechte leefomstandigheden van veel Indiërs in de laagste kaste een overweldigend gevoel geven; de zogenaamde cultuurshock. Maar een cultuurshock heeft niet alleen te maken met armoe. Normen en waarden in India zijn anders dan die in Nederland. Het ultieme geluk zal door veel Indiërs dan ook heel anders worden omschreven dan door Nederlanders. Neem alleen al de rituelen van het Hindoeïsme; een bad nemen in de heilige rivier waarin even verderop ook lichamen worden gecremeerd bijvoorbeeld, is in het Indiase Varanasi niet ongebruikelijk. Deze en vele andere situaties tijdens uw rondreis door India, zullen een diepe indruk maken en misschien wel meer impact hebben dan het bekijken van de mooie bouwwerken van het land.

Respecteer cultuurverschillenRespecteer de cultuurverschillen

Respecteer de cultuurverschillen

Tijdens uw rondreis in India zult u veel situaties meemaken waarbij Indiërs andere sociale inschattingen maken dan u verwacht. Zo moeten reizigers niet verbaasd zijn als een Indiër ze vraagt naar hun relatie of hoeveel ze verdienen. Hoewel dit in westerse landen vaak onbeleefd wordt gevonden, worden zeer persoonlijke vragen in India juist gezien als verbindend en het oprecht tonen van interesse. Andersom is het juist weer af te raden tijdens uw rondreis India persoonlijke vragen terug te stellen, omdat vaak moeilijk in te schatten is welke onderwerpen beladen zijn en beter gemeden kunnen worden. Vooral politieke en religieuze vraagstukken kunnen soms erg gevoelig liggen, ondanks dat dit vaak op het eerste gezicht niet zo lijkt. Lees meer over de cultuur en geschiedenis van India.

Wees op uw hoede tijdens uw rondreis

Ondanks dat de meeste Indiërs vriendelijke mensen zijn, is het niet aan te raden direct te vertrouwen dat iedereen van goede wil is. Probeer zoveel mogelijk in groepen van minimaal twee personen te reizen en op uw hoede te zijn wanneer u overdreven vriendelijk wordt benaderd door een onbekende. Reken er ook op dat u (veel) te veel betaalt als u niet afdingt. Geef nooit geld aan bedelaars; hoewel dit soms inhumaan lijkt, wordt het sterk afgeraden door zowel de overheid van India als door mensenrechtenorganisaties. Vaak zijn bedelaars gedwongen hun verzamelde giften in te leveren bij georganiseerde criminele bendes. Wilt u toch graag iets geven, omdat de bedelaar medelijden wekt; geef dan voedsel of water. Het kan voorkomen dat dit niet wordt geaccepteerd, wat bevestigt dat bedelaars niet voor eigen portemonnee bedelen. Wees ook voorzichtig met water; drink alleen uit flessen die verzegeld zijn en met een klik open te draaien zijn. Er zijn Indiërs die proberen bij te verdienen door lege flesjes te vullen met vervuild water en deze als mineraalwater te verkopen.

Relaties in het openbaar

Ook wordt het in India niet als beleefd ervaren om tijdens uw rondreis schaars gekleed over straat te gaan of om met schoenen aan in huis rond te lopen. Buiten het strandparadijs Goa is het daarom (zeker voor vrouwen) niet aan te raden erg korte broekjes/rokjes te dragen. Ook het tonen van affectie in het openbaar ligt gevoelig. Ondanks dat het volkomen normaal is om hand in hand over straat te gaan, zelfs voor vrienden en familie, is het niet gebruikelijk dat op straat duidelijk zichtbaar is dat een man en vrouw samen een relatie hebben. Denk tijdens de rondreis dan ook niet dat alle mannen die hand in hand lopen homo zijn; dit is puur een teken van vriendschap. De LGBT-gemeenschap wint weliswaar terrein, maar het tonen van relaties in het openbaar (van welke geaardheid dan ook) is niet gebruikelijk. Houd hier tijdens uw rondreis door India rekening mee.

Smaken van IndiaSmaken van India

Een rondreis lang koriander in plaats van biefstuk

Bereid uzelf erop voor, tijdens uw rondreis door India geen rundvlees tegen te komen. Zelfs de bekende Amerikaanse fastfoodketens serveren in India geen rund. De koe is in India voor velen een heilig dier. Op toeristen die tijdens hun rondreis door India tegen Indiërs zeggen dat ze thuis wel rund eten, wordt gereageerd zoals wij zouden doen wanneer iemand ons vertelt van een heerlijk hondenbiefstukje te kunnen genieten. Verwacht tijdens de rondreis dan ook vooral vis, kip en vegetarisch te eten. Wat overigens geen ramp is, want het eten in India kan verrassend lekker zijn. Hygiëne is misschien nog wel het grootste probleem tijdens de rondreis, want hoewel het Indiase eten bijna altijd lekker is, is het niet altijd even goed voor u. Ook kan het zijn dat u na terugkomst van uw rondreis door India een tijdje wat minder koriander zult gebruiken, dat kruid is in bijna elk gerecht te vinden dat in India wordt bereid. Het wordt bijna even vanzelfsprekend gebruikt bij elk gerecht als dat wij zout in ons eten verwerken. Lees meer over gezondheid en India in het actuele reisadvies voor India.

Een rondreis door India voorbereiden

Waar een weekendje Ardennen nog wel op de bonnefooi is te regelen, kan men voor een rondreis India het beste goed voorwerk verrichten. Voor de mooiste rondreis India koopt u een goede reisgids om een mooie route mee uit te stippelen. Vervolgens koopt u uw vliegtickets of boekt u uw volledige reis, en bent u verplicht het visum India online aan te vragen. Vergeet ook niet de vereiste inentingen te nemen en zorg er verder voor dat u alles meeneemt wat u op uw rondreis India kunt gebruiken. U gaat dan een geweldige vakantie en rondreis door India tegemoet!

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor India. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (10,25 USD per visum, via indianvisaonline.gov.in). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 10,25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 50,47 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum India is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.